De vrouwelijke smaakmakers van mooie wijnen

Wat is de rol van vrouwen in de wijnwereld? Maak kennis met 8 bijzondere wijnvrouwen: Stephanie, Joyce, Ana, Eugenie, Julka, Catherina, Marinette en Laura. Ze nemen u graag mee in hun route binnen de wijnwereld!


Penfolds

Stephanie Dutton

In 1844 emigreerde een Engelse dokter genaamd Christopher Rawson Penfold samen met zijn vrouw Mary naar Australië om daar zijn uit Frankrijk verkregen wijnstokken te planten op Magill Estate. De reden hiervoor was om een middel te vinden tegen bloedarmoede; Christopher geloofde in de medicinale werking van wijn. De vraag naar wijn nam echter snel toe en inmiddels is Penfolds één van de oudste en iconische Australische wijnhuizen, waar ook wijnmaakster Stephanie Dutton werkt.

"Ik werd steeds nieuwsgieriger naar alle verschillende elementen in zo’n fles en de nodige ambacht om het allemaal in de fles te krijgen."

Stephanie Dutton

Uitgelichte wijn

Penfolds Bin 2 Shiraz Mataro (8533740)
‘De Bin 2-blend van shiraz en mataro is nog relatief ongebruikelijk in Australische wijnen, daarom juist een verrassende keuze deze feestdagen! Een wijn met stevige tannines, een volle body en gemiddelde zuren.’

Bekijk wijn

Penfolds Bin 2 Shiraz Mataro

Penfolds

‘De eerste keer dat ik serieus in aanmerking kwam met wijn was tijdens mijn bijbanen bij verschillende toprestaurants in Melbourne. Ik studeerde toen aan de Universiteit van Melbourne, maar was meer bezig met het testen van verschillende mooie wijnen dan dat ik in de collegebanken te vinden was. Ik vond het heerlijk om in de restaurants bezig te zijn met wijn. Het mooie van een wijn openen voor de gasten was dat je vooraf zelf ook de wijnen moest proeven om het juiste verhaal te kunnen vertellen. Zeker geen vervelend klusje!

Uiteindelijk heb ik toch mijn Bachelor behaald aan de Universiteit van Melbourne, maar twijfelde geen moment voor mijn Master; Oenologie moest het worden! Ik pakte al mijn spullen en verhuisde- voor in eerste instantie achttien maanden- naar Adelaide voor de Master. Ik ben nooit meer weggegaan en werk nu met ontzettend veel plezier bij Penfolds! Als de druiven goed zijn, maakt het mijn werk natuurlijk makkelijker. Daarom zijn de wijngaard en mijn intuïtie het belangrijkste!’


Wijnkasteel Genoels-Elderen

Joyce Kékkö-van Rennes

Tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude romeinse heirbaan, in de gemeente Riemst ligt het enige wijnkasteel van België. Wijnkasteel Genoels-Elderen is met 22 hectare wijngaarden het grootste wijndomein in het land.

‘Mijn vader had er na jaren met een stropdas te hebben gelopen genoeg van, als 56-jarige besloot hij in 1990 het kasteel van Genoels-Elderen te kopen. Hij wilde de natuur in, buiten bezig zijn en een paar wijngaarden aanleggen om als hobby wijn te gaan maken. Toen uit een grondige bodemanalyse bleek dat onze ondergrond vergelijkbaar was met de champagne- en de bourgognestreek en we dus echt goede wijnen konden maken, wilde mijn vader het groter aanpakken. We zouden gaan voor wijn van topkwaliteit. Ik wist één ding meteen: hier wil ik vanaf het begin af aan bij zijn! Ik ben naar Frankrijk gegaan om aan de Wijnuniversiteit Suze-la-Rousse alles over wijn te leren, inclusief mijzelf zaten er maar zeven meisjes van de in totaal 800 studenten op de universiteit, bizar! Mijn vader is toen ik wegging meteen begonnen met het aanplanten van de wijnstokken. Drie jaar later kwamen de eerste druiven en had ik inmiddels genoeg kennis vergaard om van de eerste oogst wijn te maken.

Joyce Kékkö-van Rennes

Uitgelichte wijn

Genoels-Elderen (8505450)
‘Deze wijn is niet extreem uitgesproken, maar juist heel verfijnd. Mooi mineralig met een lichte houttoets. De wijn heeft al mooi mogen rijpen, dus is niet piepjong. Het is een droge wijn die toch mooie fruittonen heeft. De wijn blijft boeien, bij het tweede glas proef je weer meer dan het eerste glas. Kortom, een hele charmante wijn.’

Bekijk wijn

Genoels-Elderen

Wijnkasteel Genoels-Elderen

We zijn begonnen op de Belgische markt met de veronderstelling dat ze wel geïnteresseerd zouden zijn in een mooie Belgische wijn, maar we merkten al snel dat niemand op ons zat te wachten. Ze hadden drempelvrees en vooroordelen; een wijn uit België dat moest wel een zure wijn zijn! Ik heb toen het heft in eigen handen genomen en heb mijn wijn laten proeven bij de echte toprestaurants met Michelinsterren. Dit bleek een goed idee, zij stonden wel open voor iets nieuws en gingen er zonder vooroordelen in. De reacties waren veelbelovend; hier konden ze hun gasten wel mee verrassen! Binnen een halfjaar hadden 50 restaurants met Michelinsterren onze wijn op de kaart! Nu, 30 jaar later, hebben we 22 hectare wijngaarden en een mooi assortiment aan wijnen en heb ik er net nog zoveel plezier in als toen ik als zeventienjarig meisje begon. Dat je echt iets creëert van nul en het eindproduct 100% van ons is geeft zoveel voldoening, hier ben ik trots op. Elk jaar begin je weer met niets en sta je voor een uitdaging om er de beste wijn van te maken. Je mag hierin op niets besparen: niet op geld, tijd en moeite. Als je je daar aan houdt, krijg je een topproduct.’


Ramos Pinto

Ana Rosas

Ana Rosas

Ramos Pinto is sinds de oprichting in 1880 uitgegroeid tot een toonaangevend wijnhuis dat uitstekende port en Douro-wijn produceert. Innovatie en respect voor tradities lopen als een rode draad door de geschiedenis van het wijnhuis, waar ook Ana Rosas werkt als wijnmaakster van uitstekende port.

‘Ik weet nog dat ik als klein meisje door de Dourovallei liep. Als je hier opgroeit, groei je op met port. Mij oom José António Rosas en neef João Nicolau de Almeida werkten al bij Ramos Pinto toen ik daar begon als stagiaire voor mijn studie in landbouwtechniek. Zij waren destijds de wijnmakers en blenders en hebben mij gevormd als wijnmaakster en mens. Ik zie het als een voorrecht om de missie van Ramos Pinto voort te zetten en de identiteit in stand te houden. Na veel werkervaring en cursussen als wijn maken en proeven aan de Universiteit van Bordeaux, heb ik nu toezicht over de gehele port-productie. Mijn favoriete onderdeel van mijn werk? Dat is zeker weten het proeflokaal! Dat blijft een magische plek; een ruimte voor pure ontspanning!

Uitgelichte wijn

Ramos Pinto QDE 10yrs Giftbox (9001310)
‘Fruitige aroma’s van sinaasappel, abrikoos en pruim. Ook houtige aroma’s zijn terug te proeven, doordat deze Tawny gerijpt heeft op vanille- en oude portvaten. Een mooie gelaagdheid voor deze feestdagen!’

Bekijk wijn

Ramos Pinto QDE 10yrs Giftbox


Axial Vinos

Eugenie van Ekeris

Het is inmiddels alweer 20 jaar geleden dat ze samen naar Spanje vertrokken om hun droom na te jagen: zelf wijn maken! In 1990 richt Eugenie van Ekeris (jurist en specialist in Financiën en Inkoop) samen met haar man Louis Geirnaerdt (geoloog en ervaren exportmanager wijn) Axial Vinos in Spanje op.
‘We hadden altijd al een enorme grote voorliefde voor Spanje. Ik ben opgeleid als jurist, had net mijn management traineeship afgerond, had geen wijnopleiding en sprak geen woord Spaans. Toch zei alles in mij dat ik dit avontuur moest aangaan! Je kan niet vanuit niets een wijnhuis opzetten andere wijnhuizen helpen met de verkoop van hun wijnen; van de distributie, sales tot aan de marketing van wijnen. Na een jarenlange samenwerking namen we in 2011 het wijnhuis Pagos del Moncayo over, in 2013 breidden we ons bedrijf uit met La Casa de Lúculo en in 2016 werd onze droom werkelijkheid: onze eigen bodega! Inmiddels mogen we dus drie bodega’s op onze naam schrijven. We bezitten drie bodega’s in drie verschillende wijnregio’s met ieder een eigen stijl en karakter, maar wel met dezelfde druif. In alleen Spanje zijn er al 5000 verschillende wijnhuizen, onze kracht zit hem in de onderscheidende factor van de druif.

Eugenie van Ekeris

Uitgelichte wijn

La Casa de Lúcolo (8505420)
Deze wijn is van La Casa de Lúculo, het hele team bestaat uit vrouwen met aan het roer onze vrouwelijke wijnmaker Virgina Arrenz. De wijn heeft mooie donkere kersenaroma’s, omringd door rode en blauwe viooltjes. Fris en geparfumeerd op de neus, elegant in de mond met een mooie ontwikkeling van kruiden, tabak en vanille van goed geïntegreerde eik.

Bekijk wijn

La Casa de Lúcolo

La Casa de Lúculo,

Wij werken met de garnacha; een hele fruitige, bloemige druif met mooie aroma’s. Het bijzondere van deze druif is dat wanneer je hem aanplant in een ander klimaat, op andere hoogte of op andere grond het weer een compleet andere smaak krijgt. Met trots durven we onszelf garnachaspecialisten te noemen! Ik zou ons bedrijf omschrijven als creatief en loyaal, dit uit zich in het feit dat we alles zelf doen en voor lange tijd samenwerkingen aangaan. Helaas zijn er nog niet veel vrouwelijke wijnmakers, maar die komen er gelukkig steeds meer! Als je kijkt naar ons bedrijf dan zie je dit ook terug; wij hebben namelijk altijd meer vrouwen dan mannen werkzaam gehad! De liefde voor de Spaanse cultuur is na twintig jaar alleen maar groter geworden én ik kan je vertellen: als bedrijfsleider en eigenaar van drie wijnhuizen ben ik blij met mijn studie destijds!’


De Apostelhoeve

Julka Hulst

Op één van Limburgs mooiste plekjes bovenopnde Louwberg bevindt zich een van de grootste en tevens oudste wijngaarden van Nederland, De Apostelhoeve. Een familiebedrijf waar Julka Hulst samen met haar familie de mooiste wijnen produceert.

Julka Hulst

Uitgelichte wijn

Apostelhoeve pinot gris 2018 (8521610)
'Deze druif kent zijn oorsprong in de Bourgogne, maar daar is het nu te warm voor zijn soort. Het is een hele mooie druif, wanneer deze rijp is wordt die ietwat grijs, maar de laatste jaren krijgt die door de vele zonuren een meer donkere kleur en wordt het sap bij persen wat rossiger. Het vinificatieproces gaat op een lage gistingstemperatuur zodat de fruitaroma’s mooi bewaard blijven. Als boventonen komen vooral ananas, mango en lychee naar voren. De toch wat vette wijn heeft een lekkere ronde mondvulling met een klein bittertje tegen de huig aan. Een speciale wijn als je het mij vraagt!’

Bekijk wijn

Apostelhoeve pinot gris 2018

De Apostelhoeve

‘Of ik altijd al wist dat ik in de wijn thuishoorde? Nee. Ik heb toerisme gestudeerd, waarna ik eerst lang heb gewerkt in een hotel. De vader van mijn man plantte in 1970 de eerste wijnstokken, in 2005 nam mijn man Mathieu het stokje over. Ik ben er vervolgens langzamerhand ingerold. Inmiddels kan je me eigenlijk wel de stand-in of all noemen, zo beheer ik de administratie, zorg ik dat het gehele proces van de wijnverkoop goed verloopt en verzorg ik de rondleidingen. Vooral deze zomer waren de rondleidingen erg in trek. Omdat iedereen in eigen land op vakantie ging, bezochten mensen uit verschillende delen van Nederland onze wijngaard en ontdekten ze onze wijnen. Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Het is ondanks alles dus een heel apart, maar speciaal jaar geweest. Het meest bijzondere aan mijn werk? Dat ik dit met mijn gezin mag doen. Wanneer je je kinderen, je man en zijn inmiddels 83-jarige vader in de wijngaard ziet lopen is dat een onbeschrijfelijk gevoel, dat is zo’n groot vermogen dat je daar hebt rond rondlopen!’
Bij het aanbreken van de winter keert de rust op onze wijngaard terug. Waar we nomaliter gesproken van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat bezig zijn, is het in de winterperiode tijd om het wat relaxter aan te doen en kijken we terug op het afgelopen jaar. Geloof mij maar dat we van dit jaar een hele mooie jaargang kunnen maken! Wanneer het voorjaar zijn intrede doet, gaat het buitenleven weer van start en doen wij er weer alles aan om voor u de mooiste wijnen te maken.’


Grans-Fassian

Catherina Grans

Bij wijnmakerij Grans-Fassian draait alles om familie, traditie en kwaliteit. Catherina Grans is inmiddels de dertiende generatie aan het roer van Grans-Fassian, gelegen in de Moezelvallei. Met 12,5 hectare en ongeveer 100,000 flessen per jaar, ligt de focus voor 90% op Riesling en 10% op Pinot Blanc en Pinot Gris.

‘Ik ben letterlijk opgegroeid in de wijngaard. Mijn familie is al bijna 400 jaar eigenaar van de wijnmakerij. Ik leer nu veel van mijn vader, die weer alles leerde van zijn vader. Toch was het niet vanzelfsprekend dat ik de leiding ging nemen binnen het bedrijf. Mijn ouders hebben die keuze altijd bewust niet opgelegd. Als je een andere richting kiest die je gelukkig maakt is dat helemaal goed, zeiden ze dan. Na een studiekeuze in de financiële wereld, begon het te kriebelen. Ik begon in Geisenheim aan een Bachelor in wijnbouw en oenologie. Na het behalen van mijn Bachelor ging ik door voor mijn Master en volgde ik verschillende stages. Nu werk ik inmiddels alweer zo’n drie jaar!

Catherina Grans

Uitgelichte wijn

Grans-Fassian Riesling trocken (8578380)
‘Riesling trocken geeft een goede impressie van onze wijnstijl! Een precieze structuur, elegantie, fruitigheid én een hoge mineraliteit dankzij de leisteenbodem. Riesling is ontzettend veelzijdig, daarom kunt u alle kanten op deze feestdagen!’

Bekijk wijn

Grans-Fassian Riesling trocken

De Apostelhoeve

In de wijnmakerij houd ik het gehele overzicht. Tijdens de oogst werk ik fulltime in de wijnkelder met de keldermeester en ben ik veel in de wijngaarden te vinden. Bij ons draait het altijd om kwaliteit; dit voor alle VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) classificaties. Het is altijd onze kracht geweest om op zowel basiswijnen (Gutswein) te focussen, als op de hoogste kwaliteit wijnen (Grosse Lage). Qua classificatie maakt het niet uit, je hebt altijd de beste wijngaarden nodig om de beste, kwalitatieve wijnen te maken. Dat heeft mijn familie altijd gedaan. Daar ben ik trots op en met die filosofie ga ik door!’


Jaffelin

Marinette Garnier

Jaffelin staat al meer dan 200 jaar bekend om zijn fijne selectie van Bourgogne wijnen. Jaffelin heeft veel oog voor traditie, maar gaat ook met de tijd mee. Dit bewijzen zij met de jonge wijnmaakster Marinette Garnier.

‘Mijn roots liggen in het hart van Bourgondië, dus van jongs af aan had ik al interesse in geuren en smaken en een fascinatie voor chemie. Het was voor mij dan ook een logische keuze om oenoloog te worden. Om dit te kunnen bereiken heb ik drie jaar aan de wijnuniversiteit van Dijon gestudeerd, één jaar onderzoek gedaan naar de oxidatie van chardonnay en mijn studie afgerond met twee jaar oenologie waardoor ik mijzelf officieel oenoloog mag noemen.

Marinette Garnier

Uitgelichte wijn

Jaffelin Pouilly-Fuissé (8127315)
‘Deze wijn heeft een heldere, licht goudgele kleur, aroma’s van verse druiven en amandelen en een complexe smaak met tonen van vanille en toast.’

Bekijk wijn

Jaffelin Pouilly-Fuissé

Jaffelin

Sinds 2011 ben ik de wijnmaakster van Jaffelin. Ik vind het belangrijk om bij het produceren van de wijnen, het unieke terroir en de typiciteit van elke wijngaard naar voren te laten komen. In de bourgogne groeien twee druivensoorten: pinot noir en de chardonnay. Mijn lievelingsdruif? De pinot noir. De subtiele aroma’s en de typerende finesse is met geen andere druif te vergelijken! Bij het maken van een goede wijn is de selectie van de druiven de belangrijkste stap. Je hebt perfecte druiven nodig om een goede wijn te maken. In de vinificatie is elke stap cruciaal; elke dag proef ik de wijn. Het leukste aan mijn werk vind ik de diversiteit; de drukte tijdens de vinificatie afgewisseld met de rustige sfeer in de oude kelders waar de wijnen rijpen.’


Raventós Codorníu

Laura Tragant

Veel wijnmakers worden aangestoken met het ‘wijnvirus’ doordat iemand in hun familie al in deze wereld zit of doordat zij in een wijnregio wonen. Dat geldt niet voor Laura Tragant, wijnmaakster bij Raventós Codorníu (het oudste wijnbouwbedrijf van Spanje). Laura vertelt: “Ik heb de wijnwereld ontdekt tijdens mijn landbouwstudie. Toen ik mijn eerste oogst deed, werd ik direct verliefd op wijn. Het was voor mij genoeg reden om oenologie te gaan studeren in Tarragona (stad ten zuiden van Barcelona). Nadat ik mijn studie afrondde ben ik voor verschillende wijnmakers in Spanje gaan werken, maar ook heb ik gewerkt in Napa (Californië) en nog een half jaar in Marlborough (Nieuw-Zeeland). Toen ik terugkeerde in Spanje ben ik als assistent begonnen bij Raventós Codorníu. Na een jaar kreeg ik de kans om Cava te gaan maken. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.”

Laura Tragant

Achter iedere wijn zit iemand met passie en een verhaal
Inmiddels is Laura alweer elf jaar lang manager oenologie in de Codorníu-grotten. Een grote verantwoordelijkheid die zij graag draagt, want de passie voor wijn is groot. “De beslissingen die je neemt, kunnen grote gevolgen hebben voor iedereen die in dit bedrijf werkt. Dit kan stress opleveren, maar ik krijg ook juist adrenaline bij het maken van belangrijke beslissingen om iedere keer weer de beste wijn te maken. Wat de beste wijn is, is natuurlijk erg subjectief. Ik heb zelf geen favoriete stijl of druif en kan genieten van wijnen van over de hele wereld. Want achter iedere wijn zit iemand met passie en een eigen verhaal. Het zijn de plaatsen, herinneringen en mensen die een wijn perfect maken. Als je bijvoorbeeld wijn hebt gedronken met een goede vriend, in de bergen tijdens zonsondergang en je herinnert de geur van de plek waar je was, draagt dat ontzettend bij aan de beleving van die wijn.”

Uitgelichte wijn

Codorniu 1551 brut (8353204)
'Deze wijn heeft een fris, fruitig aroma van citroen, appel, perzik en abrikoos. De smaak bevat bovengemiddelde zuren, een lichte body en een stevige mouse'.

Bekijk wijn

Codorniu 1551 brut

Raventós Codorníu

Geweldig om wijn tot leven te zien komen
Alle inspanningen van een jaar werken in de wijngaard, komen tot uiting tijdens de oogst, vindt Laura. “Elke oogst is anders. De wijnstokken groeien en veranderen van jaar tot jaar. Het laat geweldig zien dat wijn leeft. De oogst is dus erg belangrijk in het maken van wijn. In die oogsttijd zien we al het potentieel voor het maken van de blends voor ieder Cava-profiel. Zodra we dat gaan doen, komt de wijn echt tot leven.”

De rol van vrouwen in de wijnwereld
In de wereld van wijn werken nog steeds meer mannen dan vrouwen, ziet ook Laura. “We zien wel een duidelijke trend dat er steeds meer vrouwen in deze prachtige wijnwereld werken. Toen ik mijn opleiding aan de universiteit volgde, studeerden er zelfs meer vrouwelijke dan mannelijke wijnmakers. In ons bedrijf werken er ook al veel vrouwen in van allerlei verschillende functies. Er is heus nog wel werk aan de winkel, maar ik denk dat de trend met meer vrouwen in deze wereld steeds duidelijker zichtbaar wordt. Ik hoop dat dat ook steeds meer gaat gelden in anders sectoren.”


Meer inspiratie

Wijnlanden

Wijn

Wij bieden wijn aan uit alle windstreken. Rood en wit, maar ook mousserend en biologisch. Of alcoholvrij. Hier vindt u de juiste wijn voor elk gerecht.

Lees meer