De kaart van De Gebrande Winning

De locatie is een drie eeuwen oude vierkantshoeve. Hier, aan de rand van fruitstad Sint-Truiden, zijn alle trappistenbieren van de wereld te proeven. De kaart grossiert in nog 130 andere bieren. Chef Raf Sainte en waardin Mieke Musiek onthalen de gast warm. In hun domein De Gebrande Winning wordt de houtkachel ’s ochtends al vroeg opgestookt.

Jullie hebben een Bierclub, wat is dat?
“Elke eerste donderdag van de maand wordt hier in De Gebrande Winning de Bierclub gehouden. Nee, dat is geen avond om bier te zuipen. Het draait om genieten en het ontdekken van smaken. Het zijn degustatieavonden. Rond een thema serveren wij kleine gerechten en bijpassende bieren. In januari hadden wij bijvoorbeeld spek als thema, waarbij we vijf gerechten met spek serveerden. Rock & roll-gerechten noemen wij ze.”

Nu houdt u een Bierclub in de kerk?
“Op twee dagen in maart hebben wij het cultuurhuis in de abdij van Sint-Truiden afgehuurd. Er treden koren op en wij serveren uitsluitend kloosterbieren en bijpassende rock & roll-gerechten. De eerste dag staat in het teken van de degustaties, daags erna kunnen de bezoekers bieren proeven. We hebben een toog van ongeveer tien meter. Je kunt het een pop-up bierproeverij annex een bierfestival noemen. Er komen honderden mensen.” Heeft u een biersommelier? ”Wij hebben een sommelier in dienst die tien jaar werkte bij een sterrenrestaurant. Hij adviseert in ons restaurants over bier/spijscombinaties. Momenteel volgt hij een opleiding tot zytholoog, tot een volwaardig bierdeskundige dus.”

U heeft een rijpingskelder voor bieren?
“Onder ons huis naast het restaurant zitten oude kelders. Daar laten we bieren rijpen. Natuurlijk bestaat ons bedrijf nog maar twee jaar. Het duurt dus nog wel even voordat we hele oude bieren hebben. Soms nemen we gasten hier mee naartoe. Wij horen vaak dat het licht er erg mooi is; het licht valt op een bijzondere manier in de kelders. We hadden hier zelfs al een fotograaf die een shoot deed met fotomodellen.”

Jullie serveren ook lunch?
“Zeker. Op maandag en woensdag hebben wij onze sluitingsdagen. De andere dagen zijn wij geopend vanaf half twaalf. Je kunt heel moeilijk voorspellen hoe druk de lunch wordt. In het weekeinde is het altijd goed bezet, op andere dagen is er niets van te zeggen. Wel merken we dat het sowieso aan het begin van de maand drukker is. Dat ligt aan de portemonnee. Voor veel mensen duurt de maand vaak negen te dagen te lang.”

Proefden jullie zelf alle bieren?
“Wij ontdekken zelf ook nog steeds onze eigen bieren. Als je er zoveel voert als wij, moet je ze goed leren kennen. Daarom houden we regelmatig zelf proefavonden. Het is natuurlijk belangrijk dat we de smaken zelf doorleven. We willen ons gasten goed van advies kunnen dienen, zeker ook over de combinatie met de gerechten.”

Wat is uw meest bijzondere bier?
“Dat zijn er velen. Bijzonder is zeker dat wij blauwe Chimay schenken van het vat. Dat is vrij exclusief. Het smaakt van ’t vat veel zachter dan uit een fles. Verder hebben wij in de bierkelder vrij veel Orvals op rijping liggen. Het is moeilijk verkrijgbaar bier; we halen het overal vandaan.”

Signatuurgerecht
De Vlaamse klassieker de vidé, ook wel bekend als vol-au-vent en het koninginnehapje. Niemand maakt hem zoals Raf Sainte hem maakt. Mede daarom is de vidé bij De Gebrande Winning zo populair. “Ik heb her en der al kopieën zien opduiken,” zegt Sainte.

Meer lezen over De Gebrande Winning? Bekijk dan Courant 6.

ban_nic_hc06_kaart_van_gebrande_winning_eigenaren_1703_747x1026.jpg
ban_nic_hc06_kaart_van_gebrande_winning_gerecht_1703_747x1026.jpg
ban_nic_hc06_kaart_van_gebrande_winning_tafel_detail_1703_747x1026.jpg
ban_nic_hc06_kaart_van_gebrande_winning_interieur_tafel_1703_747x498.jpg
ban_nic_hc06_kaart_van_gebrande_winning_interieur_wijnrek_1703_747x498.jpg