Hert


Onze poelier vertelt:

Het hert is een van de grootste zoogdieren in West-Europa. Het voedsel van herten bestaat voornamelijk uit: boombasten, bladeren, eikels, kastanjes en bladeren. Het gewicht van een hert kan erg verschillen. Het mannelijk edelhert (hert) kan zo’n 100 tot 300 kg worden. Ontweid (ontdaan van ingewanden) 65 tot 200 kg. Het vrouwelijk edelhert (hinde) 70 tot 100 kg en ontweid 45 tot 70 kg. Jonge dieren, de kalveren wegen zo’n 30 tot 70 kg en ontweid 20 tot 45kg.

Met uitzondering van het rendier geldt dat bij alle herten alleen het mannelijk dier een gewei draagt.

"Vlees van jonge dieren geniet de voorkeur omdat het vlees van oudere dieren grover van draad en structuur is. "

Het vlees is stevig roodbruin van kleur. Oudere dieren worden in de regel verder uitgebeend en in secundaire delen verkocht. Jagers kennen verschillende aanduidingen voor herten, afhankelijk van hun leeftijd: hertenkalf in het eerste levensjaar, spiesbok of spitser vanaf het tweede levensjaar en zesender vanaf het derde levensjaar. Zij zien deze herkenning aan het gewei.

Het hert in het kort

Jachttijd: 
1 augustus t/m 15 februari

Gewicht:
In de huid: 45 tot 225 kg
Ontweid: 30 tot 150 kg

Geslacht
Volwassen mannelijk dier: Hert
Volwassen vrouwelijk dier: Hinde
Jong mannelijk dier: Hertekalf
Jong vrouwelijk dier: Hindekalf

Kleur;
Zomer : Roodbruin, daar komt de naam Roodwild vandaan. de omgeving is van invloed op de kleur van de beharing.


Het assortiment hert bij HANOS

Bekende hertdelen zijn hertenrug, haasjes van de rug, technische delen van de bout, sukade uit de schouder en nekbrood van de nek. Bekijk de verschillende delen:

Onderdelen hert | Assortiment wild bij HANOS

1. Hertenrug - met 10 korte ribben
2. Hertenbout- zonder staartbeen
3. Hertenschouder - zonder been
4.  Nekbrood - zonder been
5. Goulash - gesneden stoofvlees
6. Filet - met zilvervlies
7. Rolade - licht gekruid
8. Haas - zonder ketting
9. Schenkel - van achterbout

10. Rôti - hertengebraad uit de bout, zonder been
11. Botten - voor sauzen en bouillons- zonder staartbeen
12. Muis - zonder vlies
13. Staartstuk - hertenbiefstuk van de platte bil, met vetrand
14. Hertenbiefstuk - technische delen, gevliesd
15. Bovenbil - gevliesd
16. Biefstuk geportioneerd - op gewenst gewicht gesneden
17. Hertenbucco - schijven van circa 3 cm
18. Sukade - stoofvlees uit de schouder

Recepten met hert

Hertenvlees kenmerkt zich door zijn donkerrode kleur van het vlees en heeft vergeleken met andere wildsoorten een wat mildere smaak. Hert combineert goed met verschillende soorten sauzen, zoals: rode wijnsaus, cognacsaus en rode bessensaus. Ook heerlijk met bietjes en appel en diverse paddenstoelen. Op FoodXperience zijn verschillende recepten met hert te vinden, zoals hertenrack met biet en pastinaak en pastei van hertenwang en pompoen

Bekijk recepten met hert op FoodXperience


In de onderstaande video laat onze wildspecialist zien hoe u een hertenbout kunt opdelen.


Meer lezen?

Lees meer over wild & gevogelte en doe inspiratie op middels interessante video's en recepten via de onderstaande pagina.

Meer over wild & gevogelte