YAKINIKU

Yakiniku betekent 'gegrild vlees' in het Japans. YAKINIKU biedt shichirin grills en Kamado barbecues naar traditioneel Japans model. Het uitgangspunt? Met YAKINIKU is iedereen een meester griller! Lees hieronder meer over de producten van YAKINIKU en het verhaal van chef Thomas van de Weyer over de shichirin grill.


Shichirin grill

Shichirin grill | YAKINIKU

Een Shichirin is een compacte en veelzijdige Japanse barbecue, verkrijgbaar in recht en vierkant formaat, die u op elk moment makkelijk kunt verplaatsen en meenemen. Grillen op een Shichirin is niet zomaar barbecueën, het is een hele andere discipline: verfijnder, eleganter en kleiner. Het bijzondere aan het grillen op de Shichirin is het gezellig samenzitten rondom het vuur. De Shichirin grill leent zich dan ook uitstekend om op terras te worden gebruikt om gerechten te bereiden onder het toeziend oog van uw gasten.

Binchotan houtskool

Met welke accessoires u deze Japanse tafelgrill ook gebruikt, de Shichirin komt het beste tot haar recht met Binchotan houtskool. Deze bijzondere houtskool, ook wel witte houtskool genoemd, is een uniek houtskoolproduct dat zijn oorsprong vindt in Japan. Binchotan is een van de beste natuurlijke brandstoffen ter wereld. Deze speciale Premium houtskool bereikt een temperatuur tot wel 1000 - 1200 °C en heeft gemiddeld een koolstofpercentage van 95 - 98%. Het wordt nog steeds met de hand gemaakt van houtsoorten zoals Lychee, Maitiew, Konia of Eucalyptus. Dit proces duurt meer dan 9 dagen en het resultaat is een Premium houtskool met een keramiekachtige structuur. Eenmaal ontstoken, brandt het extreem lang en ontwikkelt er weinig geur en as.

Accessoires voor de Shichirin

Tijdens het grillen op de Shichirin wordt er gebruik gemaakt van pincetten. Deze kennen een eeuwen oude traditie. Per tafel wordt een grillmeester gekozen, die aan de slag gaat met de rechte pincet. Hiermee mag alleen rauw vlees opgepakt worden. Alle overige personen aan tafel krijgen een gebogen pincet waarmee ze het gegrilde vlees van de Shichirin kunnen halen. Dit om kruisbesmetting te voorkomen.
Het bekendste Japanse gerecht die op de Shirchirin wordt bereid is de Yakitori, wat 'gegrilde kip' betekent. De Yakitori-ya kleine winkeltjes of restaurantjes zijn gespecialiseerd in alles dat van de kip op spiesjes te grillen is. Dus niet alleen de filet of dij, maar ook de ingewanden, de huid, darmen, staart en kraakbeen. Niets gaat verloren, dit is werkelijk van kop tot staart eten. Grillen met Yakitori spiesen is erg populair. Hiervoor worden groenten, stukjes kip of vis op lange, dunne naalden gespiesd. Met behulp van de RVS Yakitori bars plaatst u deze vervolgens boven het hoge vuur (900-950 graden) in de Shichirin. Dit is momenteel alleen beschikbaar voor de rechthoekige Shichirin.
Voor de ronde Shichirin is een teppanyaki plaat beschikbaar. Teppanyaki is een type voedselbereiding vanuit de Japanse keuken waarbij een ijzeren plaat (teppan) wordt gebruikt om voedsel te bakken. Verse ingrediënten worden op een teppanyaki plaat zo kort mogelijk in aanraking gebracht met een gloeiende plaat en schroeien razendsnel dicht, waardoor ze hun kleur, smaak en voedingsstoffen behouden. Koken op een Teppanyaki plaat is daarmee gemakkelijk, gezond én heel erg smakelijk!

Direct aan de slag met de Shichirin grill?

In ons assortiment vindt u zowel de rechthoekige als de ronde Shichirin grill. De Shichirin is gemaakt van keramiek met quartz, cordieriet en afgebakken op hoge temperatuur. Hierdoor wordt deze Shichirin een echte krachtpatser. De grill is gemakkelijk schoon te maken door de geglazuurde buitenkant. U kunt deze grill gebruiken met briketten, zelf-ontbrandende briketten of houtskool.

De Shichirin wordt geleverd met draagbaar onderstel, standaard bamboe onderzetter en roestvrijstalen rooster. De ronde grill is geschikt voor 2-4 personen, de rechthoekige grill is geschikt voor 6 personen.


YAKINIKU met Thomas van de Weyer

Op maandag 19 april 2021 stond de livestream van HANOS in het teken van de Japanse grill. Tijdens de livestream vertelt Thomas van de Weyer u alles over de geheimen van de Shichirin grill en binchotan houtskool. Eerst geeft hij uitleg over deze grill en de herkomst ervan, vervolgens vertelt over de juiste houtskool – binchotan – en geeft diverse tips om met grillen aan de slag te gaan. Ook komen suggesties voor bereidingen op de Yakiniku aan bod.

Benieuwd naar de recepten uit de livestream?

Vraag dan de recepten op die in de livestream worden behandeld.

Ontvang de recepten

Ontdek verfijnd Japans grillen op de Yakiniku Shichirin

Thomas van de Weyer vertelt...

Shichirin en Binchotan gaan hand in hand

Chef van Octave Antwerp en initiatiefnemer van ‘Enfant Terrible by T&T Concepts’ Thomas van de Weyer weet als geen ander hoe te werken met dit type barbecue. “We gebruiken in de Shichirin barbecue Binchotan houtskool. Dit heeft als kenmerk dat het een extreem hoog koolstofpercentage heeft. Het hout hiervoor gaat een lange tijd in de oven en wordt als het ware gestoomd. Dit levert een hele dichte structuur op. Het voordeel van Binchotan is dat het niet of nauwelijks rookt en niet knettert. Met deze houtskool zijn temperaturen boven de 1000 ˚C te behalen, maar gangbaar is om op zo 600 à 700 ˚C te grillen. Normale houtskool bereikt zo’n 400 ˚C. Het duurt wel wat langer voordat deze houtskool goed heet is. Het is slim om hiervoor bijvoorbeeld de houtskool van de dag ervoor te gebruiken, deze met een brander goed te verhitten en daar de ‘nieuwe’ Binchotan op te leggen. Vaak wordt de Shichirin helemaal vol gelegd met houtskool, maar het is ook juist slim om hittezones te creëren. Zorg er dan voor dat er in de gedeeltes waar de houtskool ligt genoeg luchttoevoer is.”

YAKINIKU

Ervaar de unieke barbecuesmaak

Op een Shichirin worden er vooral kleine stukken vlees gegrild. “Ik grill het liefst zo dicht mogelijk op de kolen. Dit geeft een unieke barbecuesmaak, terwijl in een reguliere barbecue vooral een rooksmaak wordt verkregen. Dit is echt een groot verschil. Omdat de kolen zo heet zijn, is het dus zeer geschikt om kleine stukken vlees kort te schroeien. Gebruik je grotere stukken vlees? Grill ze dan kort aan en gaar verder in de oven. De smaak van de barbecue blijft dan zeker behouden. Door de hoge temperatuur is het overigens wel verstandig om alleen zout te gebruiken. Peper en andere kruiden verbranden al snel. Verder is het gebruik van spiesen zeer gangbaar. Het liefst dunne stalen spiesen.”

YAKINIKU

Meer dan Yakitori

Traditioneel gezien wordt er in Japan gespiesd kippenvlees gegrild, de zogeheten Yakitori. “In Japan wordt gedurende de hele dag Yakitori gegrild. Gasten lopen de stad door voor overal een andere variant. Maar natuurlijk is er meer mogelijk dan Yakitori van kippenvlees. Een mooi voorbeeld is het gebruiken van wagyu-rund op de Shichirin. Maar ook is het heerlijk om vis te bereiden zoals het grillen van pijlinktvis, sardientjes of zelfs haring. Mensen die normaal geen haring lusten, smullen van deze variant van de Shichirin. Wat betreft groenten is er ook veel mogelijk. Wat heerlijke groenten zijn om te roosteren zijn bimi, groene asperges, paprika, courgette, maar zelfs erwten roosteren in een vergiet is een verrassende mogelijkheid. En als we dan bij het dessert komen, is het heerlijk om ananas en/of watermeloen vacuüm te trekken, rustig te laten marineren en later te roosteren. Wat wel belangrijk is, is om op te passen met marinades en hetgeen gaat lekken. Test het vooral uitvoerig. Dat geldt sowieso voor het gebruiken van de Shichirin en de Binchotan houtskool. Het duurt namelijk wel een uur voordat het goed warm is en je kunt beginnen. Door goed te testen ben ik ervan overtuigd dat iedere chef deze techniek onder de knie kan krijgen.”

Meer lezen over Yakiniku?

In het boek The Magic of Yakiniku (51115840) leest u alles over YAKINIKU en de filosofie van Thomas van de Weyer.

Meer inspiratie

Inspiratie en recepten voor de winter

Zin in de zomer

Bij HANOS hebben we zin in de zomer! Wij bieden u volop inspiratie voor dit mooie seizoen.

Laat u inspireren