Intriges, moord, brandstichting, verdwijning... In het boek 'Een uitgekookte zaak' wordt de lezer van spannende avonturen op zijn wenken bediend. Schrijver Peter Klosse geeft met dit boek een kijkje achter de schermen van toprestaurants en de voedingsindustrie. Fictie? Ja. Maar doorspekt met feiten uit de dagelijkse praktijk die eenieder aan het denken zet en u zich laat afvragen wat realiteit is en wat niet....

Culiroman geeft kijkje achter de schermen

Peter Klosse heeft meerdere boektitels op zijn naam staan, toch is dit zijn eerste culiroman. Een bijzondere keuze, maar met een hele duidelijke reden. 'Het grote publiek bereik je nu eenmaal het beste met een goed boek', zegt Klosse. Over de jaren heen heeft Klosse ontzettend veel kennis opgedaan over het voedselsysteem en deze kennis brengt hij graag over. Dit doet hij via technische boeken, lezingen, academische artikelen en nu dus ook via een roman. Klosse: 'Ik ben op zoek gegaan naar een andere vorm om over te brengen hoe belangrijk goed eten is, om bij te dragen aan de bewustwording hiervan. De thematiek van dit boek zou bijvoorbeeld ook prachtig zijn voor een Netflix-serie!'

Peter Klosse

A trip to France

In de zomer van 2014 kwam Klosse op het idee voor 'Een uitgekookte zaak'. 'Tijdens een autorit naar Frankrijk hebben mijn vrouw en ik de hele weg gesproken over het scenario', vertelt Klosse lachend. 'Ik heb in de auto mijn laptop erbij gepakt en ben direct gaan typen.'

Factional fiction

Het boek is 'factional fiction': in eerste instantie een roman maar wel doorspekt met feiten uit de dagelijkse praktijk. 'Het is een spannend en leuk te lezen boek, voor iedereen. Maar het geeft ook stof tot nadenken, vooral als je je bezighoudt met het voedselsysteem', beschrijft Klosse. 'Chefs of andere culinaire professionals zullen onderdelen uit dit boek zeker herkennen als de realiteit.' Klosse hoopt dat het de professionele gastronomie ook aan het denken zet. 'Als je je realiseert dat veel dingen die in het boek gebeuren waar zijn, dan ga je hopelijk serieus nadenken over je beslissingen en je keuzes voor producten.'

'Professionals hebben een voorbeeldrol'

Peter Klosse heeft een duidelijke visie over het huidige voedselsysteem. Veel dingen kunnen anders, maar de afgelopen jaren is er ook al een hoop veranderd in de positieve zin. 'Bij de burger zie je een grote toename van het kopen van onder andere biologische producten. Dit vind ik positief', geeft Klosse aan. 'Ook zie je veel moderne restaurants die groenten een hoofdrol geven op de kaart. Bijvoorbeeld met het 80/20-concept. Meer groenten, minder vlees. Streven naar korte ketens. Allemaal hoopvolle signalen.'

Klosse hoopt dat vakprofessionals zijn boek ook lezen en zich dan (meer) bewust worden van hun voorbeeldrol. 'De professionele gastronomie heeft de sleutel van lekker in handen en lekker is de motor van de voedselkeuze van mensen. Help je mensen met lekker eten dan help je hen impliciet met het maken van betere keuzes.' Klosse legt uit dat het in de voedselindustrie geen simpele kwestie is waarbij een gevolg de oorzaak opvolgt. 'Het systeem is complex. Je moet goed begrijpen dat als je aan één knopje begint te draaien, er veel andere dingen beïnvloed worden. Veranderingen zijn niet eenvoudig.'

Of anders gezegd: 'Niemand heeft schuld, maar we hebben gezamenlijk de verantwoordelijkheid om het beter te maken.'

Peter Klosse is eigenaar van Hotel en Restaurant de Echoput en de Academie voor Gastronomie. De culiroman 'Een uitgekookte zaak' is te koop in uw HANOS groothandel.
paperback - 472 pagina’s | 51112740 | per stuk