Culinaire trends en ontwikkelingen door de ogen van Lise Timmer

Lise Timmer heeft veel gereisd, chefs gesproken, ontzettend veel chefs samengebracht, onderzoek gedaan, merken vermarkt, kennis gedeeld, maar vooral veel culinaire ontwikkelingen gezien. Reden genoeg om met haar eens in gesprek te gaan over wat we dit jaar kunnen verwachten op culinair gebied.

Steeds hogere kwaliteit 'Casual dining to go'

“Ik heb altijd een positieve instelling, maar om de pandemie kunnen we natuurlijk niet heen. Gelukkig zijn veel horecaondernemers ontzettend creatief en daarom weet ik ook zeker dat zij er relatief goed uit komen. Sommige ontwikkelingen die al voor de pandemie zichtbaar waren, zijn in een stroomversnelling geraakt. Denk aan het gebruik van apps en andere online platforms. Ook was er al te zien dat gasten steeds meer kiezen voor maaltijden die zij thuis nuttigen. We zien nu dat de kwaliteit van deze maaltijden steeds hoger wordt.

"Veel gastronomische ondernemers herontdekken zichzelf. Met de allerbeste ingrediënten geven zij `casual dining to go’ een boost."
Culinaire trends en ontwikkelingen in 2021 door de ogen van Lise Timmer

Want ook een broodje hamburger of een steengoede pizza kan heel culinair zijn. Gemaakt met de allerbeste ingrediënten en met respect voor de producten.”

Meer beleving en eerlijkheid

Waar Lise al een duidelijke trend ziet wat betreft bezorg- en afhaalmaaltijden, kan daar volgens haar nog veel meer mee gedaan worden. “Waar mensen hun maaltijden afhalen, verwachten zij steeds meer beleving. Zij willen afhalen in een ruimte die past bij de beleving van het eten. Het hoeven trouwens ook niet alleen diners te zijn, want we zien ook steeds meer vraag naar ontbijt of lunch. Soms voor dezelfde dag, maar ook het afhalen van ontbijt voor de volgende dag is een mooie optie. Of zelfs het leveren van alleen de ingrediënten. En als het dan gaat om die ingrediënten of maaltijden, dan willen gasten weten waar het voedsel vandaan komt. Hebben bijvoorbeeld boeren, vissers en andere leveranciers duurzame en veilige methoden toegepast? Dit geeft uw gasten gemoedsrust over dat hun eten onder de beste omstandigheden is ontstaan en behandeld.”

Blijf vernieuwen en wees open naar gasten

In haar leven is Lise continu op zoek naar culinaire vernieuwing. Eén van die vernieuwingen is bijvoorbeeld het vervangen van vlees. “We zien steeds vaker dat worstjes, hamburgers, kip en vis worden gemaakt van groenten. Ook plantaardige versies van ceviche, crudo of tartaar genieten veel aandacht. Deze ideeën hoeven niet direct in groten getale op de menukaart te staan, maar ermee experimenteren en de gast bedienen is wel belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om open naar gasten te zijn en ze bewust te maken van hetgeen ze eten en drinken. Maar daarin hebben ook de overheid en media een grote rol vind ik. Samen moeten we bewust zijn van wat we eten en hoe we verspilling tegengaan. Het is van belang om dit ook te laten zien aan uw gasten, zodat zij weten hoe hun eten wordt gemaakt.”

Wie moeten we in de gaten houden?

Een tijd geleden is de Scandinavische eetcultuur hier al geland en dit groeit flink door, ziet Lise. “Maar ook zie ik de Aziatische eetcultuur flink doorgroeien. We kunnen veel leren van hun technieken en ingrediënten. Chinees streetfood zoals ‘malatang hot pot’ is bijvoorbeeld erg populair. Andere voor ons relatief nieuwe eetculturen zijn die uit Afrika, bijvoorbeeld zuurdesem wraps uit Ethiopië. Waar ik ook veel van verwacht zijn gerechten uit de Balkan. Wat de keukens van de Balkan gemeen hebben, is dat ze grotendeels zijn geëvolueerd onder invloed van de Turkse keuken, maar in de loop der tijd zijn ze geëvolueerd tot verschillende nationale keukens. Het is een keuken die al behoorlijk voeten in de aarde had en die nu ook wereldwijd op verschillende culinaire manieren wordt geïnterpreteerd.

"Ga eens met de Turkse traditionele kookmethoden en smaken aan de slag om er frissere, lichtere en moderne versies van te maken; daar zie ik zeker toekomst in."
Culinaire trends en ontwikkelingen in 2021 door de ogen van Lise Timmer

Ouderwets in een nieuw jasje

“Ik noemde al de gerechten uit de Balkan die met een traditionele techniek en een moderne touch steeds populairder worden. Traditionele kooktechnieken krijgen sowieso steeds meer aandacht. Bijvoorbeeld bereiding met een flinke zoutkorst, meer gezonde vetten of ingemaakt en gefermenteerd. Ook in het roken van rauwe pure producten zie ik veel successen ontstaan. Of wat te denken van wilde bloemetjes en kruiden uit de bossen? Ik vind het mooi om te zien dat de échte pure producten en ‘ouderwetse’ technieken zo aanslaan in deze moderne tijd.”


Meer inspiratie

Inspiratie en recepten voor de winter

Warmte van de winter

Bij HANOS vindt u alles voor het creëren van een warme winter!

Laat u inspireren