Betaalbaar van de markt

Bijna dagelijk worden ze vers aangevoerd, maar we zien ze (te) weinig terug op de menukaart. 'Vergeten vissen' noemen we ze ook wel eens. En dat is zonde, want met deze heerlijke vissen kunt u heerlijke én betaalbare gerechten maken.

1. Schelvis
Schelvis zien we al steeds vaker op menukaarten verschijnen. De vis heeft zacht vlees, dat licht van kleur is en fijn van smaak. Door de lichte structuur dient u voorzichtig om te gaan met het visvlees. Tip: de lever van de schelvis is een ware delicatesse.

2. Wijting
Vroeger de ‘vis voor de kat’, tegenwoordig een lekkere en betaalbare vissoort. Een teer visje, maar erg smakelijk. Vetarm, zacht van structuur en goed om te bakken, te stoven en zelfs te roken. Door zijn zachte structuur heeft de wijting een snelle garing.

3. Steenwijting
Steenwijting of steenbolk is een onbekende vis. Dat is zonde, want smakelijk is deze kabeljauwachtige zeer zeker. Zacht van structuur en volgens kenners iets fijner van smaak dan de ‘normale’ wijting. Het beste te bakken op de huid.

4. Horsmakreel
Onbekend maakt onbemind, bij deze vis is dat zeker niet terecht. Rond de Middellandse Zee en in Portugal leggen ze de horsmakreel regelmatig op de grill of barbecue. In Japan drogen of grillen ze deze vette vis graag.

5. Schar
Schar en schol, allebei platvissen, leven op dezelfde plekken en eten hetzelfde voedsel. Het zijn dus concurrenten van elkaar, maar de schar is minder bekend. Een magere vis waarvan de smaak overeenkomt met tong. Geschikt voor bakken, stoven en roken.

6. Bot
Een platvis uit Nederlandse wateren. De bot heeft een dikker lichaam dan de schol en het vlees is wat fijner van structuur. De kleur van de bot past zich aan de bodem aan en verschilt daardoor erg van kleur. Iets vlak van smaak en heeft daardoor een goede bereiding nodig. Het vlees komt makkelijk van de graat.

7. Kleine schol
Een van de meest bekende vissoorten en een van de meest belangrijke voor de visserij. De schol wordt vaak als filet gebruikt in de keuken, maar het is ook zeer de moeite waard om de hele vis klaar te maken. Bakken of grillen op de graat geeft nog meer smaak aan deze heerlijke zomervis.


Meer over vis, schaal- en schelpdieren bij HANOS

Inspiratie en recepten op het gebied van vis, schaal- en schelpdieren

Ontdek de wereld van vis, schaal- en schelpdieren bij HANOS. Maak kennis met ons unieke assortiment en laat u inspireren!

Lees meer