Whisky

Whisky

Whisky is een prachtige drank om te drinken tijdens de donkere, koude winterdagen. Niemand minder dan Ronald Anneveldt, expert op het gebied van whisky, neemt u tijdens zijn online masterclass mee in de wereld van whisky. Nieuwsgierig naar whisky’s van over de hele wereld, de verschillen in productieprocessen, goede combinaties bij whisky en meer? U leert er alles over in de masterclass.

Over Ronald Anneveldt
Ronald Anneveldt is senior whiskyambassadeur. Door zijn vinologen en liquoristen verleden is Ronald een expert op gebied van de ontwikkeling van de industrie. Ronald gaat regelmatig naar het buitenland om daar alles te leren over de whisky’s en hun destilleerderijen. In de masterclass deelt Ronald zijn opgedane kennis op zijn eigen unieke, enthousiaste manier met u.

Whisky of whiskey?

De spellingswijze van de naam van deze bijzondere drank komt in tweevoud voor: whisky en whiskey. Er is geen goed of fout, het verschil tussen beide zit in het herkomstland van de whisky. In Amerika en Ierland spreekt men van whiskey met een ‘e’. Whiskey is door de Ieren geïntroduceerd in Amerika, waar men erg fan was van deze drank. Niet alleen de whiskey zelf, maar ook de spellingswijze werden door de Amerikanen overgenomen. In Schotland spreekt men van whisky zonder ‘e’. Op deze manier wilden de Schotten zich onderscheiden van hun buurland.

Hoe ruikt en proeft u whisky?

Wanneer u een whisky wilt ruiken, is het belangrijk dat u niet meteen het glas naar uw neus brengt en diep inademt. U ruikt dan alleen de alcohol, wat de echte geur van de whisky maskeert. Breng het glas langzaam naar uw neus, zodat u voorzichtig kunt wennen aan de alcohol. Pas als uw neus gewend is aan de alcohol, zal u de geur van de whisky goed kunnen ruiken.

Wanneer u een whisky wilt proeven, dan is het belangrijk dat u de whisky goed verdeelt over de tong. Een tong bestaat uit verschillende ‘smaakzones’: de voorkant, het midden en de zijkanten. Wanneer u een whisky snel drinkt en doorslikt, gaat de whisky alleen over het midden van de tong. U proeft dan alleen de bitterheid van de drank. Hierdoor mist u een hoop andere smaken van de whisky.

Voor het goed proeven van whisky geldt dat u de whisky minimaal 10 seconden in de mond moet houden. Dit lijkt tegenstrijdig, want de prikkeling van de alcohol nodigt uit om snel door te slikken. U mist hiermee echter 80% van de whisky-smaak. De smaken onthullen zich naarmate u de whisky langer in uw mond houdt. De vuistregel is: de hoeveelheid jaren is de hoeveelheid seconden die u de whisky in de mond houdt. Een whisky van 12 jaar hoort u dus minimaal 12 seconden in de mond te houden om de smaak écht goed te kunnen proeven.

Whisky

Hoe drinkt u whisky het beste?

Whisky

Alcohol is vluchtig. Naarmate whisky langer in het glas zit, vervliegt de alcohol. De whisky gaat hierdoor anders smaken. Wilt u de whisky proeven zoals deze echt bedoelt is, dan kiest u voor een glas dat taps toe loopt, zoals men ook de cognacglazen kent. Dit lijkt tegenstrijdig met het beeld dat veel mensen hebben van de brede, ronde, open whiskyglazen. Echter: een glas dat taps toe loopt, houdt de geur van whisky langer vast, wat ook de smaak van de whisky weer positief beïnvloedt.

Als u de whisky wilt inschenken rijst ook de vraag: hoe drink ik whisky? Puur, met water, met ijs, gemixt? Dit is geheel aan u, er is geen goede of foute manier van whisky drinken. De gouden tip is wel: proef en ruik de whisky eerst puur, zodat u het beste kunt bepalen wat de whisky voor u nodig heeft. Wanneer de whisky meteen wordt vermengd, geeft dit een andere geur- en smaakontwikkeling.


Uitgelichte whisky's

In de masterclass worden een aantal mooie whisky's uit bijzondere whiskylanden gepresenteerd. U vindt de whisky's hieronder.


Whisky van de maand

Elke maand lichten wij een mooie whisky voor u uit, geselecteerd door onze specialisten en voorzien van een mooie korting.

Bekijk whisky van de maand

Meer inspiratie

Inspiratie en recepten voor de winter

Warmte van de winter

Bij HANOS vindt u alles om een warme winter te creëren!


Laat u inspireren

Inspiratie en recepten op het gebied van dranken

Dranken

HANOS is uw drankspecialist. Of het nu gaat over wijn, whisky, champagne, bier of koffie.

Lees meer