Fazant


Het assortiment fazant bij HANOS

Op 15 oktober gaat de Nederlandse jacht op fazanten open. Echter, de aanvoer van Nederlandse fazanten is nagenoeg nihil. Daarom importeert HANOS ook fazanten uit North Yorkshire bij haar vaste leveranciers. Bekijk direct een deel van ons assortiment.

Bekijk het assortiment fazant


Fazant - Onze poelier vertelt

De bekendste - over de hele wereld en ook in Nederland verspreide - vertegenwoordiger van deze groep is de Bos,- of edelfazant. De haan wordt gemiddeld zo’n 50 cm hoog en voor de hen geldt zo’n 40 cm. Jonge hanen zijn goed te herkennen aan hun sporen. Bij jongen hanen zijn de sporen stomp, kort en zacht. Bij de ouderen zijn die lang, scherp en hard. Hennen hebben geen sporen. Een andere soort is de Tenebrosus fazant maar deze wordt nog slechts zelden gezien en/ of geoogst.

"De fazant kan ons op veel verschillende manieren bekoren: als spectaculair fraaie verschijning in de natuur, als aantrekkelijke jachtvogel en als leverancier van het basismateriaal voor het hoogste culinaire genieten."

Een alleseter
De fazant is een alleseter. Op het menu staan zaden (granen), delen van planten (fazantenschade in spruiten en jonge bieten), insecten, slakken en allerlei ander dierlijk materiaal. Het voedsel wordt voor verteerd in een krop. Met de krachtige poten, sporen en snavel wordt de bodem losgemaakt om bij ondergrondse plantendelen te komen (schade in de bollenteelt) of om bodemdieren te voorschijn te brengen. Foerageren gebeurt ‘s ochtends en ‘s avonds, vaak in groepen in het open veld.

Het verschil tussen de fazanthen en fazanthaan
Het panklaar gewicht voor de hanen ligt op ± 950 gram en voor hennen op ± 750 gram. De kleur van fazantvlees is lichtbruin. Over het algemeen kunnen we stellen dat het vlees van de hen wat malser en wat fijner van structuur is dan dat van de haan. Het vlees van de hanen is vaak wat voller. Om fazanten in zijn geheel te braden dient de borst te worden gebardeerd.

Fazant - In het kort
Gewicht:

Hanen In de veren: 1000-1600 gram
Hennen In de veren: 800-1000 gram

Leeftijdsbepaling:
• Jonge fazanthaan: Sporen niet uitgegroeid en stomp; Jeugdklier
• Jonge fazanthen: jeugdklier
• Oude fazanthaan: Sporen uitgegroeid en puntig; Jeugdklier ontbreekt
• Oude fazanthen: de huid is ruwer en grauwer; de poten zijn niet gaaf en glad en de jeugdklier ontbreekt

Geslacht
Mannelijk: Fazanthaan
Vrouwelijk: Fazanthen

Jachttijd: 
Fazanthaan: 15 oktober t/m 31 januari
Fazanthen: 15 oktober t/m 31 december

Kleur: 
Fazanthaan: Opvallende donkergroene glanzende kop. Bruin lichaam met donkere vlekken en schubben, felgroene en goudachtige veren. Zeer lange staart.
Fazanthen: Geheel bruin met donkere vlekken. En ook een lange staart.

Herkomst: 
Hoofdzakelijk Engeland en Schotland, maar ook andere delen van Europa, behalve West-Europa.

Kwaliteitsbepaling: 
Goede bevlezing en geen uitwendige beschadigingen door schot en vergroeiingen. Mag zeker niet groenig uitgeslagen zijn door niet tijdige koeling. Let op bijtschade door de jachthond tijdens het apporteren

Opslaan: 
Koelen: In de veren.
Vriezen: Ongeplukt, panklaar gemaakt en vacuüm verpakt.

Onderdelen:
Marktklaar/panklaar, coffre, bouten, fazantfilet met en zonder vel, suprême en karkas.


Techniek & Inspiratie

In de onderstaande video laat onze wildspecialist zien hoe u een fazantenbout kunt ontpezen.

 

 

Laat u inspireren

Recepten met fazant

Dankzij een gevarieerd voedselaanbod krijgt de fazant haar zo kenmerkende smaak: fijn, kruidig en aromatisch. Op FoodXperience zijn verschillende recepten met fazant te vinden, zoals een wildstoof van fazantendijen met blanc d’amande, zuurkool en rode kool. Op zoek naar meer toepassingen met fazant? Bezoek ook de poelier in uw dichtstbijzijnde vestiging.

Bekijk de recepten met fazant

Recepten met fazant

Meer inspiratie

Lees alles over wild

Wild & gevogelte

Wij zijn toonaangevend als het gaat om wild en gevogelte. Het hele jaar door gaan wij voor u op jacht naar de beste wildspecialiteiten.

Lees meer