Wijn en spijs

Bewezen Wijn-spijs combinaties

Welke wijn past bij welk type gerecht?

Wijnen kunnen een gerecht maken of breken. Het is en blijft altijd zoeken naar de juiste balans tussen gerecht en wijn. Maar hoe maakt u nou die keuze? We stelden een aantal basisregels op die u kunnen helpen bij het maken van de wijnkeuze!

Rood vlees combineren met ‘stroeve’ rode wijnen

Wie een stevige rode wijn drinkt, kent wel het stroeve mondgevoel die de tannines achterlaten. Om die tannines enigszins op te heffen, heb je eiwit nodig.

Rode wijnen met veel tannines worden dan ook vaak gecombineerd met rood vlees. Het doel is een mooiere smaak van zowel de wijn als het vlees. Voorbeelden zijn wijnen afkomstig uit Bordeaux, Chianti of Barolo.

Romige gerechten vragen om ronde wijnen

Romige gerechten zorgen voor een rond en smeuïg mondgevoel. Het zijn gerechten met een volle romige saus die perfect gecombineerd kunnen worden met een zachte wijn die eveneens een rond gevoel in je mond achterlaat.

Voorbeelden zijn wijnen gemaakt van chardonnay, pinot gris of merlot.

Coquille & Chardonnay

Bewezen combi:
Coquille & Chardonnay

Onze wijntip: Finca el Origen Gran Reserva – chardonnay (8511950).

Bekijk het recept

Zoek de overeenkomsten in gerecht en wijn

Bij alle gerechten is het raadzaam om op zoek te gaan naar overeenkomstige smaken. Salades of gerechten met wit vlees vallen bijvoorbeeld in het niet bij een stevige rode wijn. Kies daarom liever voor een lichtere wijn gemaakt van pinot noir, sauvignon blanc of grüner veltliner.

Kies je voor een gerecht met een hoog smaakgehalte, maak dan ook de keuze voor een wijn met een intense smaak zoals een wijn uit Rioja of gemaakt van malbec of zinfandel.

Zure en zoute gerechten combineren met wijnen met een hoge zuurgraad

We kennen allemaal het ‘strakke’ mondgevoel. Hierbij hebben we het over zure en zoute gerechten met bijvoorbeeld tomaat, oesters of geitenkaas. Juist bij dit soort gerechten is het raadzaam om een wijn te kiezen met een hogere zuurgraad. Het strakke mondgevoel en de zuren in de wijnen komen samen en zorgen voor een ‘ronde’ smaak. Voorbeelden zijn wijnen gemaakt van sauvignon blanc, riesling of pinot noir.

Fazant & Pinot noir

Bewezen combi:
Fazant & Pinot noir

Onze wijntip: Domaine d’O pinot noir (8510980).

Bekijk het recept

Laat wijn uw gerecht ondersteunen

Waar een wijn een gerecht compleet kan overheersen, geldt dat andersom ook. Maakt u bijvoorbeeld de keuze voor gevuld gevogelte of een jachtschotel, kies dan niet voor een te lichte wijn. Dit soort complexe gerechten vraagt om een complexe wijn. Voorbeelden van geschikte wijnen hiervoor zijn afkomstig uit Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Rioja of zelfs de Moezel.

Evenwicht en balans of juist contrasterend?

Zoals beschreven is het raadzaam om te kiezen voor evenwicht en balans, maar het kan ook juist anders. Onderstaande een aantal contrasterende voorbeelden:
- Een zwaar gerecht wordt soms te zwaar met een complexe wijn. Denk aan het schenken van een zware rode wijn bij een kaasfondue. Kies in dit geval liever voor een lichtere wijn gemaakt van bijvoorbeeld pinot blanc, pinot gris of grüner veltliner. Zo houdt het gerecht zijn waarde én is het goed verteerbaar.
- Vettige (gefrituurde) gerechten vragen niet altijd om vettige ronde wijnen. Juist de combi met een frisse sauvignon blanc of licht gekoelde Beaujolais is vaak heel lekker.
- Daar waar pit in zit, wordt om verfrissing gevraagd. Pittige gerechten en lichtezoete, filmende smaken gaan dan ook goed samen. Kies bijvoorbeeld voor een riesling (Feinherb) of een gewürztraminer.

De basisregels zijn er, en nu?

Bovenstaande hebben we een aantal basisregels opgesteld, maar nu? Klakkeloos wijn matchen met specifieke gerechten is nooit een optie. Verschillende wijnen van dezelfde druivensoort kunnen namelijk heel verschillend in smaak zijn.

Ons advies is dan ook, ga zelf op zoek naar wat u prettig vindt. Probeer eens twee wijnen van dezelfde druif bij een gerecht om erachter te komen welke het beste past. Houd daarbij de juiste serveertemperatuur van de wijn goed in de gaten. Dit is essentieel voor de beste smaakbeleving. Veel proeven en proberen is altijd de beste optie en daar helpen we u graag mee. Heeft u behoefte aan advies? Vraag onze wijnspecialisten daar dan naar. Zij zitten boordevol inspiratie die voor u van waarde kan zijn.

Wijn-spijs

Enkele bewezen combinaties

Oesters & Champagne

Oesters & Champagne

Onze wijntip: Cattier Premier Cru Brut (8107560).

Bekijk de receptvideo

Chocolade & Banyul

Chocolade & Banyuls

Onze wijntip: wijntip Cave L’Étoile Banyuls Doré Languedoc - Frankrijk (8270713).

Bekijk het recept

Meer inspiratie

Wijnlanden

Wijn

Wij bieden wijn aan uit alle windstreken. Rood en wit, maar ook mousserend en biologisch. Of alcoholvrij. Hier vindt u de juiste wijn voor elk gerecht.

Lees meer