Mousserende wijnen

Op wijntour door Frankrijk, Spanje, Duitsland, Zuid-Afrika, Italië en Slovenië!

Ga mee met Barbara Verbeek en Ellen Hutten op tour en maak kennis met mousserende wijnen. Beide dames hebben een rijk verleden in het bestuderen van wijn en proeven er op los. Maar wat voor mousserende wijnen passen er eigenlijk bij de feestdagen? Barbara en Ellen gaan in gesprek.

Even voorstellen

Ellen Hutten

Ellen Hutten 
- assistent inkoopster wijn en gedistilleerd HANOS

Ellen werkt als inkoop assistente van wijn en gedistilleerd. Vanuit haar passie voor wijn stelt ze samen met haar collega’s een mooi assortiment aan wijnen samen.

Barbara Verbeek

Barbara Verbeek
- register vinoloog

Barbara zit bijna haar hele leven al in de wijn. Naast haar werk als register vinoloog, werkt Barbara als wijnschrijfster, wijnreisleidster en wijn-spijsspecialiste. Door haar werk als ambassadrice van Royal Leerdam, bij het Wijntheater en als oprichtster van Wijnvrouw van het Jaar, is Barbara niet meer weg te denken uit de wijnwereld!

 

Barbara vertelt... Het perfecte glas bij mousserende wijn:

 

Bekijk het glas voor mousserende wijn (61010800) van The Experts' Collection.

Welke mousserende wijnen passen er bij de feestdagen? Barbara en Ellen gaan in gesprek.

Jaffelin Crémant De Bourgogne Brut

Jaffelin Crémant De Bourgogne Brut | Mousserende wijnen

“We beginnen met de Jaffelin (8330194), ons eigen wijnhuis uit de Bourgogne. We hebben een uitgebreide serie met onder andere twee Crémants; een rosé en een witte. Met ‘ons eigen wijnhuis’ bedoelen we dat we bij HANOS de enige zijn die de Jaffelin importeert”, vertelt Ellen.

Nu over de wijn zelf. Barbara vertelt: “Op het etiket staat ‘Blanc de Blancs’. Als je dat op het etiket ziet bij een Crémant of een Champagne, dan betekent dat eigenlijk altijd 100% van witte druiven. In de meeste gevallen is dat Chardonnay. Je hoort het vast al: ‘plop’. Crémant de Bourgogne. Een brut. Brut is de één na droogste stijl mousserende wijn. Deze wijn heeft een hele zachte mousse. Het is helemaal niet agressief, het is juist heel zacht, bloemig en fruitig, maar ook de frisse smaak van appel is te proeven. Een interessante wijn die minimaal vijftien maanden op z’n gistcellen heeft gerijpt. Het heeft geleid tot een smakelijke wijn met een lange afdronk die prima past als aperitief of bij een licht voorgerecht.

 

Cava Codorníu 1551 Brut

We zijn alweer aangekomen bij de tweede fles; de Codorníu 1551 Brut (8353204). Barbara vertelt: “Deze wijn komt van het oudste familiebedrijf in Spanje. Een groot wijnhuis dat is opgericht in 1551. Waar we het net hadden over ‘méthode traditionnelle’ met druiven als Chardonnay, hebben we het nu over totaal andere druivenrassen als de Parellada, Macabeo en de Xarel·lo. Het gebied waar deze druiven verbouwd worden is het noordoosten van Spanje en je hebt hem ingeschonken.” De eerste slok volgt.

Ellen zegt: “Dit is een hele andere stijl dan de Crémant. De Crémant was hoger in z’n zuren, dit is veel voller en ronder. Je proeft dat deze druiven veel meer zon hebben gehad. Hij is heel toegankelijk.”
Cava Codorníu 1551 Brut | Mousserende wijnen

Cattier Brut Premier Cru

Cattier Brut Premier Cru | Mousserende wijn

“Ellen, je schenkt al de derde wijn in”, zegt Barbara. “Ja zeker,Cattier Brut Premier Cru (8107560), een ‘echte’ Champagne. En dat zeg ik op deze manier, omdat de naam ‘Champagne’ vaak misbruikt wordt. Het is namelijk een beschermde naam en het wordt te pas en te onpas gebruikt voor alles wat mousserend is. Maar alleen wat uit het Champagne gebied in Frankrijk komt, mag Champagne heten. En die hebben we nu voor ons; van Cattier, ook onze eigen import! Dus exclusief bij HANOS verkrijgbaar.”

Barbara pakt de fles en vertelt: “Deze Champagne is afkomstig uit een geselecteerde wijngaard met een Premier Cru status. Premier Cru heeft vaak een betere ligging, een steilere ligging, waardoor deze druiven meer zonuren pakken. Dus bij een Premier Cru word ik wel al wat warmer en heb ik meer zin in een glas Champagne dan bij een ‘gewone’ Champagne. Laten we even kijken naar de druivenrassen. Het is een blend: 40% Pinot Meunier, 35% Pinot Noir en 25% Chardonnay. Dat is wel de klassieke blend voor Champagne. Hij heeft lagen. Hij heeft complexiteit. Het is een levendige bubbel, maar heel fijn en elegant. Inderdaad de brioche, en ook een enorme fruitigheid. Deze blijf je maar doorproeven. De afdronk is heerlijk lang.”

Alexandra Sekt

“De volgende wijn is de Alexandra Sekt (8400350)! Ik vind het ontzettend leuk dat je een Duitse mousserende wijn hebt meegenomen. We gaan nu helemaal naar Oost-Duitsland: Saksen. Een compleet andere geur met ook hele andere druiven”, vertelt Barbara. Ellen vult aan: “De druiven zijn Elbling en Müller-Thurgau, dus typisch klassiek Duits, in tegenstelling tot de Pinot’s en de Chardonnay die meestal gebruikt worden. Het is een hele fruitige, toegankelijke mousserende wijn. Het is heel gemakkelijk, het is wel lief. Je proeft wel heel duidelijk de Müller-Thurgau. Lekker bloemig met een zachte bubbel.

Maar hadden we deze wijn niet in een flûte moeten drinken?” Barbara antwoordt: “Als wij deze wijn in een flûte hadden gedronken, dan was de wijn hoger in zijn zuren geweest. Dat heeft ermee te maken dat de wijn gelanceerd wordt op de achterkant van de tong met een flûte.
Alexandra Sekt | Mousserende wijn

Dus je neemt een slok met je neus tegen de mondrand aan - dus je kunt niet goed ruiken - en de wijn landt op de achterkant van de tong. Je slikt hem door, dus een harde mousse, en je ruikt en proeft niet heel veel. En door de vorm van het glas, zijn de zuren dus hoger. In het glas ‘de Lady Coupe’ komt deze wijn beter tot zijn recht. Terug naar de wijn; het is een hele toegankelijke, prettige wijn. Je proeft er echt liefde in.”

Leidersburg Brut

Leidersburg Brut | Mousserende wijn

Voor de vijfde wijn heeft Ellen de Zuid-Afrikaanse Leidersburg Brut (8504180) gekozen. Ellen vertelt:

“Deze ‘Vonkelwijn’ of ‘Méthode Cape Classique’ is eigenlijk het Zuid-Afrikaanse antwoord op Champagne. Ook weer op dezelfde manier gemaakt, dus de traditionele methode.

Gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir.” Barbara vult aan: “Vonkelwijn is eigenlijk nooit echt doorgebroken in Nederland, het is altijd Prosecco geweest, Cava en Champagne. Deze wijn, die jij hebt uitgekozen, is ook gelijk het beste wat je kunt vinden. Want je hebt standaard méthode Cape Classique en je hebt een superieur. Het verschil tussen deze twee is dat de ‘gewone’ Cape Classique tussen de negen en twaalf maanden op zijn gistcellen heeft gelegen, maar deze veel langer. Maar liefst 24 maanden. Je ruikt het direct. Wat mooi! Hij is heel complex in de geur, dat had ik niet gedacht. In de smaak is het echt heel rijp en fris.

De mousse is heel zacht.” Ellen vertelt: “Het deed me wat anders vermoeden in het glas. Ik dacht dat het een hele agressieve bubbel zou zijn, maar hij is super zacht. Er zit echt gelaagdheid in. Dus die vierentwintig maanden op gistcellen en zich heeft kunnen ontwikkelen met een mooie complexiteit, dat proef je. Dit is er niet echt eentje om zo maar even lekker weg te drinken. Ik vind dit wel gastronomisch inzetbaar. Maar wat gaan wij hier dan bij eten? Geen oliebollen. Lekker mooie gerookte zalm of lekker tonijn.” Maar ook erg lekker bij gevogelte, vindt Barbara.

Franciacorta Brut Biologisch

We zijn in Frankrijk geweest, in Spanje, terug naar Frankrijk naar de Champagne, toen gingen we naar Duitsland, helemaal naar Zuid-Afrika en dan komen we in Italië. “Als je aan Italië denkt en aan mousserende wijn, dan denk je eigenlijk automatisch aan Prosecco, maar dit is de Franciacorta DOCG (8757310). Een biologische wijn”, zegt Ellen.

Barbara vult aan: “Als je het biologische logo mag dragen, betekent het dat je geen synthetische bestrijdingsmiddelen mag gebruiken. Mede daardoor ben ik voorstander van biologisch.” Barbara pakt haar glas en ruikt: “Wauw! Wat een prachtige complexe geur! Barone Pizzini is de producent. In de geur is de wijn heel complex. Ik ruik heel duidelijk Chardonnay. Hij is wel een beetje statig. Dit is niet een allemansvriend. Dit is wel voor de gevorderde drinker. “Het is een extra Brut, dus nog droger”, vult Ellen aan. Barbara zegt: “Hij is inderdaad veel strakker en ik vind hem ook mineralig. Een beetje stenig. De wijnprofessional zou zeggen: ik proef hier terroir in! Hiermee ga je naar de wat frissere, mineralige, ziltige gerechten. Ik vind het een mooie ziltige wijn, ook in de afdronk!”

Franciacorta Brut Biologisch | Mousserende wijnen

Fantinel Prosecco Spumante

ban_mag05_p08_mousserende_wijn_fantinel_2011_747x498.jpg

We zijn aangekomen bij de zevende wijn; de Fantinel Prosecco Spumante (8544525)e. Barbara vertelt: “We blijven dus in Italië, maar gaan nu naar het noordoosten, naar het gebied Friuli. Prosecco is natuurlijk een verzamelnaam voor veel mousserende wijnen. De Prosecco wordt gemaakt van 100% de Glera druif, dus dat is echt een lokale druif. We hebben het de hele tijd gehad over ‘méthode traditionnelle’. Dat is de tweede vergisting op fles en rijping op de gistcellen, wat zorgt voor complexiteit en diepgang.

Prosecco wordt op een andere manier gemaakt. Prosecco heeft een tweede gisting op tank, dat noem je de ‘méthode Charmat’.” Dan naar de wijn zelf. Ellen vertelt: “We zijn wel weer helemaal weg van de rijpe tonen en de honing wat we net hadden. Dit is veel fruitiger en bloemig. Een heerlijk glas om zo te drinken op bijvoorbeeld de vrijdagmiddag met een salade of een stuk pizza. Maar ook met een gebakje erg lekker.”

Puklavec Estate Sparkling Sauvignon

We zijn aangekomen bij de één na laatste wijn: de Puklavec Sparkling (8300250) uit Slovenië. “Puklavec is een groot bedrijf en een internationaal bekende naam. We werken er al lang mee samen”, zegt Ellen. “Deze wijn is op dezelfde methode gemaakt als de Prosecco van net. Dus de ‘méthode Charmat’.” Barbara: “Ja, hij zal wel wat zoeter zijn! We zullen zien, want ik heb het al een tijdje niet gedronken, niet geproefd. Ik ben ook heel nieuwsgierig of we daar frisse groene tonen, die appeltonen, eruit halen. Frisse zuren. Je maakte de fles net open en het was eigenlijk net alsof je een fles Champagne openmaakte. Er zat ook gewoon weer een kurk op en er zat een flinke druk op. Laten we gaan proeven.

Een echte Sauvignon. Ik denk dat mensen die dol zijn op Sauvignon Blanc en een goede mousserende wijn zoeken, dat zij echt voor deze Sloveense sparkling moeten gaan!
Puklavec Estate Sparkling Sauvignon

Het is een verrassende wijn, want je verwacht dat het een groene appel is en heel strak en hoog in zijn zuren, maar dat is hij eigenlijk helemaal niet.” Ellen vult aan: “Hij is best wel wat voller, ik vind dat hij een beetje passievruchten en tropisch fruit heeft. Interessant en aangenaam, zeker gastronomisch gezien!”

Bulles D’O Blanquette De Limoux

Bulles D’O Blanquette De Limoux | Mousserende wijn

De laatste wijn is een Franse klassieker: een Blanquette de Limoux (8202980). Ellen legt uit:

“Dit zou de oudste mousserende wijn ter wereld moeten zijn die vroeger al door de monniken werd gemaakt. Gemaakt onder Carcassonne in Roussillon.
Deze wijn wordt gemaakt door de zoon van één van onze favoriete wijnmakers; van een Nederlands echtpaar die hun eigen wijngaard hebben in Carcassonne. Dit is hun zoon en hij is een paar jaar geleden begonnen met zijn eigen wijngaarden. Hij heeft twaalf hectare aan de voet van de Pyreneeën. Hij maakt wit, rood en deze klassieker!” Wat interessant, zegt Barbara. “Wat bijzonder is om te vertellen, is dat als Blanquette de Limoux gemaakt wordt, je dan moet voldoen aan een aantal eisen. Je moet uit de Limoux komen, dat lijkt mij logisch!

De wijn is gemaakt van 90% Mauzac, maar aangevuld met Chardonnay en Chenin Blanc. Als je dus een Blanquette wilt maken, dan moet jouw wijn minimaal negen maanden op zijn lies hebben gelegen. In dit geval, in deze fles, is het wel achttien maanden! Dat betekent dat hij dubbel zo lang op zijn lies heeft gelegen en ik verwacht daar dan ook heel veel complexiteit uit! Ik ben heel nieuwsgierig naar deze wijn.Met de geur kan je alle kanten op! Het is aantrekkelijk, het is fris. Het is weer heel anders zeg! De hoge zuren die vaak de basis zijn van mousserende wijnen, haal ik hier echt niet uit. Het is wel fris, maar toch zacht.” Ellen vult aan: “Hij is inderdaad opvallend zacht vergeleken met de rest wat we hebben geproefd! Een laagdrempelige, prettige, zachte, bloemige mousserende wijn.”


Meer inspiratie

Wijnlanden

Wijn

Wij bieden wijn aan uit alle windstreken. Rood en wit, maar ook mousserend en biologisch. Of alcoholvrij. Hier vindt u de juiste wijn voor elk gerecht.

Lees meer