De kaart van KAN10

‘Sharing is caring.’ Het is de huisslogan van KAN10. Delen aan tafel staat bij dit vernieuwende bistrorestaurant centraal. Via het sharing-menu dat eigenaars Karen en Joppe serveren, maakt de gast onverwacht kennis met innovatief verwerkte smaken uit alle windstreken van de wereld.

Jullie kaart wordt dus nauwelijks gebruikt?
“Nee. 95 van elke honderd gasten kiezen voor ons sharing menu. We hebben wel een kaart met een beperkt aanbod en daarnaast suggesties. We zien dat zowel de kaart als de suggesties vooral populair zijn tijdens de lunch. Maar bij het diner kiest de grote meerderheid voor ons maandelijks wisselende sharing menu ja.”

Gasten weten dus niet wat hen te wachten staat?

“Nee, eigenlijk niet. We vragen bij hun reservatie of ze bepaalde allergieën hebben. Daarmee moet je natuurlijk wel rekening houden. Vooral glutenallergie horen we tegenwoordig supervaak. Maar verder vertellen we pas aan tafel wat er op het Sharing Menu van de maand staat.”

Hoe doen jullie dat met vegetariërs?

“Het is handig als mensen dat van tevoren even melden natuurlijk. Maar het is geen enkel probleem voor ons. Hoewel we vlees, vis en schelpdieren serveren, staan wij helemaal achter het vegetarisme. Ik werk heel veel met groenten; je kunt er alle kanten mee op. Wij hebben altijd de nodige vegetarische gerechten. Zowel op de kaart, bij de suggesties als in het Sharing Menu.”

Jullie serveren brood vooraf op een bijzondere manier.
“Ja. Het is een zelfgebakken brood met een mes er boven ingestoken. Daarmee bereik je meteen al dat mensen moeten delen. Iemand aan tafel gaat voor anderen het brood aansnijden. Bij het brood serveren we trouwens bietenboter. Dat is boter die is aangemaakt met bietensap en wat zout.”

Heb je een voorkeur bij het koken?
“Vlees, vis, groenten. Het komt eigenlijk allemaal regelmatig terug. Wel werk ik relatief veel met zeevruchten. Qua kookstijl vind je alle wereldsmaken terug. Maar ik gebruik relatief veel oosterse invloeden – en altijd verse en vaak bijzondere kruiden. Voorop staat dat alles vers is en huisgemaakt - zelfs het brood en het koffiekoekje, maar ook bijna alle frisdranken, de cocktails en de fruitsappen.”
 

Bier niet toch?
“Nee, dat niet, nee. We hebben wel de nodige lokale bieren en streekbieren. Daarnaast hebben we op onze kaart enkele bijzondere alcoholvrije dranken. Je moet tegenwoordig wel. Er zijn veel controles langs de baan.”

Jullie wijnkeus valt ook op...
“De wijnen komen net als onze gerechten uit allerlei landen van over de hele wereld. We hebben bijvoorbeeld zelfs wijnen uit Slovenië en Hongarije. Vanzelfsprekend hebben we ook wijnen uit Zuid-Afrika. Karen is daar geboren.”

Dus KAN10 is echt een groot succes?
“Ja, het is ongelooflijk. Wat we ook zien, is dat veel mensen regelmatig terugkomen. Dat ons Sharing Menu elke maand wisselt, daagt hen uit om elke keer weer te keren. Niet alleen jongeren, maar mensen van alle leeftijden. Tussen de middag hebben we bij de lunch veel zestigplussers.”

Signatuurgerecht
Gevulde Indische roti-paratha. De roti is gevuld met gelakte eendenbout en verder met onder andere inoki-champignons. Afgemaakt met oosterse champignonpoeder. Geserveerd in een pizzadoos met een stempel van het KANS10-logo.

Meer lezen over KAN10? Bekijk dan Courant 2.

ban_nic_hc02_kaart_van_kan10_eigenaren_1701_747x498.jpg
ban_nic_hc02_kaart_van_kan10_eten_handen_1701_747x498.jpg
ban_nic_hc02_kaart_van_kan10_gerecht_1701_747x498.jpg
ban_nic_hc02_kaart_van_kan10_wijnrek_1701_747x1026.jpg
ban_nic_hc02_kaart_van_kan10_barstoelen_1701_747x1026.jpg
ban_nic_hc02_kaart_van_kan10_chef_1701_747x1026.jpg
ban_nic_hc02_kaart_van_kan10_gerecht_closeup_1701_747x498.jpg
ban_nic_hc02_kaart_van_kan10_interieur_bar_1701_747x498.jpg
ban_nic_hc02_kaart_van_kan10_interieur_eettafel_1701_747x498.jpg
ban_nic_hc02_kaart_van_kan10_pand_1701_747x498.jpg