De wilde eend

Het assortiment wilde eend bij HANOS

HANOS betrekt bijna de volledige aanvoer van wilde eenden uit Nederland. Het assortiment bestaat onder andere uit eendenfilet met of zonder vel, filet suprême, coffre en boutjes.

Bekijk het assortiment wilde eend


Wilde Eend - Onze poelier vertelt

Overal in ons land zijn wilde eenden: in de polders, om en nabij grote wateren, en in de stadsparken. De wilde eendensoorten zijn de enige nog bejaagbare waterwild- soorten in Nederland. Het is daarom misschien wel onze belangrijkste wildsoort voor de jacht.

Het uiterlijk van de wilde eend
De wilde eend hoort tot de Anatidae (eendachtige) en Anatini (zwem- en grondeleenden). De in Nederland voorkomende soort kent twee ondersoorten. De wilde eend is in Nederland zeer talrijk. Woerd (het mannetje) en eendje (het vrouwtje) zijn verschillend gekleurd. Het eendje valt met haar onopvallend bruine kleur tijdens het broeden nauwelijks op. De woerd draagt een prachtkleed. De groene kleur van de nek wordt veroorzaakt door lichtbreking via de bijzondere veerstructuur. Eenden hebben een grote stuitklier met vet dat zij aanbrengen op hun verenkleed.

Een kijkje in het leven van een wilde eend
Wilde eenden zijn vooral te vinden bij waterrijke gebieden met voldoende dekking er omheen. ‘s Winters zijn ze in het hele land te vinden, met concentraties rond grote wateren. De snavel van een eend is bezet met hoornlamellen. Aan de punt zit een harde nagel. Meestal foerageert de eend daarmee in het water door te “grondelen”.

Als eenden grondelen, zuigen zij met hun tong water op door de snavelspits en slaan dit met gesloten snavel via de randen weer naar buiten. Hierdoor ontstaat het bekende snaterende/slobberende geluid. Voedseldeeltjes worden door de snavelrand herkend. Het voedsel is voornamelijk plantaardig of kleine visjes. Zwemeenden foerageren vooral ‘s nachts. Jonge eenden eten jong kroos (het bekende eendenkroos), grashalmen en insecten zoals muggen en larven.

De smaak
De lekkerste wilde eenden zijn één jaar oud. Oudere eenden zijn te herkennen aan de fel oranje zwemvliezen, bij een jonge eend zijn deze nog grijsachtig van kleur.

Een wilde eend heeft minder vlees dan een tamme eend, maar heeft daarentegen een zeer kruidige smaak.

Voor zowel de tamme als de wilde eend geldt dat de poten een andere en langere bergingstechniek nodig hebben dan de borstfilets. Gekonfijte eendenboutjes zijn dan ook een ware delicatesse.

Wilde Eend - In het kort

De wilde eend in het kort

Gewicht:

In de veren (woerd): 900 – 1100 gram
Panklaar: 600-750 gram
In de veren (eend): 700 – 1000 gram
Panklaar: 450–700 gram

Leeftijdsbepaling:
Als de jeugdklier aanwezig is dan hebben we het over een jonge eend. Dit geldt voor de woerd en ook bij de eend. Ook kun je het zien aan de staartveren, deze zijn bij jonge eenden tot eind september rafelig en de zwemvliezen zijn donker. Bij volwassen eenden zijn de punten van de staartveren spits en de zwemvliezen kleuren oranje.

Geslacht:
Mannelijk: woerd en waard
Vrouwelijk: eend

Kleur: 
Woerd: groene glanzende kop met een smalle witte halsband. Hij heeft een kastanjebruine borst en een lichtgrijze buik. De achterkant is zwart en de staartpennen hebben witte uiteinden. De snavel is groen- geelachtig.
Eend: Bruingevlekt en ze heeft een geelachtige snavel. Ze heeft een donkere rug en bruine zijden. Beide hebben een blauwpaarse vleugelspiegel en oranje poten. Na de zomerrui ziet de woerd er net zo uit als de eend (heel iets donkerder).

Herkomst:
De wilde eend komt voor in geheel Europa. Overwinteren doet hij meestal in het westen, zuiden en midden van Europa. De wilde eenden uit Scandinavië, Rusland, Duitsland en Polen komen hier naar toe in de herfst en de winter.

Jachttijd: 
Schieteend: 15 augustus t/m 31 januari
Kooi-eenden: 15 augustus t/m 15 februari

Kwaliteitsbepaling: 
Hebben we te maken met een schieteend of kooieend? De naam zegt het al. Een schieteend heeft schotwonden en de kooieend niet. De kooieend wordt gelokt en gevangen in een kooi.

Opslaan: 
Koelen: in de veren

Onderdelen:
Marktklaar, Panklaar, coffre, suprême en filet met of zonder vel, boutjes en karkas.


 

Laat u inspireren

Recepten met wilde eend

De kruidige smaak van wilde eend leent zich uitstekend voor verschillende culinaire bereidingen. Onze culinair adviseurs hebben een aantal heerlijke gerechten bereid. Zoals wilde eend met kruiden, spitskool, wortel en paddenstoelen, een smaakvol gerecht voor het najaar. Bezoek ook de poelier in uw dichtstbijzijnde vestiging voor culinaire toepassingen van wilde eend.

Bekijk de recepten met wilde eend

Wilde eend

Meer inspiratie

Lees alles over wild

Wild & gevogelte

Wij zijn toonaangevend als het gaat om wild en gevogelte. Het hele jaar door gaan wij voor u op jacht naar de beste wildspecialiteiten.

Lees meer