De koningin van de Noordzee

Een ware krachtpatser uit onze eigen Noordzee, breed van formaat, met grote scharen en een dik pantser. De krab voedt zich voornamelijk met schelpdieren, en dat proeft u terug in het heerlijke vlees. We zetten de stappen voor de bereiding van de krab voor u op een rij. Daarnaast vindt u natuurlijk weer een aantal inspirerende recepten op www.foodXperience.com.

ban_spc_vis_krab_stap1_1606_747x747.jpg

Stap 1

Maak een court-bouillon om de krab in te koken. Snijd 4 uien, 400 gram wit van prei, 500 gram winterpeen en 2 venkelknollen fijn. Doe dit in een pan met ½ fles droge witte wijn, 5 liter water, 3 dl azijn, 2 laurierbladeren, 2 takjes tijm, 40 gram zout en 7 gekneusde witte peperkorrels. Breng aan de kook en laat ongeveer een half uurtje tegen de kook aan trekken.

ban_spc_vis_krab_stap2_1606_747x747.jpg

Stap 2

Doe de krab in de hete court bouillon en breng opnieuw aan de kook, haal van het vuur en laat de krab afkoelen in de bouillon.

ban_spc_vis_krab_stap3_1606_747x747.jpg

Stap 3

Haal de krab uit de bouillon en draai de scharen van de krab en maak deze schoon. Bij voorkeur slaan wij in de lengterichting op de scharen, zodat ze ook in de lengterichting opscheuren. Op deze manier heeft u de minste kans dat er stukjes schaal in het krabvlees terechtkomen.
 

ban_spc_vis_krab_stap4_1606_747x747.jpg

Stap 4

Haal het vlees uit de scharen en kijk goed na op kleine stukjes schaal.

ban_spc_vis_krab_stap5_1606_747x747.jpg

Stap 5

Breek de krab open en haal het vlees en het kuit (corail) eruit.

ban_spc_vis_krab_stap6_1606_747x747.jpg

Stap 6

Van de schalen maken we krabolie door schalen in stukken te breken en met sojaolie minimaal 4 uur op ongeveer 65°C te laten trekken. Daarna zeven. Deze olie gebruiken we bijvoorbeeld als basis voor krabmayonaise.

Salade van gerookte aardappel met noordzeekrab en krabolie

Bekijk recept

ban_spc_rec_salade_gerookte_aardappel_krab_1606_747x747.jpg

Salade van krab, mango en Kvitsøy zalm
 

Bekijk recept

ban_spc_rec_salade_krab_mango_zalm_1606_747x747.jpg

Cannelloni van kombu en soja, krabavocado en espuma van soja

Bekijk recept

ban_spc_rec_cannelloni_kombu_1606_747x747.jpg