Het verschil tussen Parmigiano Reggiano en Grana Padano
Battle of the Cheeses
Twee wereldberoemde harde kazen uit Italië die ook nog eens sterk op elkaar lijken, maar er is wel degelijk verschil.
Parmigiano Reggiano
Parmigiano Reggiano is een harde Parmezaanse kaas uit Italië. Italianen noemen het ook wel de 'Koning der Kazen', en dat is niet voor niets. De complexe combinatie van traditie, ambacht, respect voor de natuur en zorgzame rijping zorgen voor een unieke kaas met een kenmerkende intense smaak en eindeloos veel mogelijkheden.
Herkomst
Zoals de naam al doet vermoeden, ligt het zwaartepunt van de productie in de Italiaanse provincies Parma en Reggio Emilia. In aangrenzende gebieden in Noord-Italië wordt de kaas ook in beperkte mate geproduceerd. Dit vruchtbare gebied, vormgegeven door de rivier de Po, is rijk begroeid met gras en wilde kruiden. Hier kunnen de koeien naar hartenlust grazen.
Smaak
Parmigiano Reggiano heeft een zeer intense en complexe smaak: robuust en pikant door de lange rijping. Tegelijkertijd is de kaas ook kruidig en vol van karakter dor het gebruik van rijke, rauwe melk. De kaas is zeer stevig en brokkelt bij het snijden.
Gebruik
Deze kaas wordt vaak gebruikt om over bijvoorbeeld pasta of risotto te raspen. Echter, Parmigiano Reggiano is veel veelzijdiger dan dat. Probeer het bijvoorbeeld als snack met Balsamico-azijn of als dessertkaas met rode wijn.
Grana Padano
Net als de Parmegiano Reggiano, is de Grana Padano een harde Italiaanse kaas. Beide kazen worden dan ook vaak met elkaar verward. Al sinds de 12de eeuw wordt deze kaas geproduceerd. Sinds 1996 is de Grana Padano een beschermde oorsprongsbenaming in de Europese Unie.
Herkomst
De productie begon in de regio rondom de Povlakte in Italië, vandaar de naam 'Padano'. Inmiddels is het productiegebied uitgebreid naar de regio's van Lombardije, Piëmonte, Trentino, Piacenza in Emilia Romagna en een klein deel van de Veneto.
Smaak
Grana Padano is in vergelijking met Parmigiano Reggiano een kaas die zachter en milder is van smaak, doordat de rijpingsperiode over het algemeen een stuk korter is. Hierdoor is hij ook minder kruimelig van structuur.
Gebruik
Grana Padano heeft dezelfde toepassingsmogelijkheden als de Parmigiano Reggiano. Door haar mildere smaak, geeft dit het gerecht wel een andere smaak. Ideaal voor mensen die niet van pittige kaas houden.
Verschillen in het kort
Parmigiano Reggiano
SmaakPittig, licht zout en fruitig
Rantsoen koeienGras en hooi
Melken2x per dag, de melk wordt alleen 's avonds afgeroomd
Vetgehalte Rijpingstijd12-24 maanden
Structuur (korreligheid) HerkomstEen groot gebied in Noord-Italië
Grana Padano
SmaakZacht, boter
Rantsoen koeienGras, hooi en kuilvoer
Melken2x per dag, de melk wordt 's ochtend en 's avonds afgeroomd
Vetgehalte Rijpingstijd9-16 maanden
Structuur (korreligheid) HerkomstHet gebied rond Parma, Reggio Emilia, Modena en delen van Mantua en Bologna