Grouse


Onze poelier vertelt:

De Grouse, oftewel het Rode Schotse sneeuwhoen, is een vogel uit de onderfamilie van de ruigpoothoenders (Tetraonidae). Het dier komt alleen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland voor. De ondersoort onderscheidt zich van het moerassneeuwhoen doordat het ‘s winters zijn bruine kleed behoudt en niet, zoals het moerassneeuwhoen, een wit kleed krijgt.

Het leven van de Grouse
Ze zijn in grote delen van hun areaal standvogels, maar ze maken soms omzwervingen van honderden kilometers op zoek naar voedsel. ‘s Winters graven de hoenders holen, ook wel iglo’s genoemd, in gebieden waar veel sneeuw valt. Deze worden zowel overdag als ‘s nachts gebruikt om te rusten. Dit wordt vooral gedaan om energie te besparen; energie die nodig is om warm te blijven. Ook worden iglo’s gebruikt als de weersomstandigheden relatief mild zijn.

Een aanrader voor de wildliefhebber
Grouse is absoluut een aanrader voor de wildliefhebber. Door het voedsel, dat met name uit heide bestaat, heeft dit gevogelte een zeer bijzondere smaak. Een grouse is ondanks het panklare gewicht van ca. 400 gram toch ruim voldoende voor 2 personen.

"De vogel is bekend als het beeldmerk van het whiskymerk The Famous Grouse."

Er zijn meerdere soorten grouse maar alleen op de zogenaamde “Red grouse” wordt gejaagd. De eerste jonge grouse wordt traditioneel met veel publiciteit in de beste restaurants van Londen aangeboden. Dit ondergewaardeerde gevogelte is in Nederland bezig met een inhaalslag.

De grouse in het kort

Gewicht:

In de veren: 550-600 gram
Panklaar: 400-450 gram

Leeftijdsbepaling:
Als de jeugdklier aanwezig is hebben we het over een jonge grouse.

Geslacht:
Mannelijk: haan
Vrouwelijk: hen

Jachttijd: 
Niet geopend in Nederland

Kleur: 
De Grouse is roestbruin gevlekt met een typische felrode wenkbrauw.

Herkomst: 
Een standvogel die leeft en foerageert in de bergachtige heidevelden van Groot Brittannië.

Kwaliteitsbepaling: 
Goede bevlezing en geen uitwendige beschadigingen door schot en vergroeiingen.

Opslaan: 
Koelen: in de veren
Vriezen: marktklaar gemaakt en vacuüm verpakt

Onderdelen:
Marktklaar


Het assortiment grouse bij HANOS

De grouse van HANOS wordt uit Engeland gehaald. Het assortiment bestaat onder andere uit grouse filet en grouse panklaar.

Bekijk het assortiment grouse


Laat u inspireren

Recept met grouse

Het voedsel van de grouse bestaat voornamelijk uit heide, dit geeft de grouse de bijzondere smaak. Wij combineren deze bijzondere smaak van de vogel in een najaarsgerecht met zoete aardappel met zoete aardappel en epoisses. Op zoek naar meer bereidingen met grouse? Bezoek ook de poelier in uw dichtstbijzijnde vestiging.

Beijk het recept met grouse

Recept met grouse

Meer inspiratie

Lees alles over wild

Wild & gevogelte

Wij zijn toonaangevend als het gaat om wild en gevogelte. Het hele jaar door gaan wij voor u op jacht naar de beste wildspecialiteiten.

Lees meer