Orange Wijn: De kwaliteit zit in de druif

Orange wijnen zijn gemaakt van witte druiven. Hoe kan dat en hoe worden ze gemaakt? Witte wijn wordt gemaakt door het sap van druiven te persen; de schillen, steeltjes en pitten worden verwijderd. Bij orange wijn worden de schillen e.d. niet verwijderd, maar blijven deze er tijdens het maceratie- en fermentatieproces in zitten. Hierdoor krijgt de wijn niet alleen kleur, maar ook meer smaak en textuur.


Het verhaal achter orange wijn

Het verhaal begint in Georgië; de bakermat van orange wijn. Hier werd 8.000 jaar geleden al wijn gemaakt. Wijnmakers begraven al sinds jaar en dag qvevris (amforen van klei) met de wijn in de grond. Op deze wijze wordt de wijn beschermd tegen oxidatie en is het gebruik van sulfiet niet nodig.

Wijnmakers uit andere wijnlanden zijn hierdoor geïnspireerd geraakt en hebben deze vinificatiemethode overgenomen. In Italië is de wijn bekend onder de naam ‘vino bianco macerati’. Orange wijnen zijn bijna altijd biologisch of bioynamisch.

 

 

Hoe smaakt orange wijn?

Door de lange schilwerking krijgen orange wijnen hun typische oranje kleur én specifieke smaak. De smaak van orange wijnen is meer uiteenlopend dan die van witte wijn; er ontstaat een extra dimensie die vooral in de wijn te herkennen is door tonen van gekonfijt fruit, ziltige zuren, een vol en rond mondgevoel met in de afdronk mooie bitters. De combinatie van deze smaken zorgt ervoor dat orange wijnen goed passen bij gerechten met veel invloed van umami.

Voorbeelden van umami-smaken zijn ingrediënten met aardse smaken zoals bospaddenstoel en truffel, maar ook tomaat, verse zalm en tonijn bevatten deze specifieke smaak. Daardoor past orange wijn prima bij gerechten die moeilijk te combineren zijn met wijn. Hierbij valt te denken aan gerechten met veel kruiden, specerijen, knoflook en elkaar concurrerende smaken. Chefs in de gastronomie werken graag met een veelheid aan smaken en daar past orange wijn dus prima bij. Daarom zien we orange wijnen op steeds meer wijnkaarten verschijnen. Het is zeker geen trend die kort aan komt waaien. Het is een echte verrijking van het smaakpallet én de wijnkaart.


Een selectie orange wijnen