Springroll

Springrolls: alles over de rijstvellen, garnituren en recepten

Spring rolls: flinterdunne vellen, gemaakt van rijstmeel, gevuld met de meest uiteenlopende ingrediënten. Een Vietnamese specialiteit die er niet alleen fantastisch uitziet, maar ook vooral heerlijk smaakt. Ontdek de verschillen in rijstpapier, inspiratie voor garnituur en heerlijke recepten voor koude of warme springrolls. Let's roll!

De rijstvellen:

Rijstvellen worden gemaakt van een mengsel van rijstmeel, tapioca, water en zout. Dit wordt flinterdun uitgesmeerd, gestoomd en om te drogen uitgelegd op bamboematten. Dit zorgt voor het zo kenmerkende ruitpatroon.

In ons assortiment hebben we verschillende soorten rijstvellen. Zo hebben we ronde rijstvellen, vierkante rijstvellen of rijstvellen die geschikt zijn om te frituren.

Welke rijstvellen zijn geschikt om te frituren?
Het verschil tussen rijstvellen die geschikt zijn om te frituren: Door de toevoeging van tarwebloem aan het recept breekt dit deeg niet en is het zeer geschikt om te frituren.

RIJSTPAPIER 22CM

Rijstpapier 22cm

Bamboo tree25177040

RIJSTPAPIER 22CM FRITUREN

Rijstpapier 22cm frituren

Bamboo tree25177000

Prisma

Tips voor het gebruik van rijstpapier voor springrolls

  1. Week de vellen in water.
  2. Laat de rijstvellen niet te lang weken, deze mogen nog best een beetje stevig zijn.
  3. Leg het rijstpapier daarna op een vochtige theedoek.
  4. Wrijf het rijstpapier glad en laat nu verder weken op de theedoek zodat deze beter in model blijft en makkelijker te rollen is.
  5. Gebruik bij warme bereidingen eventueel twee vellen van de bakvariant. Rol strak in één vel en rol deze dan weer in een tweede vel.

Koude springrolls

Om koude springrolls te maken zijn er diverse garnituren waar gebruik van kan worden gemaakt. Probeer vooral zichtbare decoraties, zoals bijvoorbeeld bloemen en kruiden, als eerste op het rijstpapier te leggen. Leg er vervolgens garnituur naar keuze op en rollen maar! Springrolls bewaren? Doe dit altijd onder een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen.

Kies de vulling: de beste smaakmakers voor in springrolls

Spring rol garnituur

Gekookte glasnoedels
• Wakame salade
• Komkommer
• Diverse cress soorten
•Tamago omelet: Kies voor een kant-en-klare variant of bak de omelet in een Tamago pan
• Groene kruiden zoals  koriander en citroenmelisse
• Avocadoplakjes

Springrolls garnituren

Pulled chicken 
• Gerookte zalm
Sushi gember
Tofu in gerookte sriracha
• Zoetzure groenten zoals radijs chioggia biet of rode kool. Gemarineerd in Japanse rijstazijn en nanami togarash

Springroll garnituren

Furikake
• Dungesneden paprika
Geroosterde paprika
Eetbare bloemen
Peppadew pepertjes

Let's roll: ontdek verschillende recepten

Koude springrolls

Onze chefs gingen aan de slag met het bereiden van verschillende recepten voor springrolls. Kies voor een vegetarische variant, met bijvoorbeeld pulled jackfruit, mango, hazelnoot en edemame boontjes of een variant met eendenborst, glasnoodels en rode ui.

Bekijk de recepten

Warme springrolls

Ontdek ook verrassende recepten met warme springrolls, zoals crispy springrolls met gama en kokos of gestoomde springrolls met zalm en rijst. Gebruik voor warme springrolls altijd de variant die geschikt is om te bakken / frituren. Aan deze variant is tarwebloem toegevoegd waardoor ze niet breken. Gebruik eventueel twee vellen van de bakvariant. Rol strak in één vel en rol deze dan weer in een tweede vel.

Bekijk de recepten