Ons duurzame assortiment schelpen: vers uit Yerseke

Bij Le Petit Pêcheur in Yerseke, halen wij ons assortiment verse én duurzame schaal- en schelpdieren. Het bedrijf bevindt zich in een voormalige tarbotkwekerij en is voorzien van maar liefst 20 zeewaterbassins van elk 60m². Allen gevuld met Oosterscheldewater. Le Petit Pêcheur kan dan ook gezien worden als het grootste wellnessresort voor levende schaal- en schelpdieren in Europa. Met geavanceerde biotechnieken wordt het water gefilterd en in de bassins gepompt waardoor de producten van topkwaliteit blijven. Door het gebruik van unieke mobiele verwaterunits blijven de schaal- en schelpdieren ook onderweg in leven. Verser kan dus niet.

Natuurlijke habitat

Dankzij de unieke mobiele verwatercontainers, worden de producten bij vangst in hun natuurlijke leefomgeving getransporteerd: in vers zeewater, gekoeld en voorzien van zuurstof. “Hiermee komen de schelpen nog verser aan”, vertelt Bart Heijnen hoofd verkoop van Le Petit Pêcheur. “Minder uitval en een sterker product.” In de IFS en BRC-A-status-gecertificeerde verwerkingshallen worden uiteenlopende verpakkingsmethodes toegepast. Van traditionele netten en houten mandjes tot de meest moderne lekvrije bakken. In deze bakken worden de schelpdieren onder beschermende atmosfeer verpakt, zo blijven de dieren zeevers en de kwaliteit optimaal. Dagelijks haalt HANOS op bestelling de verschillende schelpdieren uit Yerseke.

Een greep uit het duurzame assortiment schelpen

Kokkels

ban_seg_cou04_schelpjes_kokkelswulken_747x747.jpg

Het goud van de Waddenzee, zo worden kokkels ook wel genoemd. Hier worden ze handmatig gevist met een handbeugel. Kokkels bevatten veel vlees en zijn rijk van smaak. Anderhalve minuut koken in een bouillon en de kokkel is klaar om te gebruiken, bijvoorbeeld op een plateau fruits de mer. Ook heerlijk als tapas of in de paella.

Kokkels groot | bak 1 kilo | 38417204

Vongole veraci

ban_seg_cou04_schelpjes_vongole_veraci_747x747.jpg

De vongole veraci zijn de Italiaanse familie van de tapijtschelp. Onder andere bekend van de overheerlijke ‘Spaghetti vongole’. Dit ovale en afgeplatte schelpdier is ongeveer vijf centimeter groot. De kleur van de schelp varieert van wit tot zwart en van grijs tot geel. De smaak is zilt en zoet, met een sappige bite.

Vongole Veraci | bak 1 kilo | 38428112 

Clams

ban_seg_cou04_schelpjes_clams_747x747.jpg

Clams worden meestal gekookt, maar kunnen ook rauw gegeten worden. De schelp is grijs/licht bruin gekleurd. Kenmerkend is de zeer dikke schelp en de violet/paarse rand aan de binnenkant. In Frankrijk en Amerika worden ze vaak verwerkt in de soep, denk aan Clam Chowder, maar u komt ze ook tegen op een plateau fruits de mer.

Clams | bak 1 kilo | 38405002

Alikruiken

ban_seg_cou04_schelpjes_alikruiken_747x747.jpg

Alikruiken, of kreukels zoals ze in Zeeland worden genoemd, zijn kleine zeeslakken met een donkerbruine schelp. Ze worden hoog gewaardeerd door hun fijne smaak en soepele textuur. Kook de kreukels in een court-bouillon, laat ze afkoelen en haal vervolgens het vlees met een naald uit de schelp. Erg leuk als aperitief, maar ook als borrelhapje.

Alikruiken | bak 1 kilo | 38401300

 

Witte venus

ban_seg_cou04_schelpjes_witte_venus_747x747.jpg
De witte venusschelp wordt met de hand gevist in de wateren van Ierland en Frankrijk. Deze schelp varieert van roomwit tot bruin in kleur en vertoont concentrische strepen. Het weelderige vlees is steviger en bevat meer zout dan het vlees van een tapijtschelp, maar de smaak is even fijn en fruitig. De schelpen zijn erg lekker in soep, pasta en visstoofpotjes.
 
Witte venusschelp | bak 1 kilo | 38430001
 

Palourdes

ban_seg_cou04_schelpjes_palourdes_747x747.jpg

Palourdes, of tapijtschelp, is een ovaal en afgeplat schelpdier van ongeveer vijf centimeter groot. De kleur varieert van wit tot zwart en van grijs tot geel. De tapijtschelp lijkt een ruitjespatroon te hebben en is altijd gevlekt. De smaak van het fijne en malse vlees wordt bijzonder op prijs gesteld. De schelpjes geven een mooie zilte smaak aan gerechten. Dit schelpdiertje hoeft maximaal 3 minuten te worden gekookt of gewokt.

Palourdes | bak 1 kilo | 38428005

 

Wulken

ban_seg_cou04_schelpjes_wulken_747x747.jpg

De wulk leeft op een zachte zandbodem. Wulken zijn een grote zeeslakkensoort die in België verkocht worden onder de naam ‘caracollen’, ze kunnen wel 10 centimeter groot worden. Ze worden gedurende een tiental minuten gekookt in een zeer sterk gekruide court-bouillon. Niet langer, want dan worden ze taai. He vlees kan met een naald uit de schelp worden gehaald, hiervoor moet u wel met een vorkje het voor het gaatje liggende hoedje verwijderen.

Wulken | bak 800 gram | 38403004
 

Scheermessen

ban_seg_cou04_schelpjes_scheermessen_747x747.jpg

Scheermessen, of mesheften zoals ze ook genoemd worden, hebben een lange buisvormige smalle schelp en leven in de zandbodem van de Noordzee waar ze zich kunnen ingraven tot wel een meter diepte. Koken als een mossel (circa 3 minuten) of kort roerbakken en het scheermes is klaar voor consumptie. Naast de lekkere smaak presenteert de langwerpige schelp ook nog eens mooi.

Scheermessen | bak 800 gram | 38429004