Mosselweetjes

De mossel is misschien maar een klein schelpdier, toch kan het wel 100 liter water per dag verwerken. Weten hoe dit kan? Lees dit en meer weetjes over de mossel.

De werking van de mossel

Mosselen eten plankton uit het zeewater. Ze nemen het water op, filteren de plankton eruit en laten het water weer los. Door deze methode kan een mossel per dag wel 100 liter water verwerken. De voedingswaarden van de plek waar de mosselen liggen bepaalt de snelheid van hun groei. Op de plaatsen waar dus het meest voedselrijke water stroomt, groeien de mosselen het hardst.

Van de Waddenzee tot de Zeeuwse warteren

De Waddenzee beschikt over de meeste mosselpercelen. Door de sterke invloed van eb en vloed en het hoge aanbod van voedsel voor de mosselen, is de Waddenzee het meest geschikt voor de kweek. Toch is de opbrengst uit de Waddenzee minder constant dan die uit bijvoorbeeld de Oosterschelde. Bij een harde storm kunnen de mosselen namelijk verloren gaan. Veel mosselen worden gekweekt op mosselpercelen in bijvoorbeeld de Waddenzee en worden verplaatst naar Zeeland, waar ze met zuiver Oosterscheldewater zandvrij gespoeld (verwaterd), verwerkt en verpakt.

De werking van de mossel

De leeftijd van de mossel

De mossel zoals wij gewend zijn te eten is ongeveer 2 jaar ou., Het mosselzaad wordt voor bodemcultuurmosselen uitgezet op zogenaamde mosselpercelen. De jonge mosseltjes hechten zich op collectoren die in deze percelen op de grond liggen. Als de mosselen groter worden, worden ze verplaatst naar andere percelen waar ze verder kunnen groeien tot ze geschikt zijn voor consumptie. Dat duurt ongeveer twee jaar.

Mosselen Thais gekruid | HANOS

Zijn mosselen gezond?

Ja, mosselen zijn gezond! Ze bevatten weinig vet en veel eiwitten, mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. Er zijn nog meer redenen: mosselen hebben namelijk ook een hoog jodiumgehalte en bevatten seleen, koper en ijzer.

Voedingswaarde per 100 gram mosselen;

Energie 527kj/125kcal
Eiwitten 17,2 gram
Koolhydraten 7,0 gram
waarvan suikers 0,0 gram
Vetten 3,1 gram
waarvan verzadigd 1,0 gram
Cholesterol 47,7 milligram
Zout 0,968 gram