Voorjaarsvis bij HANOS

Vis, schaal- en schelpdieren in het seizoen

Uw gasten de beste en lekkerste vis voorschotelen, dat is het doel van onze visspecialisten bij HANOS. Bij ons vindt u dan ook verse (voorjaars)vis van de hoogste kwaliteit. Om er zeker van te zijn dat toekomstige generaties ook van de beste verse vis kan genieten, maken HANOS en haar partner Versvishandel Jan van As zich sterk voor het verduurzamen van de productie en consumptie van vis.

Vis&Seizoen

Het doel van Stichting Vis&Seizoen is om de visconsumptie in de horeca structureel te verduurzamen. Hiervoor is het nodig om zoveel mogelijk te kiezen voor duurzame visserij, en alleen voor vis te kiezen die in het seizoen is. Concreet houdt dit in dat de vis met rust gelaten wordt wanneer deze met de voortplanting bezig is. Speciaal voor de horeca, retail en catering heeft Vis&Seizoen een assortiment opgesteld dat bij het seizoen past. De vis in dit assortiment is in het juiste seizoen gevangen, heeft een gezonde populatie, wordt duurzaam gevangen en is van hoge kwaliteit.

Lees hieronder meer over vis in het seizoen tijdens het voorjaar.


Viskalender: voorjaar

Seizoensgebonden vis is niet alleen goedkoper, maar ook een stuk lekkerder en verser. Wij lichten een aantal mooie vissen voor u uit die geschikt zijn om te consumeren in het voorjaar.

Hangcultuur mosselen

Uitgelicht: hangcultuur mosselen

De hangcultuur mossel wordt gekweekt aan rafelige touwen tot wel acht meter lang. Het mosselzaad aan de touwen wordt vervolgens omhuld door grofmazige sokken, die de mosselen beschermen terwijl ze zich hechten. De hangcultuur mossel is in vergelijking met de bodemcultuur mossel in de helft van de tijd klaar voor consumptie. Ook is de schelp van deze mossel dunner en bevat deze geen zand, omdat deze niet op de bodem heeft gelegen. Deze hangcultuur mosselen komen uit Denemarken.

Mosselen hebben een zilte en friszoete smaak. Ze zijn een bron van mineralen, fosfor, ijzer en vitaminen. Een mossel kan op verschillende manieren bereid worden. Ze kunnen rauw worden geserveerd, maar ook gebakken, gekookt of gefrituurd zijn mosselen erg smakelijk.

38417900 - middel | 38418418 - groot


Zwarte koolvis is familie van kabeljauw, heeft een heerlijke smaak, een grove structuur en mooi blank visvlees.
38114004 | per kilo

Horsmakreel is een zilverkleurige vis met een blauwgrijze bovenzijde. U kunt hem koken, bakken, grillen en rauw consumeren.
38041600 | per kilo

Diklip harder heeft stevige graten en is goed te fileren. Het vlees is wit en iets vetter dan gemiddeld. Harder is geschikt om te bakken, grillen, roken en stomen.
38000960 | per kilo

Heilbot wordt gevangen in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, kan wel 4,5 meter lang worden, heeft een milde smaak en is geschikt om te roken, stomen en grillen.
38109403 | per kilo

Makreel is zacht van structuur en sappig. U kunt de vis stomen, roken, bakken en rauw serveren.
38048014 | per kilo

Roodbaars is te herkennen aan zijn felle rood-oranje kleur. Het vlees is witroze en stevig, heeft weinig vet en kan op vele wijzen worden bereid.
38001220 | per kilo

Vongole is een smakelijk schelpdier en bezit relatief veel vlees, dat zowel iets pittig als zoetig is. U kunt vongole stomen, koken en (mits levend) rauw consumeren.
38428130 | per kilo

Kokkels zijn rijk van smaak. Anderhalve minuut koken in een bouillon en ze zijn klaar om te gebruiken, bijvoorbeeld op een plateau fruits de mer. Ook heerlijk als tapas of in de paella.
38400600 | per kilo

Scheermessen hebben een buisvormige, smalle schelp Kook ze circa 3 minuten, of roerbak ze kort en de scheermessen zijn klaar voor consumptie. Naast de lekkere smaak presenteert de langwerpige schelp ook nog eens mooi.
38400610 | per bak 800 gram

Amandes bevatten zeer stevig vlees en zijn zoet van smaak. Verse exemplaren kunt u rauw consumeren.
38400590 | per kilo

Alikruiken zijn kleine zeeslakken met een donkerbruine schelp. Ze worden hoog gewaardeerd door hun fijne smaak en soepele textuur. Erg leuk als aperitief, maar ook als borrelhapje.
38400640 | per kilo

Noordzeekrab is bruin van kleur en heeft tien poten. In de voorste twee geschaarde poten zit het meeste en lekkerste vlees.
38300860 | per kilo

Zeewolf heeft een sterke smaak en een stevige structuur, waardoor hij op tal van manieren te bereiden is. Gebakken komt de vis het beste tot zijn recht.
38141501 | per kilo

Tonijn is stevig, helderrood van kleur en kan rauw geconsumeerd worden. Maar hij is gebakken, gegrild en gerookt ook erg lekker.
38134108 | per kilo

Rode mul is roze/rood van kleur en heeft een bruinrode lengtestreep. Het is een matig vette vis die makkelijk te fileren is. Geschikt om te bakken, grillen of om in de oven te bereiden.
38001210 | per kilo


Direct aan de slag met voorjaarsvis?

U shopt de vissen uit onze viskalender direct hieronder of bezoek de visafdeling van uw HANOS-groothandel om kennis te maken met ons uitgebreide assortiment vis, schaal- en schelpdieren. Onze specialisten helpen u graag verder.


Recepten met voorjaarsvis

Op ons online inspiratieplatform FoodXperience lichten wij de mooiste recepten met (voorjaars)vis voor u uit. Hieronder vindt u drie uitgelichte recepten.

Ceviche van makreel

Ceviche van makreel

Bekijk recept

Mossel en inktvis pizza

Mossel en inktvis pizza

Bekijk recept


Benieuwd naar meer recepten?

Bekijk dan ook alle andere recepten met vis, schaal- en schelpdieren op FoodXperience.

Bekijk alle recepten


Meer inspiratie

Inspiratiemagazine voorjaar 2021

Inspiratiemagazine voorjaar 2021

Dit artikel is onderdeel van het inspiratiemagazine voorjaar 2021. Laat u inspireren door nog veel meer verrassende thema's.

Laat u inspireren

Inspiratie en recepten voor het voorjaar

Verrassend voorjaar

Bij HANOS vindt u alles om uw gasten dit voorjaar mee te verrassen!

Laat u inspireren