De Loohoeve wint HANOS Gouden Koksmuts 2018

Joviander


Restaurant De Loohoeve heeft tijdens de Horecava op 8 januari 2018 de HANOS Gouden Koksmuts gewonnen. Het team won van 7 gerenommeerde Nederlandse sterrenrestaurants in een strijd waarbij de deelnemende teams 5 gerechten moesten creëren aan de hand van een blackbox.

Perfecte bereidingen voor de winst
Op 8 januari barstte de strijd na maanden voorbereiding los voor de deelnemende teams. Team De Loohoeve werd door de vierkoppige jury geloofd voor de perfecte bereiding van de forel in haar voorgerecht en de prachtig gegaarde knolselderij in haar tussengerecht en stak daarmee de winst in haar zak. Het restaurant won daarmee van de andere 7 deelnemende teams van Restaurant ’t Amsterdammertje*, Landgoed Hotel het Roode Koper*, Restaurant De Heer Kocken*, Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek*, Restaurant Ciel Bleu**, Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink* en Hotel  & Restaurant Merlet*.

Onverwachte deelname
De winst van team De Loohoeve, bestaande uit Jeroen en Marleen Brouwer en Jorgo Tzanos, was voor sommigen wellicht onverwacht. Al jaren proberen Jeroen en Marleen Brouwer, de chefs en eigenaren van De Loohoeve, mee te doen in de strijd om de Gouden Koksmuts. Vanwege het ontbreken van zowel een Michelinster als een SVH Meesterkok, was dit echter niet mogelijk. De organisatie van de wedstrijd, het Gastronomisch Gilde, liet ze dit jaar onder grote vreugde van het team echter weten dat zij in 2018 dan eindelijk mochten deelnemen.

Koken op basis van blackbox en thema
De opdracht voor de HANOS Gouden Koksmuts dit jaar betrof wederom het creëren van 5 gerechten op basis van ingrediënten uit een blackbox. Deze befaamde blackbox mochten zij pas de dag van de wedstrijd openen. In de blackbox vonden de teams dit jaar forel, scheermessen, kalfszwezerik- en nieren en kalfsbloemstuk. Het vlees moest verwerkt worden in het hoofdgerecht, het tussengerecht moest verplicht vegetarisch zijn.

Het winnende menu
Team De Loohoeve creëerde met de ingrediënten het volgende, winnende, menu:

Scheermes_loohoeve_fotocredits_747x747.jpg

Amuse:
Scheermes / Pompoen / Artisjok / Boemboe / Fregola

Forel_loohoeve_fotocredits_747x747.jpg

Voorgerecht:
Op lage temperatuur gegaarde forel met Venkel / Zuring / Basilicumjus / Bosui olie / Bloedsinaasappel

Tussengerecht_loohoeve_fotocredits_747x747.jpg

Tussengerecht:
5x Knolselderij & Citroen

hoofdgerecht_loohoeve_fotocredits_747x747.jpg

Hoofdgerecht:
Kalfsbloemstuk met Wintergroentjes / Specerijenjus / Madeira saus

Dessert_Loohoeve_fotocredits_747x747.jpg

Dessert 'Holland':
Yoghurt / Hazelnoot keien / Pure chocolade

Alle foto's van het menu zijn afkomstig van www.apicbase.com.