Op wijntour door Amerika

Dat Amerikaanse wijnmakers goud in handen hebben, blijkt wel uit de hoeveelheid wijnen die zij jaarlijks produceren. Kwalitatief gezien gooien deze wijnmakers hoge ogen. Reden genoeg voor Eveline Diks en Jack Kallewaard om Amerikaanse wijnen te proeven in een sprankelende proefsessie.

Amerikaanse wijnen bij HANOS

Naast de wijnen die in deze proefsessie worden behandeld, vindt u in het assortiment bij HANOS nog meer Amerikaanse wijnen. Bekijk hieronder ons assortiment.

Bekijk Amerikaanse wijnen

Even voorstellen...

Jack Kallewaard

Jack Kallewaard

Eveline Diks

Eveline Diks

Jack Kallewaard is specialist wijn en gedistilleerd bij HANOS Zwolle.

Eveline Diks is eigenaresse, gastvrouw en sommelier bij Herberg De Witte Gans in Dalfsen. “Mijn passie voor wijn is groot. Ik vind het prachtig om samen met onze chef de kaart vorm te geven en onszelf gastronomisch gezien te blijven uitdagen. Het is een mooie sport om op zoek te gaan naar de overeenkomsten in wijn-spijs, maar ook juist om contrasten te creëren. We willen onze gasten het juiste verhaal vertellen. Niet over ingewikkelde terroirs, maar juist over smaken en de keuzes voor wijn-spijs.”


Bernardus Winery

Wijnhuis Bernardus

Bernardus Griva sauvignon blanc

Jack: Deze sauvignon blanc (8525130) is niet één van de grootste wijnen van Bernardus. Veel mensen kiezen voor de chardonnay. Maar toch is deze zeker het proeven waard. Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt.
Eveline: Bernardus verkoopt eigenlijk zichzelf en creëert exclusiviteit, maar dat maken ze met hun kwaliteit ook zeker waar. Dit is echt wel een wijn die ‘stuivend’ is met veel frisheid van fruit. Er zijn natuurlijk de zuren van een sauvignon blanc, maar wel erg mooi in balans. Ook is er wel wat romigheid. Deze Amerikaanse wijn is bijvoorbeeld voller dan een Franse sauvignon blanc. Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld een lichte maaltijdsalade met romige geitenkaas of brie.
Jack: Deze wijn is wat mij betreft ook lekker om te serveren met witvis en een niet al te zware saus.

Bernardus Winery

Het startte met een droom, werd buitengewoon succesvol en ontwikkelt zich continu door; we hebben het over Bernardus. Het was Ben Pon die in 1989 startte met zijn droom om met Bernardus een rode wijn te maken die de beste wijnen uit de Franse Bordeaux evenaart. Uit alle plaatsen over de hele wereld waar Ben Pon zijn wijngaard en wijnmakerij had kunnen beginnen, koos de Nederlander voor Carmel Valley in Californië.

Ben overleed in 2019 waarna Bernardus Winery volledig in handen kwam van Robert van der Wallen die hiervoor nog 50% van de aandelen bezat. Tegenwoordig is ook zijn broer Stephan volledig werkzaam binnen Bernardus. Samen bouwen ze verder aan de filosofie en droom van Ben. Stephan vertelt: “In het DNA van Bernardus zit het maken van hoge kwaliteit wijnen, maar we doen meer. Zo hebben we ook veel oog voor bijvoorbeeld beeldende kunst en hebben we een eigen golfbaan ‘Bernardus Golf’ in Cromvoirt. Hét decor van de Dutch Open (voorheen KLM Open). Maar wat we ook doen en waar we ook staan, onze wijn staat op nummer één.”

De successen van Bernardus

Dé gedroomde wijn van Ben is de Marinus. Vernoemd naar zijn tweede doopnaam. Een rode wijn (blend van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot) in de stijl van Bordeaux. Maar verrassend genoeg werd de inmiddels befaamde Bernardus chardonnay in de stijl van Bourgogne nog populairder. “Het succes van onze chardonnay is ongeëvenaard, maar ook de sauvignon blanc krijgt steeds meer aandacht. Hetzelfde geldt voor onze pinot noir. Die is multi-inzetbaar. Heerlijk in de koudere maanden, maar ook licht gekoeld ideaal om te serveren in de zomer.”


Ogen wijd open voor ontwikkelingen

Bij Bernardus wordt met veel respect gekeken naar het verleden en wordt de opgedane kennis gebruikt om vooruit te kunnen kijken. “Het zijn altijd de mensen die onze wijnen maken tot wat ze zijn. Met die wijnen creëren we een beleving. Een beleving die meer is dan alleen smaak. Neem bijvoorbeeld de magnum flessen. Het is een feest om die cadeau te geven of te ontvangen en een geschikt moment te kiezen om deze te ontkurken. Maar het is nog meer. Want als ondernemer moet je altijd vooruit kijken. Bijvoorbeeld op het gebied van biologische wijn, sulfietvrij, minder of geen alcohol en ga zo maar door. We hebben onze ogen wijd open voor nieuwe ontwikkelingen. De eigen golfbaan is er een mooi voorbeeld van. Maar ook zie je het terug in onze wijnen. Bijvoorbeeld met nieuwe labels waarmee we focussen op een jonger publiek. We gaan met onze tijd mee en blijven constant op zoek naar het onderscheidend vermogen.”

Wijnhuis Bernardus


Een eer om onze verhalen te vertellen

“Wat leuk is om te merken, is dat mensen steeds meer aandacht hebben voor wijn en dus ook steeds meer weten van wijn. Het daagt ons en ook horecaondernemers uit om nog beter de verhalen te vertellen. We vertellen graag wat we doen en waarom we dat doen. Bijvoorbeeld over waarom onze druiven met de hand worden geplukt, hoe we produceren en hoe we dat doen in onze eigen productiefaciliteiten. Alle tijd en energie komt samen in de fles en dus in het glas van de gast; dat is een prachtig verhaal om uit te leggen.”
“Alle tijd en energie komt uiteindelijk samen in het glas.”

Wijnhuis Bernardus

Herinneringen creëren

“Bij Bernardus zijn we iedere dag bezig met het creëren van kwalitatieve herinneringen op hoog niveau. We zijn ervan overtuigd dat we altijd uniek kunnen zijn en blijven. Met de blik vooruit gaan we voor ‘endless memories’. Een mogelijke nieuwe eindeloze herinnering is onze nieuwste ontwikkeling. In 2022 komt namelijk onze nieuwe wijn op de markt, een rosé uit de Provence. We hadden al lang het idee om een rosé op Franse grond te ontwikkelen. Nu zijn we er klaar voor en ik weet zeker dat wij en alle andere wijnliefhebbers hier veel plezier aan gaan beleven. Uiteindelijk draait het daar allemaal om!”
“Endless memories door continu te blijven ontwikkelen.”

Bekijk meer wijnen van Bernardus

Beringer

Wijnhuis Beringer

Beringer Classic chardonnay

Jack: Door naar de volgende wijn. Een chardonnay (8510680) uit Amerika kan natuurlijk niet ontbreken. Ik verwacht dat deze chardonnay niet zo zwaar houtgelagerd en romig is.
Eveline: Ik ruik direct perzik en tropisch fruit. Typisch voor de chardonnay. Het mooie aan deze wijn vind ik dat er toch wel wat zuren zijn. Het is dus wel een kenmerkende chardonnay, maar niet zo zwaar. Zo kan er goed mee gevarieerd worden. Want ook mensen die niet persé van chardonnay houden, zullen deze wijn wel kunnen waarderen. Heerlijk op het terras, als aperitief of voor gasten die voor één fles wijn gaan.

“Het typische van de chardonnay, maar toch met wat aangename zuren. Erg lekker!”

Beringer Classic zinfandel

Jack: De zinfandel (8510630) is een ontzettend populaire druif bij veel wijnliefhebbers. In Italië is de primitivo natuurlijk goed vergelijkbaar met deze wijn.
Eveline: Sappig; dat beschrijft de wijn eigenlijk perfect. Het is een levendige wijn met tonen van rijp fruit en kruiden als kruidnagel en nootmuskaat. Zachte tannines en een mooie ronde afdronk. Ik zou deze wijn niet bij te zware gerechten serveren. Dus prima om op zichzelf te drinken, maar natuurlijk ook wel in combinatie met een goed hammetje. Er is trouwens ook niets mis mee om deze wijn licht gekoeld te serveren. Ik ben ervan overtuigd dat veel gasten deze wijn heerlijk vinden om te drinken

“Ook heerlijk om gekoeld en als aperitief te serveren.”

Wijnhuis Beringer

Beringer

Beringer werd in 1876 opgericht door de gebroeders Frederick en Jacob Beringer. Zij emigreerden in de negentiende eeuw vanuit Duitsland naar de Verenigde Staten en richtten daar in Californië het inmiddels beroemde wijnhuis Beringer op. De wijngaarden van Beringer zijn de oudste wijngaarden van heel Napa Valley en zijn altijd in bedrijf gebleven. Zelfs de wijnmakers van Beringer gaan lang mee: de huidige wijnmaker is Mark Beringer, de achter-achter kleinzoon van Jacob Beringer. Dit is tekenend voor de continuïteit en consistentie die het bedrijf kenmerken.

Vandaag de dag staan de wijnen van Beringer garant voor prijswinnende kwaliteit. In de top 100 van het gezaghebbende wijnblad ‘Wine Spectator’ heeft het huis zelfs meer vermeldingen dan enig ander wijnbedrijf waar ook ter wereld. Een veelgeprezen portfolio met wijnen uit de beste appellaties van Napa Valley.

Cloudline

Wijnhuis Cloudline

Cloudline pinot noir

Eveline: Nu je deze wijn inschenkt zie je direct dat het een pinot noir (8506610) is. Ik ruik het trouwens ook. In de geur wel wat boers, maar zeker niet onaangenaam.
Jack: Een Amerikaanse pinot noir is over het algemeen wat fruitiger dan een Franse en dat proef ik in deze wijn ook wel. Veel zwart fruit, maar ook wat bitters van chocola. Echt een lekkere zachte en soepele wijn. Ik ben benieuwd hoe jij deze wijn gastronomisch gezien zou combineren.
Eveline: De pinot noir is zeker in dit seizoen natuurlijk mooi inzetbaar met wild, maar dan niet met te heftige smaken. Ik zie wel een mooi combinatie met de lichtere soorten gevogelte. Bijvoorbeeld met een lichtzure kersensaus erbij. Maar ook is het een hele mooie wijn om te combineren met bietjes.

“Pinot noir is bij uitstek een mooie wijn om in het najaar te serveren.”

Cloudline

Dreyfus Ashby vertegenwoordigt veel bekende merken in de Verenigde Staten (waaronder dus Cloudline), Frankrijk, Spanje, Italië, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, India, Zwitserland en Israël. Het bedrijf is opgericht in 1946 door Michel Dreyfus. Een in Zwitserland geboren emigrant die begin jaren dertig in Parijs werkte als verkoper van wijn en sterke drank. In de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij naar Engeland en zette hij samen met de Britse militair kolonel Tim Ashby een klein importbedrijf voor wijn en sterke drank op. Na de oorlog werd Dreyfus uitgenodigd in de Verenigde Staten en richtte in 1946 Dreyfus, Ashby & Co. op.

In 1985 nam Maison Joseph Drouhin, een belangrijke leverancier van Dreyfus, de financiële controle over Dreyfus Ashby. Om zo de voortzetting van de ontluikende filosofie van goede wijn en gedistilleerde dranken te verzekeren. Joseph Drouhin is een zeer gewaardeerde Bourgondische wijnbouwer en handelaar gevestigd in Beaune (Frankrijk). Het bedrijf wordt gerund door de derde en vierde generatie familieleden.

Skyfall Vineyards

Skyfall Vineyards

Skyfall Vineyards chardonnay

Jack: We gaan nu deze chardonnay (8531710) van Skyfall proeven. Helemaal nieuw in ons assortiment. Deze wijn komt uit Columbia Valley, net boven Napa Valley. Ik ben zelf ook erg benieuwd naar deze wijn.
Eveline: De ‘boter’ stijgt al op uit het glas. Dit is echt wel een krachtige chardonnay die wel even blijft hangen. De gedeeltelijke rijping op hout proef ik zeker terug. Wat prettig is, is dat het niet te zwaar is en er ook best nog wat frisse zuren zijn. Anders heeft de gast na één glas echt wel genoeg gehad. Dat is met deze wijn niet het geval. Verrassend goed. Zeker voor deze prijs.
Jack: Omdat deze wijn wat steviger is, kan het bijvoorbeeld mooi gecombineerd worden met vis en een wat vettere saus. Denk aan kabeljauw met een botersaus met limoen. Maar ook met dungesneden lamsvlees kan het een mooie combinatie vormen.

“Een verrassend goede wijn die lekker blijft hangen. Zeker voor deze prijs.”

Skyfall Vineyards cabernet sauvignon

Eveline: We gaan nu naar een krachtige cabernet sauvignon (8531700) zie ik. Ik ruik heel duidelijk chocolade, maar toch is de wijn wat betreft de geur nog redelijk gesloten. Ik ben benieuwd hoe zich dat ontwikkelt in de smaak.
Jack: In de mond komt deze wijn gelukkig echt wel los. Weinig tannines, maar toch wel een bittertje in de vorm van cacao. Ergens proef ik ook nog een pepertje.
Eveline: Ik vind dit wel een spannende wijn, erg leuk. Hier kun je best wat stevigere gerechten bij serveren. Lekker om bij mager rundvlees als tournedos te serveren. Bijvoorbeeld met gegrilde paddenstoelen en een saus met specerijen en zwarte peper. Maar natuurlijk ook heerlijk bij een runderstoofpot met laurier. Ik ben trouwens erg blij dat deze wijn ook weer niet te zwaar is waardoor het dus ook zo mooi te combineren is. Erg lekker!

“Een prachtige krachtpatser vol spanning. Heerlijk bij stevige gerechten.”

Skyfall Vineyards cabernet sauvignon

Skyfall Vineyards

Skyfall Vineyards is vernoemd naar massieve rotsblokken die tussen de wijnstokken liggen en uit de lucht gevallen lijken te zijn. Deze gletsjerrotsen liggen hier echter als gevolg van overstromingen van de Columbia-rivier. De overstromingen hebben slibrijke leemgrond vermengd met vulkanische as naar deze plek gebracht. Deze bodem staat aan de basis van complexe, elegante wijnen.

Alle Skyfall-wijngaarden krijgen dezelfde milieuvriendelijke zorg met minimale interventie. Onder andere door een compostprogramma voor natuurlijk verrijkte bodems en het gebruik van voertuigen met een lage impact op de wijngaarden.

De druiven die bij Skyfall Vineyards worden verwerkt zijn afkomstig van de beste AVA’s van Columbia Valley in Washington. Columbia Valley heeft optimale groeiomstandigheden met warme dagen waardoor de druiven kunnen rijpen en koele nachten waardoor de zuurgraad zich ontwikkelt. De wijnen van Skyfall Vineyards zijn goed uitgebalanceerd met frisse zuren en rijpe fruitstructuren.

Elysium

Wijnhuis Elysium

Elysium black muscat

Jack: We zijn alweer aangekomen bij de afsluiter van deze proefsessie. In Amerika wordt de muscat (8577740) vaak gebruikt in de mix. Bijvoorbeeld met veel ijs, een aardbeitje en tonic. Bij ons zouden we deze wijn natuurlijk eerder inzetten bij het dessert.
Eveline: Het is duidelijk een versterkte wijn, maar het alcoholpercentage van 15% valt me mee. Heerlijk zoet. Hier moet wel een stevig dessert tegenover staan. Bijvoorbeeld een chocoladedessert met kersenijs. Natuurlijk is deze muscat ook heerlijk bij een klassieke ‘clafoutis’. Met dit Franse kersengebakje is het een gouden combinatie. Heerlijk als afsluiter van een diner én natuurlijk als laatste wijn in deze proefsessie.

“Een lekkere afsluiter van het diner, maar ook leuk om op z’n Amerikaans te mixen.”

Elysium

Andrew en Laurel Quady zijn de oprichters van Quady Winery waar ongeëvenaarde muscat wijnen gemaakt worden. Hun pad naar de wijnwereld begon in 1975 met een uittocht uit Zuid-Californië om hun droom na te jagen: een landelijke manier van leven om wijn te maken. Hun eerste grote succes was een portachtige rode wijn van de Zinfandel-druif.

In 1980 volgde Essensia, een witte port van de Orange Muscat, in 1983 gevolgd door Elysium, een rode specialiteit van de Black Muscat. De wijnen die Quady Winery maakt zijn zeldzame heerlijkheden uit de met fruit gevulde San Joaquin Valley. De wijnbereidingsstijl is rijk, vol, en perfect uitgebalanceerd. Het motto van Quady Winery is ‘Keeping it sweet since 1975’.

Meer inspiratie

Wijnlanden

Wijn

Wij bieden wijn aan uit alle windstreken. Rood en wit, maar ook mousserend en biologisch. Of alcoholvrij. Hier vindt u de juiste wijn voor elk gerecht.

Lees meer