Olijfolie

Olijfolie is niet weg te denken uit de professionele keuken. Het product is puur natuur en bevat veel onverzadigd vet. De meeste olijfolie komt uit landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje, Italië, Griekenland, Portugal en Frankrijk. Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar. Dat is voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. In de lente komen er kleine bloemetjes aan de olijfboom die zich in de zomer ontwikkelen tot olijven en in de herfst rijp worden.

Oogsten kan op verschillende manieren. Traditioneel en het beste voor de boom is met de hand plukken (melken). Er wordt een net onder de boom gelegd waar de olijven op vallen. Modernere methoden zijn de mechanische ‘trilstok’ die de takken schudt, of de ‘boomschudder’ die de stam schudt. De meest industriële variant is een grote mechanische wagen die over de bomen heen rijdt en de hele boom leeg trilt. Olijfolie smaakt het best als hij niet te lang bewaard wordt. Licht en lucht zijn niet goed voor de houdbaarheid. Een geopende fles in een warme keuken smaakt al na een paar weken ranzig. Als de olie onder de 10°C bewaard wordt, gaat hij stollen. Tip: bewaar hoge kwaliteit olijfolie in de wijnkast voor rode wijn, op 16 - 18°C.


Novello

Extra vergine olijfolie is de top van het olijfoliesegment. Deze olie uit de eerste persing van olijven heeft een zuurgraad lager dan 0,8% en is vol en puur van smaak. De Novello vormt een bijzondere klasse van extra vergine olijfolie. Voor deze olie wordt een heel klein deel van de olijven geplukt voordat ze volledig rijp zijn, meestal rond begin november, waarna ze worden geperst en ongefilterd worden gebotteld. De vroege oogst maakt dat de olijven een minder hoge olie-opbrengst hebben, dit zorgt voor een extra geconcentreerde smaak. De novello olie kenmerkt zich door een groene kleur en intense smaak met frisse en grassige tonen.

Deze typische kenmerken zijn terug te vinden in elke novello, daarnaast is natuurlijk ook de olijvensoort bepalend voor de uiteindelijke smaak van de olie. Zo geeft een arbequina olijf een frisse, fruitige smaak met tonen van gras, groene appel en mango. Een taggiasca olijf zorgt voor een fruitige olie met een lichtzoete smaak met tonen van amandel en pijnboompitten. Biancolilla olijven zijn pittig, licht fruitig, met tonen van tomaat en artisjok. Ogliarola olijven geven dan weer een bittere, fruitige en droge smaak.

Gebruik de novello als tafelolie of koud als smaakmaker over salades, soepen en mediterrane gerechten.

ONZE COLLECTIE

Novello olie

Activiteiten

Novello early harvest olijfolie 2019

Voor deze green oil worden speciaal geselecteerde olijven nog eerder geplukt dan voor een standaard novello, namelijk eind september. Dit geeft een nog intensere en groenere smaak.

27301800 
Pons early harvest green oil

Spanje | arbequina intens fruitig en licht pittig
fles 500 ml

Bekijk product


Het alternatief voor olijfolie

Guénard

Sinds de oprichting in 1824 heeft Guénard een expertise ontwikkeld in zowel de selectie van ruwe ingrediënten als de productie van ambachtelijke oliën gemaakt van gedroogd fruit en zaden van een zeer hoge kwaliteit. Traditioneel of uniek, de oliën van dit huis onderscheiden zich door hun intense smaak en finesse in de mond.


Bekijk ook ons volledige assortiment olijfolie.

Bekijk assortiment