De duif

Het assortiment houtduif bij HANOS

Het assortiment bestaat onder andere uit houtduif marktklaar, houtduiffilet met of zonder vel, suprême of karkas.

Bekijk het assortiment houtduif

Houtduif - Onze poelier vertelt

De bosduif wordt ook wel houtduif genoemd. Het gemiddelde gewicht van deze dieren bedraagt 400 gram.

De in Nederland voorkomende houtduif Coluniba palumbus is de grootste duif van West-Europa. De basiskleur is blauwgrijs. De borst is paarsroze, de zijkanten van de nek zijn groenpurper, met een brede witte vlek.

Jonge duiven hebben grijze poten en de oudere paarse poten. Jonge houtduiven kan men goed herkennen aan het ontbreken van de witte nekvlekken en de groene purperen veren aan de zijkant van de nek. Het lekkerste vlees komt van de jonge dieren. Het vlees van de duiven is op zijn lekkerst in het najaar, in het bijzonder van de duiven die in de buurt van landbouwakkers hebben geleefd.

Andere in Nederland voorkomende duivensoorten zijn de Holenduif, de Tortel en de Turkse Tortel. Deze mogen niet bejaagd worden..

Culinaire kijk op de duif
De borstfilets zijn zonder twijfel culinair gezien het meest interessant. Duivenborsten doen het perfect als biefstukjes. Even in een mengsel van hete olie en boter aanbraden in de pan, en het is een bijzonder smakelijk stukje vlees.

"Voor de smaak wordt de bereiding van duif op het karkas sterk aanbevolen."

Duivensoep is ook reeds lang bekend. Van oudsher verdwijnen er nogal wat houtduiven in de soep. De boutjes van de duif zijn in feite te klein om apart te braden. In de soep komen ze tot hun recht. Zij geven de bouillon een heel eigen smaak. Heel eigentijds en lekker is het om duivensoep te verrijken met verschillende soorten paddenstoelen en verse tuinkruiden.

Duif - In het kort
Gewicht:

In de vere : 400-450 gram
Panklaar: 200-300 gram

Leeftijdsbepaling:
Jonge duif: heeft nestveren, grijze poten en jeugdklier
Oude: felpaarse poten, de jeugdklier ontbreekt

Geslacht:
Mannelijk: doffer
Vrouwelijk: duif

Jachttijd: 
15 oktober t/m 31 januari 

Kleur: 
Zijn vleugelkleed is blauwgrijs. Hij heeft een witte vlek in de nek. Een roze borst en een opvallende witte vleugelstreep. Jonge duiven missen de witte halsvlek.

Herkomst: 
Komt voor in Nederland, maar ook elders in Europa.

Kwaliteitsbepaling: 
Goede bevlezing en geen uitwendige beschadigingen door schot en vergroeiingen Mag zeker niet groenig uitgeslagen zijn door niet tijdige koeling. Let op bijtschade door de jachthond tijdens het apporteren.

Opslaan: 
Koelen: in de veren
Vriezen: geplukt / panklaar gemaakt en vacuüm verpakt

Onderdelen:
Marktklaar, Panklaar, coffre, suprême en filet met of zonder vel en karkas.


Techniek & Inspiratie

In de onderstaande video laat onze wildspecialist zien hoe u houtduif kunt fileren.

Laat u inspireren

Recept met duif

De rijke smaak van duif kent vele culinaire mogelijkheden. Op FoodXperience zijn enkele recepten te vinden, waaronder duif gecombineerd met 'vergeten groenten' zoals ,aardpeer, raap, knol en wortel. Op zoek naar meer bereidingen met houtduif? Bezoek ook de poelier in uw dichtstbijzijnde vestiging.

Beijk recepten met duif

Duif

Meer inspiratie

Lees alles over wild

Wild & gevogelte

Wij zijn toonaangevend als het gaat om wild en gevogelte. Het hele jaar door gaan wij voor u op jacht naar de beste wildspecialiteiten.

Lees meer