Het zoutalternatief: Scelta

Zout is na suiker het meest gebruikte voedingsingrediënt in de moderne voedingsmiddelenindustrie. De zoutinname in westerse landen is de laatste decennia enorm toegenomen. Het is algemeen bekend: we eten te veel zout. In heel veel producten wordt zout toegevoegd en zonder dat we het merken, krijgen we dagelijks te veel binnen. Er wordt al jaren gesproken over het reduceren van zout in verwerkte voeding. Ook de overheid onderneemt actie, in het belang van de volksgezondheid. Helaas reduceert het verminderen van het zoutgehalte in voeding ook de smaak.

scelta_747x747

Hulp uit onverwachte hoek

Nu komt er hulp uit onverwachte hoek: de champignon. De firma Scelta Mushrooms heeft het innovatieve product STA (Scelta Taste Accelerator) ontwikkeld, op basis van champignons. STA wordt ingezet als natuurlijke smaakversterker en ingrediënt voor zoutreductie in hartige producten, zoals sauzen, vlees, bouillons, jus en kant-en-klaarmaaltijden. In het algemeen is een toevoeging van slechts 0,15% tot 0,30% per totaal gewicht voldoende om een effect te geven.

In champignons zijn van nature umami smaakstoffen aanwezig. Umami heeft het vermogen om de smaak van het product te versterken en de perceptie van de zoute smaak te verhogen. Door de natuurlijke kracht van umami te versterken en zout te verminderen in voeding, kan een zoutreductie tot 50% behaald worden.

Food Valley Award 2016

De Scelta Taste Accelerator is genomineerd voor de Food Valley Award 2016. "Het zoutgehalte verlagen zonder concessies te doen aan productkwaliteit blijkt in de praktijk lastig, maar Scelta lijkt een effectieve oplossing in handen te hebben", aldus de jury. Op donderdag 13 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de Food Valley Expo in Congrescentrum Papendal in Arnhem.

Scelta Taste Accelerator
200.01290 | emmer 1 kilo