Zomerbieren

Met de warme zomerdagen stroomt het terras weer vol met gasten die verkoeling zoeken. Dit vraagt maar om een type verkoeling: een koud biertje. Wat zijn de zomerbieren van dit jaar en waar kunt u dit jaar uw bierkaart mee verrijken? Van IPA tot witbier en van fris, fruitig en alcoholvrij tot big bottles. Wij zijn er klaar voor!


Ultieme zomerbieren: Witbier & Weizenbier

Witbier & Weizen zijn ultieme zomerbieren, maar wat is nu eigenlijk het verschil? Beide bieren zijn fris en zacht van smaak, doordat ze naast gerstemout ook tarwemout bevatten. Toch zijn er zeker verschillen in de bieren: In witbier zit minder tarwe en er mag naast uit graan, water en hop ook andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals sinaasappelschil en korianderzaad. Weizenbier zit minimaal 50% tarwemout en bestaat alleen uit graan, water en hop.

Witbier

Witbier komt uit Belgie. Dit bier wordt vaak gebrouwen met korianderzaad en sinaasappelschillen. Dit geeft het witbier zijn zoetzurige en kruidige smaak. Het alcoholpercentage varieert tussen de 4,3 en 5,5 procent en de beste serveertemperatuur ligt tussen de 7 en 10 graden. Klik op de bieren voor meer informatie.

Weizenbier

Weizenbier komt uit Duitsland en weizen betekent in het Duits letterlijk tarwe. Weizenbier bevat minimaal 50 procent tarwemout. Het bier is fris, vol en lichtzurig van smaak en heeft een extra volle schuimkraag. Het alcoholpercentage varieert tussen de 4,3 en 5,6 procent en de beste serveertemperatuur ligt tussen de 6 en 8 graden. Klik op de bieren voor meer informatie.

IPA | Zomerbieren bij HANOS

Zomerse IPA’s

IPA staat voor India Pale Ale. De India Pale Ale staat bekend omdat er extra hop is toegevoegd en dit zorgt voor een bitterder karakter. Veel brouwerijen experimenteren met veel verschillende fruitige smaken die de bitterheid te nuanceren. Ontdek bijvoorbeeld de tropische, avontuurlijke blend van in de Abel’s Ale Pacific IPA of de Lowlander IPA vol hop en extra ingrediënten met veel dimensies. Zo is hier koriander en witte thee toegevoegd, waardoor dit bier een heerlijke frisse smaak krijgt.

Liever IPA met minder of geen alcohol? Bekijk verder op de pagina de alcoholvrije IPA's.

 

Low & No alcohol

Elke zomer blijft het weer een trend: bieren met geen (no) of weinig (low) alcohol. Wel komen er jaarlijks op het gebied van alcoholvrije bieren steeds meer varianten bij. Waar eerst voornamelijk alleen pils, radlers en witbieren een alcoholvrije variant hadden, worden de alcoholvrije IPA’s, blondbieren en weizenbieren nu steeds populairder.

Bekijk alchoholvrije bieren

Zomerbieren | Low & No alcohol

Big bottles | Zomerbieren

Big bottles

Iedereen kent het vaasje en het fluitje, blijft lekker, maar niet zo imposant als een bierfles met een inhoud van 75 cl, vergelijkbaar met dat van wijn.

Het ziet er leuk uit, maar uit welk idee is deze trend ontstaan? Een van de redenen om het bier in grote flessen te bottelen is de steeds meer veranderende samenstelling van bier. Tegenwoordig zien we steeds meer bieren met bijzondere ingrediënten op de markt komen, denk bijvoorbeeld aan cacaobonen of pompelmoes. Om dit speciale bier ook in uitstraling op te laten vallen en (letterlijk!) op de kaart te zetten, wordt er dus logischerwijs gekeken naar de flesinhoud.

Fourchette is zo'n voorbeeld van een bijzonder bier. Brouwerij van Steenberge heeft in samenwerking met Belgische (sterren)chefs het exclusieve speciaalbier ontwikkeld. Met dit bier willen ze restaurantgasten ervan overtuigen dat bier heel goed samen kan met culinair eten.
We hebben zes bieren uitgelicht met flessen van 75 cl! Leuk om te delen op het terras.

Beer & Bites

Naast het kiezen van de juiste bierstijl is ook de cross-selling met kleine passende gerechtjes een grote kans deze zomer! Het samenbrengen van een gerecht en een bier werkt eigenlijk hetzelfde als het samenbrengen van een gerecht met een wijn. Hoewel elke smaakbeleving persoonlijk is, is het belangrijk rekening te houden met verschillende interacties. Let altijd op de intensiteit van het bier en laat het gerecht hierop aansluiten.

Hoe ‘steviger’ het bier, hoe ‘steviger’ gerecht. Zo past bij een lichte salade een fris en een witbiertje goed samen en past bij een rijk dessert een Rubensiaans bier. Daarnaast geldt dat basissmaken - zoals zoet, bitter, zuur en zout of umami - samengaan of botsen. Zo gaan zoet en bitter bijvoorbeeld goed samen, maar bitter en zuur weer niet.

Lees meer over smaakcombinaties

Activiteiten


Zomerse inspiratie

Zomer, het ideale moment om buiten mensen te ontmoeten. Samen eten, drinken en genieten. Juist nu zijn we op zoek naar een plek waar we ontspannen samen kunnen komen. Er is niets dat van samen zijn meer een feestje maakt dan goed eten en drinken.

Meer zomerse inspiratie