Whisky

Whisky

Whisky is een prachtige drank om te drinken tijdens de donkere, koude winterdagen. Een mooie krachtige whisky met een heerlijke bite is een feest voor iedere whiskyliefhebber. In het matchen van de smaken zit de uitdaging. Zo zijn gerechten met een mooie vettigheid in het algemeen een goede match met het hoge alcoholpercentage van whisky. Ook zijn er verrassende pairings te maken met whisky’s met zoete en fruitige smaken, ziltige en maritieme smaken én rokerige en stevige smaken.


Uitgelichte whisky's

Ontdek nu een mooie selectie aan bijzondere whisky's voor het najaar. U vindt de whisky's hieronder.

Bekijk ons volledig assortiment whisky's:

Ga naar assortiment


Whisky foodpairing

Whisky is niet alleen lekker om te drinken, maar ook om mee te koken. Elke whisky heeft zijn eigen karakter en smaak, dit zorgt vaak voor een verrassende twist aan rechten, sauzen of dessert. Bekijk bijvoorbeeld eens onze onderstaande foodpairing recepten met whisky en laat u inspireren.

Old pulteney 12y

Coquilles met pancetta en whisky

De geschiedenis van Wick en Old Pulteney zijn even verweven als de whisky van deze stokerij met de zee. Het wordt niet voor niets de Maritieme Malt genoemd. Door de zilte noot past deze whisky goed bij vis, schaal- en schelp- dieren. Daarnaast is hij vol en romig, wat hem de perfecte begeleider maakt voor dit gerecht.

Ga naar recept

Big Peat Islay Blended Malt Scotch Whisky

Big peat's barbecuesaus

Deze heerlijk rokerige barbecuesaus kan het hele jaar door en is een heerlijke mix van zout, zoet en rokerig.Een zeer goede match met Big Peat Islay Blended Malt Scotch Whisky, welke doordrenkt is met turf en tonen van houtskool. Gebruik de barbecuesaus als een dip, of om spareribs, kip of worstjes mee te bestrijken.

Ga naar recept

Over Ronald Anneveldt

Niemand minder dan Ronald Anneveldt, expert op het gebied van whisky, neemt u tijdens zijn online masterclass mee in de wereld van whisky. Ronald Anneveldt is senior whiskyambassadeur. Door zijn vinologen en liquoristen verleden is Ronald een expert op gebied van de ontwikkeling van de industrie. Ronald gaat regelmatig naar het buitenland om daar alles te leren over de whisky’s en hun destilleerderijen. Nieuwsgierig naar whisky’s van over de hele wereld, de verschillen in productieprocessen, goede combinaties bij whisky en meer? U leert er alles over in de masterclass.

Whisky of whiskey?

De spellingswijze van de naam van deze bijzondere drank komt in tweevoud voor: whisky en whiskey. Er is geen goed of fout, het verschil tussen beide zit in het herkomstland van de whisky. In Amerika en Ierland spreekt men van whiskey met een ‘e’. Whiskey is door de Ieren geïntroduceerd in Amerika, waar men erg fan was van deze drank. Niet alleen de whiskey zelf, maar ook de spellingswijze werden door de Amerikanen overgenomen. In Schotland spreekt men van whisky zonder ‘e’. Op deze manier wilden de Schotten zich onderscheiden van hun buurland.

Hoe ruikt en proeft u whisky?

Wanneer u een whisky wilt ruiken, is het belangrijk dat u niet meteen het glas naar uw neus brengt en diep inademt. U ruikt dan alleen de alcohol, wat de echte geur van de whisky maskeert. Breng het glas langzaam naar uw neus, zodat u voorzichtig kunt wennen aan de alcohol. Pas als uw neus gewend is aan de alcohol, zal u de geur van de whisky goed kunnen ruiken.

Wanneer u een whisky wilt proeven, dan is het belangrijk dat u de whisky goed verdeelt over de tong. Een tong bestaat uit verschillende ‘smaakzones’: de voorkant, het midden en de zijkanten. Wanneer u een whisky snel drinkt en doorslikt, gaat de whisky alleen over het midden van de tong. U proeft dan alleen de bitterheid van de drank. Hierdoor mist u een hoop andere smaken van de whisky.

Voor het goed proeven van whisky geldt dat u de whisky minimaal 10 seconden in de mond moet houden. Dit lijkt tegenstrijdig, want de prikkeling van de alcohol nodigt uit om snel door te slikken. U mist hiermee echter 80% van de whisky-smaak. De smaken onthullen zich naarmate u de whisky langer in uw mond houdt. De vuistregel is: de hoeveelheid jaren is de hoeveelheid seconden die u de whisky in de mond houdt. Een whisky van 12 jaar hoort u dus minimaal 12 seconden in de mond te houden om de smaak écht goed te kunnen proeven.

Whisky

Hoe drinkt u whisky het beste?

Whisky

Alcohol is vluchtig. Naarmate whisky langer in het glas zit, vervliegt de alcohol. De whisky gaat hierdoor anders smaken. Wilt u de whisky proeven zoals deze echt bedoelt is, dan kiest u voor een glas dat taps toe loopt, zoals men ook de cognacglazen kent. Dit lijkt tegenstrijdig met het beeld dat veel mensen hebben van de brede, ronde, open whiskyglazen. Echter: een glas dat taps toe loopt, houdt de geur van whisky langer vast, wat ook de smaak van de whisky weer positief beïnvloedt.

Als u de whisky wilt inschenken rijst ook de vraag: hoe drink ik whisky? Puur, met water, met ijs, gemixt? Dit is geheel aan u, er is geen goede of foute manier van whisky drinken. De gouden tip is wel: proef en ruik de whisky eerst puur, zodat u het beste kunt bepalen wat de whisky voor u nodig heeft. Wanneer de whisky meteen wordt vermengd, geeft dit een andere geur- en smaakontwikkeling.


Dank van de maand whisky

Whisky van de maand

Elke maand lichten wij een mooie whisky voor u uit, geselecteerd door onze specialisten en voorzien van een mooie korting.

Bekijk whisky van de maand