AGF van het voorjaar

De wereld van aardappelen, groenten en fruit is groot. Van verse, volle grondproducten van lambada aardbeien tot aan limo morado pepers uit Peru; u vindt het bij HANOS! In het voorjaar is de aanvoer van Nederlandse seizoensgroenten en -fruit erg groot. Wij laten u graag kennismaken met ons voorjaarsassortiment AGF.

Het voorjaar is van start gegaan. De zon laat zich steeds meer zien, de temperaturen gaan omhoog en het nieuwe leven ontpopt zich. De wereld wordt groener en alles oogt frisser. Iedereen verlangt ernaar; het Nederlandse versseizoen is van start! De seizoenprimeurs schuiven steeds verder naar voren. Door de veranderende weersomstandigheden ontluiken de knoppen al vroeg en schieten de groenten uit de grond. Jonge producten komen in het voorjaar eerder uit de kas of serre, begin april komen de eerste buitengroenten uit de grond.

We bezoeken de veilingen in Nederland, maar hebben ook rechtstreeks contact met telers en kwekers. Het voordeel hiervan is dat we geen tussenpersoon nodig hebben en we altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Dankzij het rechtstreekse contact kunnen wij garanderen dat de geleverde kwaliteit voldoet aan onze strenge eisen. Hier zijn we altijd op zoek naar de beste kwaliteit! We hebben een groot assortiment aan groenten en fruit en we bieden de keuze uit verschillende rassen. Ananas- en framboosaardbeien zien we steeds vaker terug op de kaart. Bent u ook al bekend met de lambada aardbei? Een heerlijk zoete smaak, met een mooie rode kleur! Groente en fruit moet u beleven, denk aan de verschillende rassen in aardbeien, tomaten, paksoi en meer! Er zijn talloze nuances in smaak te ontdekken.

Lees verder om kennis te maken met ons voorjaars AGF.


Micro leaves zijn een mengeling van 6-7 soorten jonge scheuten, niet groter dan 4 cm, en hebben een pittige kruidensmaak.
34282296 | bak 150 gram

Veldsla heeft een nootachtige smaak en wordt voornamelijk in een salade verwerkt. Door zijn specifieke uiterlijk wordt het ook veel als garnering gebruikt.
34280903 | per kilo

Broeivet is jonge veldsla. Het groeit in kleine rozetjes met het wortelvoetje er nog aan. De smaak is vrij neutraal.
34220905 | per kilo

Zuring is eigenlijk een vergeten groente die bekend staat om zijn scherpe, zure smaak. Het kan zowel rauw als gekookt verwerkt worden.
34947809 | bos 80 gram

Jonge prei heeft een lange, dunne schacht. Zowel de bladeren als de stengel zijn eetbaar. Prei smaakt fijner dan ui en heeft een typisch pittig aroma.
34270101 | per kilo

Lamsoor is een 'wilde' bladgroente. De blaadjes bevatten een scala aan zeemineralen en krijgen hierdoor een zilte smaak. De groente is een bron van ijzer.
34250605 | per kilo

Ananasaardbei is wit/geel, klein van vorm en friszuur van smaak.
34306813 | bak 100 gram

Framboosaardbei heeft het uiterlijk van een framboos en is friszuur van smaak.
34331214 | bak 100 gram

Radijs is knapperig en vrij pittig van smaak.
34272323 | per bosje

Zoutmelde is een zilte zeegroente die op het eerste gezicht iets weg heeft van postelein. De eetbare blaadjes zijn grijs van kleur en alleen de jonge, bovenste, malse stengeltjes worden geoogst. Na blancheren of roerbakken kleuren de blaadjes donkergroen. Ze doen het prima als hartige toevoeging in salades, geblancheerd door de pasta als ‘vleesvervanger’, of na roerbakken als garnering bij vis.
34299475 | bak 250 gram

Kropsla heeft een zachte, frisse en lichtzoete smaak en is dé basis voor verschillende salades of als frisse touch in bijvoorbeeld wraps.
34278505 | per 600 stuk

Zeekraal bestaat uit knapperige steeltjes met vertakkingen. Jonge zeekraal is mals en bevat geen of weinig ‘stok’. Stok is de houtige draad in de onderkant van het plantje. Het geeft het plantje stevigheid naarmate het verder groeit.
34299402 | per kilo

De bladeren van oyster leaves hebben een knapperige, ziltige smaak die sterk doet denken aan de smaak van oesters. Ook de bloemetjes (Blue ocean) van dit blad zijn eetbaar. De smaak begint zoet, om daarna over te gaan in de milde smaak van oesters.
34278112 | schaal 50 stuks

Salty fingers is een decoratieve en vooral smakelijke groente. Het heeft een knapperige textuur en een ziltige, licht bittere smaak.
34228818 | schaal 50 stuks

Asperges, ook wel de ‘koningin der groenten’ genoemd, is een struikachtige plant die bij een juiste behandeling vanuit haar houtachtige wortelstokken nieuwe scheuten vormt. Asperges zijn in verschillende kleuren te krijgen: wit, groen en paars.
34203808 | per kilo

Zeekool is een zeldzame zeegroente die qua smaak doet denken aan asperges, maar dan met een kruidige, volle smaak. De paarsblauwe scheuten en de dikke wortels zijn heerlijk, de dikke bladeren van een volwassenplant zijn echter taai en oneetbaar.
34241213 | per 100 gram

Fleur de courgette is de vrouwelijke courgette bloem met een kleine courgette, het vruchtbeginsel, eraan vast.
34223206 | per stuk

Morieltjes zijn echte voorjaarspaddenstoelen, met een sponsachtige structuur en een subtiele en verfijnde nootachtige smaak.
34660109 | per kilo

NASU is een Japanse aubergine met een dunne schil en een volle, zachte en nootachtige smaak.
34201900 | per 600 gram

Ronde courgettes zijn door hun ronde vorm perfect om te vullen.
34225400 | per kilo


Recepten met voorjaarsproducten

Rabarber

1. Rabarber

Hoewel rabarber vaak als fruit bereid en gerekend wordt, is het wel degelijk een groente. Rabarber bevat veel vitamine C, die goed is voor het immuunsysteem. Vanwege de uitermate zure smaak door het aanwezige oxaalzuur, moet er veel suiker aan de groente worden toegevoegd. De stelen hoeven niet geschild te worden.

Onze culinair adviseurs maakten verschillende gerechten met rabarber, zoals een bordalou met rabarber en een tarte ratin van rabarber.

Bekijk meer recepten met rabarber

Raapstelen

2. Raapstelen

Raapsteeltjes zijn lichtgroene, langwerpige ingesneden blaadjes op een knapperige steel. Zowel het blad als de steeltjes zijn eetbaar. Raapstelen hebben over het algemeen een pittige smaak, die verschilt per ras. Zowel rauw als gekookt zijn raapstelen op vele manieren toepasbaar. Verwerk de groente rauw in een heerlijke salade of stamppot. U kunt raapstelen puur serveren, gekookt of gestoofd met een klontje boter. Ook heerlijk met bijvoorbeeld riblappen, speklappen, gehakt of lever.
Tip: verwerk raapstelen in een salade met uitgebakken spekjes, geitenkaas en walnoten. Heerlijk!

Onze culinair adviseurs maakten met raapstelen een gerecht met schapenkaas, stamppot van raapsrelen en lamsschouder.

Spinazie

3. Spinazie

Spinazie is een bladgroente die rijk is aan mineralen, nitraat en oxaalzuur. Spinazie is één van de eerste bladgroenten die in het voorjaar geoogst kan worden. De groente is breed toepasbaar; u kunt het koken, stoven, wokken en roerbakken. Spinazie is heerlijk in verschillende gerechten, zoals salades, taarten, quiches, lasagne, als soep en nog veel meer.

Onze culinair adviseurs maakten verschillende gerechten met spinazie, zoals een spinazie knoflook pizza en een soep van spinazie.

Bekijk meer recepten met spinazie

Pourpier

4. Pourpier

Pourpier wordt ook wel 'postelein' genoemd en is een bladgroente met een sappige bite en een zurige, scherpe smaak. Pourpier is heerlijk om rauw te serveren op bijvoorbeeld een salade, maar ook in een stamppot is het een verrassende groente om te gebruiken.

Onze culinair adviseurs maakten met deze groente een salade van asperge en pourpier.

Cresson

5. Cresson

Cresson, ook wel bekend als waterkers is een stevige frisse sla met donkergroene blaadjes. Waterkers heeft een zachte mosterdsmaak en is sappig en pittig.

Cresson is uitstekend te gebruiken in salades, soepen en voor op brood. Daarnaast kunt u cresson ook gebruiken bij de garnering van uw gerechten.

Onze culinair adviseurs maakten verschillende gerechten met cresson, zoals gnocchi met ricotta en cresson en bloemkool met cresson.

Bekijk meer recepten met cresson


Aan de slag met bovenstaande voorjaarsgroenten?

Wilt u ook aan de slag met seizoensgroenten uit het voorjaar? Shop de uitgelichte groente direct hieronder of bekijk ons gehele AGF-assortiment.

Bekijk AGF-assortiment


Meer inspiratie

Inspiratiemagazine voorjaar 2021

Inspiratiemagazine voorjaar 2021

Dit artikel is onderdeel van het inspiratiemagazine voorjaar 2021. Laat u inspireren door nog veel meer verrassende thema's.

Laat u inspireren

Inspiratie en recepten voor het voorjaar

Verrassend voorjaar

Bij HANOS vindt u alles om uw gasten dit voorjaar mee te verrassen!

Laat u inspireren