Zomers biergenieten

Rick Kempen

Rick Kempen proeft de zomer in het glas

In zijn rol als Bier ambassadeur bij Bier&cO proeft Rick Kempen alles dat met bier te maken heeft. Inmiddels geldt hij als dé Nederlandse bierautoriteit die ook bier aan tafel onder de aandacht brengt. Zo werkte hij nauw samen met onze culinair adviseurs voor de HANOS beer and bites masterclasses. Tijd om Rick aan het woord te laten over zomerse bieren die u niet missen mag, op het terras én op tafel. Tijd om iets anders te proeven: Dare to Drink Different!

Bekijk hieronder de 5 zomerbieren die Rick proeft met bijpassende gerechten.


1. St. Idesbald blond

Hoewel de bieren van St. Idesbald tegenwoordig worden gebrouwen bij brouwerij Huyghe, ligt de oorsprong ervan in de abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen in het Vlaamse Koksijde. Het zijn ‘erkende Belgische abdijbieren’: een select gezelschap van 24 merken die een historische binding met een kloostergemeenschap hebben. St. Idesbald was rond 1155 de derde abt die leiding gaf aan de abdij.

Rick: “St. Idesbald Blond (1108170) is een zacht, kruidig en volmondig bier. In dit ‘erkende Belgische abdijbier’ zijn tonen van koriander en limoen duidelijk aanwezig. Het maakt dit bier uitermate geschikt om in het zonnetje te genieten met gamba spiesjes of een frisse Ceasar salade. Maar ook zachte tot half-harde kazen en gevogelte worden vrolijk van deze begeleider – het kruidige karakter tilt een gegrild kippetje naar een hoger niveau.”

Meer over St. Idesbald bieren

St. Idesbald is Belgisch abdijbier, dat wordt gebrouwen door Brouwerij Huyghe in Melle, ook wel bekend van hun Delirium bier. U vindt dit bijzondere bier exclusief in het assortiment van HANOS.

Lees meer over St. Idesbald bieren

St. Idesbald bieren

Gerechten passend bij St. Idesbald blond


2. Weihenstephaner Hefeweizen

De Beierse Staatsbrouwerij Weihenstephan is onbetwist ’s werelds oudste: al sinds 1040 brouwt men bier in het voormalige klooster op de gelijknamige berg in Freising. Het is vooral de unieke giststam die het weizenbier uniek maakt: die geeft de kenmerkende fruitige aroma’s en smaken die zo aan banaan doen denken.

Rick: “Geen zomer is compleet zonder een fris en fruitig weizenbier. Weizen betekent tarwe, en dat graan zorgt voor het zachte, romige mondgevoel. Van tap of fles: weizen laat de zon nét iets harder schijnen. Zeker als u het geniet in combinatie met jonge geitenkaas of een salade met geitenkaas, honing en noten. Mijn grootste verrassing? Weihenstephaner Hefeweizen (1103870) in combinatie met saté van de haas. Geen voor de hand liggende combinatie, maar wel één die wonderwel werkt!”

Gerechten passend bij Weihenstephaner Hefeweizen


3. Uiltje Brewing Company Piewee Pineapple Weizen

Uiltje Brewing Company is een schoolvoorbeeld van een moderne Nederlandse craft brouwerij. Robbert Uyleman begon in 2012 als huurbrouwer bij Jopen en startte in 2016 een eigen brouwerij in Haarlem. Vooral bekend als dé IPA brouwer van Nederland, verkent men er graag de grenzen.

Rick: “Duitsers zouden dit nooit accepteren: er mogen geen kruiden of fruit worden gebruikt vanwege het Reinheitsgebot. Toch maakt de toevoeging van ananas dit bier zo spannend én super geschikt voor de zomer! Toch maakt de toevoeging van ananas dit bier zo spannen, én super geschikt voor de zomer! Dit is echt ‘Dare to Drink Different’: probeer eens wat anders. Op daretodrinkdifferent.nl vind je nog veel meer verrassende bieren, met passende uitleg, om je gasten mee te verrassen. Wat lekker is bij Piewee Pineappple weizen (1213070)? Het ligt misschien erg voor de hand, maar een zomerse fruitsalade excelleert hier bij.”

Gerechten passend bij Piewee Pineapple Weizen


4. BrewDog Elvis Juice

BrewDog is zonder twijfel de bekendste en meest succesvolle Europese craft brouwerij. Twee Schotse jongens en een hond startten in 2007 een avontuur met onbekende afloop, en zijn nu wereldwijd actief. Vooral bekend vanwege hun bier waarin hop de hoofdrol speelt, het India pale ale, en altijd op zoek naar een grens om te overschrijden.

Rick: “Bij Elvis Juice (1214250) worden de geuren en smaken van tropisch fruit, afkomstig van de speciale aromatische hopsoorten, extra onderstreept door het toevoegen van grapefruitschil. Het zorgt voor een zomerse explosie van citrusfruit, zowel in de geur als de smaak, met een zachte ondertoon van karamel en biscuit. De mout is verantwoordelijk voor die zoete ondertoon, die een perfecte basis vormt voor de fruittonen. Het bitterzoete karakter maakt dat Elvis Juice de ideale begeleider is van burgers, sliders of broodjes pulled pork. Volop vrolijkheid voor op het terras!”

Gerechten passend bij BrewDog Elvis Juice


5. CORNET Smoked

Brouwerij De Hoorn in Steenhuffel brouwt CORNET Oaked, een krachtig blond bier met houtrijping, als eerbetoon aan Theodor Cornet, rentmeester van Kasteel Diepensteyn. Daar kwam in 2020 een speciale versie van: het hout werd eerst gerookt, om een subtiele smaakverfijning te geven. Wat begon als een experiment is nu al een vaste waarde geworden: CORNET Smoked (1108500 ).

Rick: “Uitgerekend de subtiele toetsen van vanille (houtrijping) en rook maken dit krachtige bier geschikt voor zomers genieten. Klinkt dat gek? Proef het eens in combinatie met barbecuegerechten: zowel vlees als groenten krijgen daarbij een subtiele toets van rokerigheid. Hoe aromatischer de brandstof, hoe indrukwekkender het smaakeffect. De zachte tonen van turf in Cornet Smoked geven het ideale kussentje voor zomers genieten met hapjes of gerechten van de smoker of de barbecue.”

Gerechten passend bij CORNET Smoked


Shop de bieren

Ook genieten van de (zomerse) bieren die Rick hierboven uitlicht? U bekijkt de bieren direct hieronder.

UILTJE PIEWEE THE PINEAPPLE WEIZEN 33CL
19,50

per tray

BREWDOG ELVIS JUICE 5.1% 33CL BLIK
37,95

per tray

WEIHENSTEPHANER HEFE WEIZEN 8-PACK 50CL
12,70

per tray

ST. IDESBALD ABDIJBIER BLOND 33CL
27,95

per krat

CORNET OAKED SMOKED 33CL
5,95

per pak


Meer inspiratie

Inspiratie en recepten voor de winter

Zin in de zomer

Bij HANOS hebben we zin in de zomer! Wij bieden u volop inspiratie voor dit mooie seizoen.

Laat u inspireren