Wereldse Keuken Azië

Specialiteiten uit Azië

De Aziatische keuken omvat de keukens van het Verre Oosten. Bij de term 'Aziatische keuken' denkt u misschien meteen aan de Chinese, Japanse, Indiase en Thaise keuken, maar officieel worden ook landen zoals Rusland, Armenië en Turkije tot de Aziatische keuken gerekend. Elk land heeft zijn eigen eetgewoonten en favoriete ingrediënten.

Spannend, exotisch en lekker, dat zijn woorden die de Aziatische keuken omschrijven. Oriëntaals eten staat bekend om haar rijke kleuren, volle smaken en aromatische geuren. De verscheidenheid aan culturen reflecteert het voedsel van de Oriëntaalse keuken. Naast het verleidelijke eten staat de keuken van Azië ook bekend om haar typische stijl: modern, strakke lijnen, bamboe en staal. Deze stijl wordt steeds populairder in keukens van over de hele wereld.

Onze culinair specialisten hebben speciaal voor u een aantal mooie Aziatische producten geselecteerd, die u hieronder kunt vinden.

Bekijk geselecteerde producten

Typisch Aziatisch

Sojabonen

Soja

Eén van de bekendste smaakmakers uit de Aziatische keuken is sojasaus. Deze gefermenteerde saus - gemaakt van de sojaboon, tarwe, water, zout en gist - kan tal van gerechten versterken. Algemene regel: hoe lichter de saus eruitziet, hoe zouter hij is.




Bekijk alle sojaproducten

Yuzu

Yuzu

Yuzu is een kruising tussen het mandarijnenboompje en de papeda-citroen; een rechtopstaande struik of kleine boom met grote doornen en geurende bladeren. De vrucht is klein en onregelmatig gevormd. Vroeg in het seizoen zijn ze limoengroen, daarna worden ze oranje en op het laatst frisgeel. De smaak lijkt wat op citroen of grapefruit, met een muskus- of dennengeur.


Bekijk alle yuzuproducten

Dashi

Dashi

Warm, krachtig en umami; dashi is een heldere bouillon en staat aan de basis van vele gerechten uit de Japanse keuken! De bouillon wordt getrokken van kombu (gedroogd zeewier) en bonitovlokken (gedroogde tonijn), waarbij eventueel smaakmakers worden toegevoegd. Ook suiker, sake, sojasaus, sojapasta en fijn gesneden groenten kunnen worden gebruikt om de dashi extra smaak mee te geven.

Bekijk alle dashiproducten

Matcha

Matcha

Matcha wordt gezien als één van de gezondste dranken ter wereld. Deze Japanse groene poederthee heeft een speciaal oogst- en productieproces. Theeplanten worden een aantal weken voor de oogst beschaduwd met rieten matten. Ze krijgen zo minder zonlicht, waardoor de theebladeren extra chlorofyl aanmaken. Dit geeft matcha haar typische felgroene kleur, kenmerkende umami smaak én een hoog gehalte aan antioxidanten. HANOS heeft deze unieke drank verwerkt in een eigen matcha-concept: Mr. & Mrs. Tea. Verras uw gasten met dit unieke concept.

Bekijk theeconcept

Sake

Sake

Sake wordt gemaakt van speciale rijst, de Sakamai. Het grote verschil met ‘gewone’ rijst is de opbouw van de korrel. Sakamai heeft een kern bestaande uit puur geconcentreerd zetmeel, vrij van vet en proteïne. De buitenkant van deze korrel wordt gepolijst, zodat het zetmeel makkelijker vrij komt. Na het polijsten wordt de rijst gestoomd en wordt koji toegevoegd. Deze schimmel geeft sake zijn unieke smaak. Tot slot gaat er water en gist bij, waarna het een tijdje blijft staan. Uiteindelijk wordt dit mengsel uitgeperst, waarbij het vocht wordt gefilterd, gepasteuriseerd en gebotteld.

Bekijk alle sakeproducten

Tempura

Tempura

Wie tempura zegt, denkt krokant deegjasje. Een gerecht én bereidingstechniek onlosmakelijk verbonden met de Japanse keuken. Toch komt tempura oorspronkelijk uit Portugal. De Portugezen introduceerden dit concept midden zestiende eeuw in Japan. Vandaag de dag houdt tempura in dat ingrediënten, voornamelijk vis en groenten, in een speciaal beslag worden gedoopt, waarna ze worden gefrituurd. Tempurabeslag bestaat uit bloem, ei en ijskoud water. Dit laatste is belangrijk, hierdoor wordt het geheel krokant, luchtig en neemt het minder vet op.

Bekijk alle tempuraproducten

Specialiteiten

Ontdek de smaken van het oosten met deze heerlijke alcoholische dranken.

FIZZY YUZU LIMONADE
3,50

per fles

Konro grill

Het Japanse woord 'Konro' verwijst naar het algemene woord ‘hittebron’. Een konro grill is een traditionele Japanse grill die de perfecte afmetingen heeft voor de bereiding van yakitori spiesjes. Tegenwoordig zijn er echter ook bredere varianten verkrijgbaar voor de bereiding van grotere stukken vlees, zoals rib-eye.

Deze Konro grills worden met de hand gemaakt van diatomiet; een sediment van eencellige kiezelwieren. Dit materiaal is licht van gewicht, zeer poreus en heeft uitstekende isolerende eigenschappen. De diatomietstenen voor deze barbecues worden zes uur lang gebakken op 1000°C. Hierdoor zijn ze zeer duurzaam en bestand tegen zeer hoge temperaturen.

Bekijk Konro producten

Yaki

De letterlijke vertaling van yaki is ‘gegrild’. De Japanse keuken kent dan ook vele vormen en toepassingen van dit woord. Zo is dorayaki een zoete pannenkoek (gebakken op een grillplaat) met rode bonenpasta, yakisoba is een roerbakgerecht (de Japanse variant van paella en bereid op grote grillplaten), takoyaki zijn deegballetjes gevuld met octopus (gebakken op een speciale takoyakiplaat met holtes) en yakitori zijn kipspiezen gegrild boven een houtskoolvuur. Maar de drie bekendste toepassingen zijn toch wel teriyaki, teppanyaki en sukiyaki.

Teriyaki

Teriyaki

Teriyaki is een kooktechniek waarbij het hoofdingrediënt wordt gemarineerd in een teriyakisaus. Deze saus geeft het gerecht een mooie glans wanneer het bereid is. Hier komt ook de naam vandaan; teri betekent glanzen. Vlees, vis en groenten worden na het marineren dichtgeschroeid op de grill en terwijl dit gaart, wordt het nog enkele malen bestreken met de saus.

Teppanyaki

Teppanyaki

Teppanyaki betekent grillen op een ijzeren plaat. Het is dus een bereidingstechniek. Of het nu gaat om vlees, vis, zeevruchten of groenten, alle ingrediënten worden op een hete plaat (de teppan) dichtgeschroeid. Hierbij worden smaakmakers als sojasaus, peper en zout slechts in beperkte mate gebruikt om de pure smaak van de ingrediënten te waarborgen. Maar men kan hele maaltijden bereiden op de teppan.

Sukiyaki

Sukiyaki

Sukiyaki is een eenpansgerecht van rundvlees, groenten, tofu en noedels. Plakjes mals rundvlees worden aangebraden, waarna het samen met de overige ingrediënten in een ondiepe ijzeren pot wordt gesmoord in warishitasaus. Dit is een soort dikke bouillon van sojasaus, suiker, water, sake en mirin.

Taiwan & Japan whisky

Geïnspireerd op traditionele methodes worden er in Japan en Taiwan whisky’s van onnavolgbare kwaliteit gedistilleerd. Bijzonder dankzij het vakmanschap van de distillateurs, de unieke geografische ligging van de distilleerderijen en de natuurlijke rijkdom van het land.

Meer oosterse inspiratie opdoen?

Aziatische kookboeken

In Nihon ontdekt u in meer dan 75 recepten de rijke culinaire traditie van Japan en leert u stap voor stap de bekende klassiekers maken. De Japanse keuken van Nancy Singleton biedt u een unieke kijk op het dagelijks leven op een Japanse boederij aan de hand van heerlijke seizoensgerechten. Het Groot Aziatisch kookboek van Charmaine Solomon is dé culinaire klassieker waarin alle verschillende Aziatische keukens aan bod komen. In My Asian Kitchen van Jennifer Joyce vindt u meer dan 120 recepten waarmee u gemakkelijk frisse Aziatische gerechten kunt maken.

Meer inspiratie


 
Inspiratie en recepten op het gebied van patisserie

Wereldse smaken

Graag delen wij de meest bijzondere producten, recepten en verhalen van over de hele wereld met u.

Lees meer