De koningin van de Noordzee

De krab: een ware krachtpatser uit onze eigen Noordzee, breed van formaat, met grote scharen en een dik pantser. De krab voedt zich voornamelijk met schelpdieren, en dat proeft u terug in het heerlijke vlees. We zetten de stappen voor de bereiding van de krab voor u op een rij. Tot slot geven we u enkele inspirerende recepten voor gerechten waarin deze "koningin van de Noordzee" is gebruikt.

Bekijk ons assortiment krab

Bereiding van de krab - Stap 1

Stap 1

Maak een court-bouillon om de krab in te koken. Snijd 4 uien, 400 gram wit van prei, 500 gram winterpeen en 2 venkelknollen fijn. Doe dit in een pan met ½ fles droge witte wijn, 5 liter water, 3 dl azijn, 2 laurierbladeren, 2 takjes tijm, 40 gram zout en 7 gekneusde witte peperkorrels. Breng aan de kook en laat ongeveer een half uurtje tegen de kook aan trekken.

Bereiding van de krab - Stap 2

Stap 2

Doe de krab in de hete court bouillon en breng opnieuw aan de kook, haal van het vuur en laat de krab afkoelen in de bouillon.

Bereiding van de krab - Stap 3

Stap 3

Haal de krab uit de bouillon en draai de scharen van de krab en maak deze schoon. Bij voorkeur slaan wij in de lengterichting op de scharen, zodat ze ook in de lengterichting opscheuren. Op deze manier heeft u de minste kans dat er stukjes schaal in het krabvlees terechtkomen.
 

Bereiding van de krab - Stap 4

Stap 4

Haal het vlees uit de scharen en kijk goed na op kleine stukjes schaal.

Bereiding van de krab - Stap 5

Stap 5

Breek de krab open en haal het vlees en het kuit (corail) eruit.

Bereiding van de krab - Stap 6

Stap 6

Van de schalen maken we krabolie door schalen in stukken te breken en met sojaolie minimaal 4 uur op ongeveer 65°C te laten trekken. Daarna zeven. Deze olie gebruiken we bijvoorbeeld als basis voor krabmayonaise.

Recepten met krab

Met krab kunt u heerlijke gerechten maken. Wij zetten er een aantal voor u op een rij. Bekijk voor meer culinaire inspiratie ons online platform FoodXperience.

Bekijk alle krabrecepten

Noordzeekrab met foie gras

Noordzeekrab met foie gras.


Bekijk recept

Noordzeekrab met appel, hangop, wortel en garnalenjus

Noordzeekrab met appel, hangop, wortel en garnalenjus.

Bekijk recept

Noordzeekrab met tzatziki, harissa en parels van geitenkaas

Noordzeekrab met tzatziki, harissa en parels van geitenkaas.

Bekijk recept

Meer over vis, schaal- en schelpdieren bij HANOS

Inspiratie en recepten op het gebied van vis, schaal- en schelpdieren

Ontdek de wereld van vis, schaal- en schelpdieren bij HANOS. Maak kennis met ons unieke assortiment en laat u inspireren!

Lees meer