SUP richtlijnen en regelgeving

De SUP-richtlijn en wat dit voor u betekent als ondernemer

Om de strijd aan te gaan tegen zwerfafval is in 2019 op Europees niveau de Single Use Plastic (SUP) richtlijn aangenomen. Deze richtlijn is van toepassing op alle lidstaten van de Europese Unie en bevat verschillende maatregelen om het gebruik van plastic afval in het milieu te verminderen. Op 3 juli zijn de eerste maatregelen van de SUP-wetgeving van start gegaan. Zo is er destijds een verbod gekomen op de verkoop van diverse plastic wegwerpproducten, waaronder plastic borden, bestek, roerstaafjes en rietjes en betalen we €0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes van onder de 1 liter.

Vanaf 1 juli 2023 gaat de SUP-wetgeving een nieuwe fase in. De bijbehorende maatregelen hebben enkel betrekking op producten die geheel of deels van plastic zijn gemaakt. Hierin wordt een onderscheid gemaakt in het afhalen en bezorgen van consumptie en consumptie op locatie. Wat betekent dit voor u als ondernemer? Wij leggen het uit!


To Go

1 juli 2023: ‘to go’ - afhalen en bezorgen van consumptie

Per 1 juli 2023 mag u afhaal- en/of bezorgklanten geen gratis plastic wegwerpverpakkingen meer meegeven. Dit geldt ook voor kartonnen bekers met een plastic coating of kleine wegwerpverpakkingen zoals boter, koffiemelk o.i.d.

De alternatieven:

  1. Verpakkingen met plastic meegeven en daarover een toeslag op de bon vermelden. De overheid heeft hiervoor richtbedragen vastgesteld, deze zijn niet bindend: € 0,25: bekers. €0,50 maaltijd, € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit en noten.
  2. Verpakkingen gebruiken waar geen plastic aan is toegevoegd; hiervoor hoeft u dus geen toeslag te berekenen.
  3. Een herbruikbaar alternatief aanbieden met een retoursysteem of toestaan dat de klant dit zelf meeneemt.

To Stay

1 januari 2024: ‘to stay’ - consumptie op locatie*

Vanaf 1 januari 2024 geldt er bij consumptie op locatie, zoals een (sport)café, restaurant, kantoor, snackbar en evenement een verbod op wegwerpbekers en –maaltijdverpakkingen die plastic bevatten. Herbruikbare bekers en glazen worden de norm.

De alternatieven:

  1. Laat werknemers hun eigen herbruikbare bekers, bestek en messen meenemen naar kantoor/werk.
  2. Herbruikbare bekers, bestek en messen aanbieden.

*In zorginstellingen geldt het SUP-verbod alleen in ruimtes waar geen risico is op kruisbesmetting tussen patiënten en bezoekers, dus de publieke ruimtes zoals het bezoekersrestaurant en de openbare kantine. In de niet-publieke ruimtes mogen dus nog wel plastic wegwerpbekers en –maaltijdverpakkingen worden gebruikt.


Duurzame alternatieven

In ons assortiment hebben we genoeg duurzame alternatieven voor plastic verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingen op basis van suikerriet, cellulose of hout. Deze alternatieven voldoen niet alleen aan de nieuwe richtlijnen, maar zien er ook nog eens leuk uit! Bekijk ons assortiment duurzame disposables of herbruikbaar verpakkingen.

Duurzame disposables

Herbruikbare alternatieven


Extra informatie voor horecaondernemers

Meer weten over de SUP-regelgeving voor u als horecaondernemer? Bekijk dan de factsheet van de overheid.

Bekijk factsheet