Smoelenboek

Vissen aan de culinaire top

Dagelijks kopen onze visinkopers op de Nederlandse visafslagen de mooiste en natuurlijk de smakelijkste vissoorten. In dit "smoelenboek" vindt u een selectie van de meest populaire vissoorten die culinair aan de top staan. Bij elke vis vindt u een bereiding op ons culinaire inspiratieplatform FoodXperience.

Kabeljauw

Kabeljauw

Werd de kabeljauw vroeger overboord gegooid, tegenwoordig is het één van de meest populaire vissen. Wij halen de kabeljauw uit Noorwegen en IJsland. Hier is de stand van de vis 'goed' te noemen en daardoor is de vangst duurzaam. Doordat de seizoenen elkaar hier overlappen, kunnen we het hele jaar door goede kwaliteit kabeljauw leveren. Kabeljauw | 38000990

Wij maakten met kabeljauw een kabeljauw met tijgerprint van kombu.


Bekijk recept

Rog

Rog

De rog is een platvis die geheel bestaat uit kraakbeen in plaats van botten. Rog uit de Noordzee is heerlijk romig, lichtzoet en heeft stevig vlees. Het is een ideale vis om te stoven. Zorg ervoor dat u verse rog gebruikt, want na een dag of twee gaat de rog sterk ruiken en is de vis niet meer geschikt voor consumptie.
Rog | 38000970


Wij maakten met rog een rogvleugel met bloemkool, kappertjesroom en beurre noisette.

Bekijk recept

Makreel

Makreel

Makreel is een vette vis en daardoor erg geschikt om te roken. Ook gebakken, of juist rauw is de makreel heerlijk. Vol van smaak, zacht en sappig. Makreel wordt gevangen met de duurzame flyshootmethode; dit geeft een gave onbeschadigde vis. Naast heerlijk is makreel ook nog eens supergezond door zijn vetten, vitaminen en mineralen. Makreel | 38001050

Wij maakten met makreel makreelfilet met barbecue-olie, citroencouscous en een saus van witbier.

Bekijk recept

Schol

Schol

In en na de zomer is de schol op zijn best en kan zich dan meten met menig ‘luxe’ vissoort. Het visvlees is lekker dik en dat zorgt voor een hoog rendement. Door de vele mogelijkheden (schol kunt u bakken, grillen of stomen) en de uitmuntende smaak is het verwonderlijk dat deze echte Hollandse vis niet vaker op het menu terug is te vinden.
Schol | 38000650

Wij maakten met schol een tartaar van kalf, tempura van scholfilet en mayonaise van wasabi.

Bekijk recept

Zeetong

Zeetong

De zeetong uit de Noordzee is de meest gewaarde van alle soorten en plekken waar deze vis voortkomt. Tong is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen. Tong kan op verschillende manieren bereid worden: bakken, grillen, stomen en stoven. Voor bereiding moet de tong ontveld of gefileerd worden.
Zeetong | 38000780

Wij maakten met zeetong een tongfilet met zwarte spaghetti, tomatenkonfijt en mosterdcress.

Bekijk recept

Griet

Griet

Niet te verwarren met de tarbot. Aangezien dit familie van elkaar is, lijken ze veel op elkaar. Griet is wat ovaler en heeft een gladde huid terwijl de tarbot aan de bovenzijde benige knobbeltjes heeft. De filet is wit/crème van kleur en wat zachter van structuur en minder vet dan tarbot. Van juli tot en met december is de griet optimaal.
Griet | 38000520

Wij maakten met griet geroosterde griet, geroosterde venkel en groene currysaus.


Bekijk recept

Tarbot

Tarbot

Tarbot is een van de smakelijkste platvissen die er bestaan. De smaak van tarbot is erg goed en het vlees is grof van structuur, stevig en wit van kleur. Vanwege het stevige vlees leent deze vis zich prima voor veel verschillende bereidingswijzen. Een vis met klasse en uitgesproken smaak.
Tarbot | 38000490


Wij maakten met tarbot een tarbot met mousse van bloemkool en kombu.


Bekijk recept

Pieterman

Pieterman

De kogelvis van de lage landen, de pieterman heeft giftige stekels net achter zijn kop en op de kieuwdeksels. Niet dodelijk, maar wel pijnlijk. Spoelen met water van boven de 40°C neutraliseert het gif. De smaak van de pieterman neigt naar die van tong. De aanvoer is niet echt stabiel, maar het is een erg leuke vis om naast de kaart te verkopen.
Pieterman | 38052509

Wij maakten met pieterman gebakken pieterman met een brandade van wijting en rucola.

Bekijk recept

Wilde zeebaars

Wilde zeebaars

De smaak van de zeebaars is redelijk zoetig en mild met een fijne structuur. U kunt zeebaars op ontzettend veel manieren bereiden. Als u een zeebaars klaarmaakt, is het aan te raden de huid te laten zitten. De vis bakt mooi op de huid en deze is goed te eten. Van mei tot en met december in het seizoen.
Pieterman | 38052509Wij maakten met zeebaars een op de huid gebakken zeebaars.


Bekijk recept

Sardine

Sardine

Hollandse sardines, gevangen door schepen die vissen met flyshootmethode. Zeker in de zomermaanden is er regelmatig goede aanvoer van mooie, verse sardines. Heerlijk om in zijn geheel te grillen of te roosteren op de barbecue. Door zijn krachtige smaak is er niet veel nodig: beetje citroensap en zeezout en smullen maar. Niet te gaar laten worden, sappig is de sardine op zijn best.
Sardine | 38062598

Wij maakten met sardine een sardine met tomatenkonfijt en espuma van komkommer..

Bekijk recept

Rode mul

Rode mul

Rode mul ofwel rouget en zeebarbeel, vele namen voor een visje dat nog meer bereidingswijzen kent. De mul is een verfijnde lekkernij. Het vlees is vast, smeuïg en zeer smakelijk. Rode mulfilet kunt u bakken en grillen op de huid, maar wordt ook vaak als ingrediënt gebruikt in de vissoep. Combineert goed met mediterrane ingrediënten.
Rode mul | 38001210


Wij maakten met rode mul een in algenboter gebakken mul met ratatouillesaus.

Bekijk recept

Rode poon

Rode poon

Vrijwel het gehele jaar te krijgen maar zeker in de zomermaanden goede aanvoer van mooie dikke ponen. Hier kunt u mooie filets van snijden om te bakken. Kleinere exemplaren zijn zeer geschikt om zelf te roken of panklaar te bereiden op de barbecue. Fijn en zoet van smaak, beetje garnaalachtig. Stevig vlees en daardoor ook zeer geschikt om te grillen, stoven of pocheren.
Rode poon | 38001070

Wij maakten met rode poon een poon op kruidenbrickdeeg.


Bekijk recept


Meer over vis, schaal- en schelpdieren bij HANOS

Inspiratie en recepten op het gebied van vis, schaal- en schelpdieren

Ontdek de wereld van vis, schaal- en schelpdieren bij HANOS. Maak kennis met ons unieke assortiment en laat u inspireren!

Lees meer