Wintergroenten

Top 5 verrassende wintergroenten

Winterdelicatessen met volle smaken

Onze groenteafdeling staat geheel in teken van winterse smaken, maar welke groenten brengen nou echt de warmte naar binnen? Wij maakten een selectie van verrassende wintergroenten die we verwerken in heerlijke gerechten.


Aardpeer | HANOS

#1 Topinambur of aardpeer

Topinambur, ofwel aardpeer (34135070). Deze knol is grillig gevormd en de wortel kan in kleur variëren van lichtbruin tot violet. De knol is lichtzoet en nootachtig van smaak. De topinambur kan in bereidingswijze gebruikt worden zoals een aardappel, met of zonder schil: koken, bakken en pureren.

Onze culinair adviseurs maakten verschillende gerechten met aardpeer, zoals een gerecht met aardpeer in combinatie met buikspek en hazelnoot of verwerkt in een crème brûlée van aardpeer.

Bekijk meer recepten op FoodXperience

Pastinaak | HANOS

#2 Pastinaak

De pastinaak (34265859) is familie van de wortel. De smaak doet zoet en anijsachtig aan. Pastinaak is zeer geschikt als smaakmaker in soepen en stoofschotels. Deze groente kan ook rauw gegeten worden. Gekookte pastinaak gaat prima samen met vlees en wild. U kunt deze groente ook in plakjes schaven en frituren tot pastinaakchips.

Er is nog veel meer mogelijk! Op Foodxperience zijn verschillende gerechten met pasinaak te vinden, wat dacht u van oliebolletjes van pastinaak of roomijs van pastinaak?

Bekijk meer recepten op FoodXperience

Schorseneren | HANOS

#3 Schorseneren

De schorseneer (34277006) wordt ook wel 'zwarte wortel' of 'winterasperge' genoemd. Deze ouderwetse groente heeft een smaak die doet denken aan asperge en artisjok. Klassiek wordt de schorseneer vaak gekookt gegeten met een (room)saus, maar hij kan ook heel goed rauw gegeten worden in een salade.

Op Foodxperience zijn verschillende gerechten te vinden met schorseneren. Bijvoorbeel schorseneren met mexicaanse mole en gember  of fazant met cepes en schorseneren?

Bekijk meer recepten op FoodXperience

Knolselderij | HANOS

#4 Knolselderij

Knolselderij (34245353) kan in vele gerechten worden gebruikt. De stevige knol heeft een pittige aromatische smaak. De groente kan gebakken, gekookt of gestoofd worden. Ook prima te verwerken in bijvoorbeeld bouillon, een maaltijdsoep of aardappelpuree. En natuurlijk is het een niet te missen groente in de Hollandse erwtensoep. Ook rauw of kort geblancheerd is de knolselderij erg lekker, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden!

Ontdek de verrassende mogelijkheden van knolselderij op Foodxperience, zoals een "coquille" van knolselderij of in combinatie met paarse kool, zeesla en gebrande mosterd.

 

Bekijk meer recepten op FoodXperience

Rode kool | HANOS

#5 Rode kool

Onze laatste favoriet is rode kool! Rode kool (34000401) heeft een uitgesproken koolsmaak en is zeer veelzijdig inzetbaar. Klassiek met appeltjes, maar ook in salades, stamppotten en stoofschotels is rode kool een goede toevoeging.

Op FoodXperience zijn meer variaties te vinden met rode kool, van beignets van rode kool tot verwerkt in okonomiyaki.

Bekijk meer recepten op FoodXperience


Meer inspiratie

Inspiratie en recepten voor de winter

Warmte van de winter

Bij HANOS vindt u alles voor het creëren van een warme winter!

Laat u inspireren