16 smaakvolle streekkazen uit Nederland en België

Waar twee kleine landen groot in kunnen zijn: kaas! In Nederland en België duiken steeds meer kleinschalige kaasboerderijen op die bijzondere kaassoorten maken. Hiermee weten de kaasboeren zich goed te onderscheiden in de markt. Wilt u eens een mooi plateau met streekkazen serveren? Met deze kazen komen alle smaken en culturen uit de kaaswereld bij elkaar.

Nederland

In Nederland is met name de kaas van het Goudse type bekend. Het is goed om te zien dat steeds meer kaasmakers op zoek gaan naar andere soorten kaas. Zo ontstaat een geweldige verscheidenheid aan kazen, waarmee een mooi puur Hollands kaasplateau gemaakt kan worden.

België

Waar in Nederland veelal de Goudse kaas floreert, zien we in België een rijke cultuur aan abdijkazen, roodflora en pittige blauwschimmels. Elke streek biedt zijn eigen specialiteit. Maak een kaasplateau met deze kazen en u steelt de show.

Voor bij de kaas...

Nederlandse en Belgische streekkazen

Romero rozemarijn, Utrecht

Streekkaas: Romero rozemarijn, Utrecht
Harde boerenkaas van de familie Verweij uit IJsselstein. Gerijpt in een korst van rozemarijn. Dit geeft een zeer plezierig en smaakvol karakter aan deze kaas. Van rauwe koemelk en minstens 12 maanden gerijpt.

Lady's Blue bio, Drenthe

Streekkaas: Lady's Blue bio, Drenthe
Ger Entjes en Ayla Groenveld uit Nooitgedacht creëren samen met hun geiten op biologische wijze een unieke rauwmelkse blauwschimmelkaas, de Lady’s Blue. Vernoemd naar de leading lady van de kudde. De kaas is licht pikant romig van smaak met een mooi vleugje geit.

Heuvelland grottenkaas, Limburg

Streekkaas: Heuvelland grottenkaas, Limburg
Limburgse halfharde natuurkaas met zacht zuivel en een lichtpittige smaak. Het bijzondere aan deze kaas is dat de rijping plaatsvindt in de mergelgrotten in Valkenburg; deze hebben een ideaal rijpingsklimaat en een constante temperatuur, iets wat de smaak zeker ten goede komt.

Ossekop, Noord-Brabant

Streekkaas: Ossekop, Noord-Brabant
Romige witflora van volle koemelk van boer Spierings uit Oss. Ossekop is een zeer romige meskleverige kaas die redelijk snel na de productie gegeten kan worden.

Grietje uit Ouddorp, Zuid-Holland

Streekkaas: Grietje uit Ouddopr, Zuid-Holland

Deze heerlijke zachte Hollandse geitenkaas wordt gemaakt van 100% biologische geitenmelk. Grietje wordt ‘met zorg’ bereid op zorgboerderij De Mekkerstee in Ouddorp.

 

Ander kaasliefhebbers kochten ook..

Skaepsrond bio, Noord-Holland

Streekkaas: Skaepsrond bio, Noord-Holland

Het biologische melkschapenbedrijf/ zorgboerderij de Dikhoeve is gevestigd in het schilderachtige Ransdorp aan de noordkant van Amsterdam. De familie Kuiper maakt al enkele jaren de skaepsrond, een heerlijke milde romige schapenkaas met een lichte witflora.

Crottin d'Oetine, Gelderland

Streekkaas: Crottin d'Oetine, Gelderland
Romig zacht, vers geitenkaasje uit Terwolde. Dankt zijn naam aan kaasmaakster Oetine van geitenkaasboerderij de Wolf. Een prachtig kaasje uit de Gelderse IJsselstreek met vele toepassingsmogelijkheden.

Heeze Kaasrolletje bio, Noord-Brabant

Streekkaas: Heeze Kaasrolletje bio, Noord-Brabant
Bijzonder witschimmelkaasje van rauwe biologische geitenmelk van De Saanenhof van de familie Wanders uit het Brabantse Heeze. Dit kaasje is heerlijk romig en loopt prachtig uit als hij rijpt. Alleen verkrijgbaar bij HANOS Eindhoven.

Pas de Bleu, Oost-Vlaanderen

Streekkaas: Pas de Bleu, Oost-Vlaanderen
Ondanks dat de naam anders doet vermoeden (letterlijk: geen blauw) is dit een prachtige Belgische blauwschimmel op basis van rauwe biologische koemelk. Pas de bleu is toegankelijk van smaak en wordt gemaakt door kaasmakerij Het Hinkenspel uit de omgeving van Gent.

Brugse Blomme, West-Vlaanderen

Streekkaas: Brugse Blomme, West-Vlaanderen
Brugse Blomme is de kaas waarop de Brugse kaasmeesters terecht fier zijn. Hij rijpt in de vochtige kaaskelders wat zorgt voor een heerlijk lichte korst. Deze elegante kaas van koemelk heeft een unieke en fluweelzachte smaak.

Affligem, Vlaams-Brabant

Streekkaas: Affligem, Vlaams-Brabant
De Affligemse abdijkaas is een typische Belgische kaas met een zacht zoete smaak met een vleugje noot. Afkomstig uit de streek rond Affligem gelegen tussen Brussel en Aalst

Corsendonck, Antwerpen

Streekkaas: Corsendonck, Antwerpen
Corsendonk is een romige halfharde kaas, afkomstig uit Gierle, in de Antwerpse Kempen. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en is zacht van smaak.

Chimay classique, Henegouwen

Streekkaas: Chimay classique, Henegouwen
Authentieke trappistenkaas op basis van de verse en romige melk van het Land van Chimay. De zachtheid en smeuïgheid maken van deze kaas een product als geen ander. Sinds 1876 bewaren de Trappistenmonniken van Scourmont de geheimen van deze halfzachte kaas.

Herve zacht L'Exquis, Belgisch-Limburg

Streekkaas: Herve zacht L'Exquis, Belgisch-Limburg
Deze populaire kleine stinkkaas is afkomstig van de gelijknamige hoogvlakte in de buurt van Luik. Gemaakt van volle koemelk en tijdens de rijping meerdere malen gewassen. Na zes tot acht weken is de Herve perfect van smaak en is de korst glanzend oranje van kleur

Twentse Bunkerkaas, Overijssel

Streekkaas: Twentse Bunkerkaas, Overijssel

In Daarle ligt een complex dat vroeger werd gebruikt voor munitieopslag. Tegenwoordig ligt er in de bunkers een kostbare lading van een hele andere orde. Onder een dikke laag beton met daarop anderhalve meter aarde liggen de rijpingsruimtes van Bunkerkaas verscholen. Na 25 weken rijping is de smaak op zijn best: vol en romig, met een pikante en nootachtige ondertoon.

Tynjetaler, Friesland

Streekkaas: Tynjetaler, Friesland
De Tynjetaler, een unieke boerengatenkaas afkomstig van boerderij De Gelder uit Tijnje. Door het toevoegen van propionzuur tijdens de kaasbereiding ontstaan er gaten en krijgt de kaas zijn specifieke boerse geur en smaak.