Languedoc-Rousillon

Op wijntour door Languedoc-Roussillon

Danny en Jeroen ervaren de veelzijdigheid van deze wijnstreek

De Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon heeft ontzettend veel te bieden, maar vooral op het gebied van wijn haalt u als liefhebber hier uw hart op. De grootste wijnstreek van Frankrijk kent maar liefst 40 appellations waarmee de plaats van herkomst én de kwaliteit worden gegarandeerd.

Twee wijnliefhebbers die met veel plezier de verrassingen uit de Languedoc-Roussillon proeven; dat levert iets interessants op. Want hoe is de veelzijdigheid van deze streek nou beter te benadrukken dan door de wijnen te proeven? Danny Gonzalez en Jeroen de Zeeuw gingen in gesprek.

Bekijk alle Languedoc wijnen

Even voorstellen

Danny Gonzalez

Danny Gonzalez
- Eigenaar restaurant Fitzgerald in Rotterdam

Danny Gonzalez verwelkomt zijn gasten met veel enthousiasme voor gastvrijheid. Daarnaast is hij een echte wijnliefhebber en dat ziet u terug in Fitzgerald. Met een achtergrond als sommelier en ervaring in de wijnimport, maakte Danny eerder al het Wereldmuseum tot een echte wijnbestemming en schoof het naar de top van de Nederlandse gastronomie. Fitzgerald is inmiddels bekroond met één Michelinster, 16p Gault&Millau en het wijnbeleid valt hier nog meer op dan voorheen bij het Wereldmuseum. Inmiddels staan er ruim 2300 wijnen op zijn kaart en dat is ook internationaal niet onopgemerkt gebleven.

Jeroen de Zeeuw

Jeroen de Zeeuw
- Chef van de afdeling wijn & gedistilleerd HANOS Den Haag – Delft

Voor Jeroen was het al vroeg duidelijk dat hij wilde werken in de wereld van drank. Nu alweer ruim dertig jaar geleden leidde het tot zijn eerste baantje in de wereld van wijn. Na een opleiding tot vinoloog en veel van de wereld gezien te hebben, maar vooral veel wijnen geproefd te hebben, is hij sinds 2015 werkzaam op de HANOS vestiging Den Haag – Delft.


Wegdromen naar het gevoel van deze streek

“De wijnstreek Languedoc-Roussillon is natuurlijk een enorme provincie. Het mooie aan dit gebied is dat ik bij het proeven van deze wijnen echt weer wegdroom naar de momenten dat ik er was. Dan denk ik aan een verrassend glas wijn bij een lokaal restaurantje, de warmte, de kruidige aroma’s en de subtiele smaken. Echt een vakantiegevoel”, aldus Danny. Jeroen vult aan: “Het is een gebied waar je voor relatief weinig geld echt goede wijnen kunt halen. Doordat het gebied zo groot is, is het voor wijnmakers ook mogelijk om wat grootschaliger te denken. De veelzijdigheid in wijnen uit deze streek is gigantisch en daarom heb ik ook zo veel zin om deze wijnen met jou te proeven.”

Wijnhuis Chateau Canet

Chateau Canet

Jeroen pakt de eerste fles. Het is de Chateau Canet Minervois Blanc (8269083). “We beginnen licht. Met deze wijn denk ik dat je wel het vakantiegevoel krijgt waar je het zojuist over had. Ik ben onder de indruk van dit wijnhuis (Chateau Canet), want ze werken volgens een methode waarmee het milieu en de duurzaamheid van de wijngaarden en het omliggende agrarische terrein behouden blijven. Deze wijn is gemaakt van de Bourboulenc en Roussanne druiven.” Danny: “In de geur veel bloemigheid, wit fruit, een soort amandelbittertje en wat citrus, maar niet agressief. Een mooie ronde, licht pittige witte wijn. Ik zou dit graag combineren met een licht kippetje of bijvoorbeeld sardientjes. Deze wijn trekt Languedoc-Roussillon al direct naar een hoog niveau.”

"Een mooie ronde, licht pittige wijn."

Meer over Château Canet
Het oorspronkelijke negentiende-eeuwse wijndomein Château Canet wordt erkend als één van de meest toonaangevende wijnhuizen in het kleine wijngebied Minervois en ligt in het hart van de Languedoc-Roussillon. De 45 hectare wijngaarden worden aangevuld met 3 hectare olijfgaarden en meer dan 65 hectare landbouwgrond en dennenbossen. De Nederlandse familie Lemstra maakt wijnen volgens de richtlijnen van Terra Vitis; een methode waarmee het milieu en de duurzaamheid van de wijngaarden en het omliggende agrarische terrein behouden blijft.

Alle wijnen van dit château

Domaines Ferrandière

“Aah, een wijn van Paul Mas, een zeer bekende wijnmaker”, merkt Danny op. “Klopt, maar toch is dit bedrijf pas sinds 2000 bezig”, vertelt Jeroen. “Het leuke aan de Ferrandiere Grand Blanc (8286980) is dat deze wordt gemaakt van Chardonnay, Viognier en Pinot Gris die op een drooggelegen zoutmeer groeien. Een paar weken per jaar laten ze hier de wijngaard onder water lopen om ervoor te zorgen dat het zout niet de overhand heeft in de druif.” Danny gaat verder: “Je merkt direct dat deze wijn een tikje rijper is. En wat ik echt wel verrassend vind, is het minerale en zoute in deze wijn. De smaak is lang en vol met gemiddelde zuren en in de afdronk krijg je nog een aangename tik na.” Jeroen: “Het fijne aan deze wijn vind ik dat je wel de hinten van hout opmerkt, maar dat deze heel subtiel zijn. In de afdronk tonen van kokindjes, ook erg verrassend. Ik denk dat deze wijn heerlijk is met kalf of langoustines met een rijke saus.”

Wijnhuis Chateau Canet

Meer over Domaine Ferrandière
De wijnstokken van Domaine La Ferrandière zijn aangeplant op het oude zoutwatermoeras van Marseillette en op de hellingen van Saint Frichoux. Diep onder de kleigronden ligt een zoutbed en bij dit wijnhuis zijn ze in staat om het zoutgehalte te verwijderen met de zeer gespecialiseerde techniek om de wijngaarden in de winter onder water te zetten. De topwijnen van het landgoed zijn de Grand blanc, de Grand Rouge, de Riesling en de Pinot Gris frisante. Domaine La Ferrandière is één van de domeinen van Domaine Paul Mas.

Alle wijnen van dit domaine

Wijnhuis Domaine d'O

Domaine d'O

We zijn alweer bij de derde wijn aangekomen. Deze Domaine d’O Pinot Noir (8510980) wordt ten westen van Carcasonne gemaakt. Dit ligt vrij hoog en dus is het er ook wat kouder. Hier zijn de Atlantische invloeden best groot en dat ga je in deze wijn zeker merken”, vertelt Jeroen. “Deze wijn komt uit de portefeuille van de jonge wijnmaker Oliver Lemstra en wordt voor 65% in stalen tanks en 35% in houten vaten gerijpt. Ik vind het dapper dat hij een Pinot Noir heeft gemaakt, want dit is zeker geen gemakkelijke druif.” Danny ruikt en neemt een slok. “Ik word direct op het verkeerde been gezet. Want je verwacht veel warmte en kruidigheid, maar deze wijn is best licht en speels. Ik ben aangenaam verrast. Dit is een mooie overgangswijn en leuk om in het assortiment te hebben. Licht gekoeld ook erg lekker bij Mediterraanse gerechten als tonijn en zwaardvis en met lekkere lokale groenten en kruiden. Een heerlijk glas om tussendoor te drinken.”

"Heerlijk om als overgangswijn in te zetten."

Meer over Domaine d'O
Als zoon van een wijnboer heeft Oliver Lemstra-Bake van Domaine d’O wijn in zijn DNA. Geboren in de Hospices de Beaune, opgegroeid tussen de Grand Cru’s van Bourgogne en vervolgens tussen de wijngaarden van Château Canet in de Minervois, betekende dat de wijn, de druiven en de kelders voor hem nooit ver weg waren. Het heeft geleid tot de twaalf hectare Domaine d’O in de AOC Limoux; ten zuiden van Saint Hilaire, in de uitlopers van de Pyreneeën. Dit terroir bestaat uit klei, kalksteen en grind, die in combinatie met de hoogte van de wijnstokken tot ongeveer 400 meter boven zeeniveau de bron vormen van het Pyreneese microklimaat. Hierdoor profiteren de wijnstokken van de invloeden van de koele, droge Atlantische wind, de mediterrane zon en bovengemiddelde regen voor Zuid-Frankrijk. Dit proeft u terug in de authentieke en evenwichtige wijnen van Domaine d’O.

Alle wijnen van dit domaine

Domaine du Causse d'Arboras

“De Autochtone Cinsault (8700990) wordt gemaakt door de familie Jeanjean die al generaties lang in de Languedoc-Roussillon zit. Een wijn als deze zie je niet veel. Gemaakt met wilde gist, zonder sulfiet en ongefilterd. Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt.” Danny: “Deze wijn vind ik direct spannend. Waar de vorige erg vriendelijk en fruitig was, is deze best a-typisch. Ik proef de zuren, een klein bittertje, maar ook zeker tannines en wat betreft de alcohol is het ingetogen. Ik vind het een heel verfijnde wijn. Hier kun je best wat zwaarder eten bij serveren. Bijvoorbeeld een mooi stuk Iberisch varken met een stevige saus en gegrilde groenten. Een verrassende wijn!”

Meer over Domaine du Causse d'Arboras
Aan de voet van de Mont Saint-Baudille, het hoogste punt van de Hérault-vallei én 320 meter boven zeeniveau, is er een prachtig uitzicht op het middeleeuwse dorp Arboras met haar kasteel uit de zeventiende eeuw. De wijngaarden van het landgoed behoren tot de hoogste en meest noordelijkste wijngaarden van de Languedoc.

Domaine du Causse d'Arboras

Deze hoogte zorgt voor een zeer lange rijping wat het mogelijk maakt om het suikergehalte van de druiven te synchroniseren met een optimale rijpheid in termen van kleur, tannines en aroma’s.

Wijnhuis Carriere-Pradal

Carriere-Pradal

“Dit relatief kleine wijnhuis licht in het noorden van deze streek en is volledig omringd door heuvels en veel verschillende gewassen. En die gewassen ga je proeven. Deze wijn Troglodyte (8203830) bestaat voor 60% uit Syrah en 40% Grenache. Ik ruik een soort jamachtige geur en ergens ook een tikje menthol. Danny: “De smaak is intens en krachtig. Vol diep en donker zwart fruit. Het kruidige karakter verrast me, want dit rook ik niet meteen. Deze stevig wijn is natuurlijk heerlijk bij een côte de boeuf. Hier maak je indruk mee.” Jeroen vult aan: “Ik vind het erg mooi dat je de kruiden zoals tijm en rozemarijn van rondom de wijngaard proeft in deze wijn. Echt wel een wijn met klasse.”

Meer over Carriere-Pradal
Genesteld tussen de Middellandse Zee en de eerste heuvels van het Centraal Massief in de Languedoc ligt het domein van de familie Carriere-Pradal. Zij werken volgens de agroforestry-methodiek en produceren pure, krachtige wijnen.

De familie Carriere-Pradal probeert om een zo natuurlijk mogelijke staat van het landschap te benaderen, door al tientallen jaren afstand te nemen van de mono landbouw. Wanneer er nieuwe wijnstokken geplant worden, worden er ook zorgvuldig geselecteerd bomen en struiken geplant. De wijngaarden worden nu onder andere omringd door olijfboomgaarden, bomen en granaatappelbomen. ‘Als wij willen dat zingende vogeltjes op ons land komen om vervelende wijngaardparasieten te eten, hebben ze een boom nodig om te nestelen’, verklaart de familie.

Alle wijnen van dit wijnhuis

Château St. Roch

“Dit chateau staat bekend om haar rosé. Sowieso zijn al haar basiswijnen erg goed. Daar hebben ze ook veel prijzen voor ontvangen. Het kasteel van Queribus, gebouwd door de Katharen, kijkt uit over de wijngaarden. Een onherbergzaam gebied met oude stokken van hoge kwaliteit. Deze blend van grenache, syrah en mourvedre is een van mijn favorieten en laat ik je graag proeven.” Danny vervolgt: “Deze wijn Kerbuccio (8501455) is heel zwoel en rijp. Bijna als gekookt fruit, maar dan erg gepolijst. Je zou dit wel een stoofschotel van fruit kunnen noemen, maar dan zeker met pit. Erg leuk.” Jeroen vult aan: “Deze wijn verandert ook als deze al even in het glas zit. Waar je eerst een boost van fruit krijgt, wordt deze later veelomvattend. Dan komt de balans. Wel belangrijk om hiermee niet al voor het eten te beginnen, want dan krijg je het zwaar.” Daar is het Danny het mee eens. “Deze wijn heeft kracht en combineert heel mooi met een ovenschotel met groenten en daarnaast lang gesudderd vlees.”

"Zwoel en rijp, als een stoofschotel van fruit."

Château St. Roch

Château St. Roch

“Dan nu even heel wat anders: Muscat de Rivesaltes (8503520). Want we drinken deze wijn vaak bij het dessert, maar het kan ook erg goed als aperitief. De aperitiefcultuur is hier echter nog niet zo aangeslagen. Deze wijn is één van de weinigen die ook echt naar druiven ruikt. Erg exotisch”, vertelt Jeroen. “Het zoete karakter en het relatief lage alcoholpercentage van 15% zijn in balans. Dat maakt dat deze Muscat niet zo zwaar is. Heel goed verteerbaar. Lekker bij een niet al te zoet fruitdessert. Maar ik ben het zeker met je eens dat dit een heerlijk aperitief kan zijn. Dan bijvoorbeeld ook met foie gras. Lekker hoor!” Jeroen vervolgt: “Vaak komt dit type wijnen wat log over, maar deze zeker niet. Het is echt wel een allemansvriend.”

Meer over Château St. Roch
Château Saint Roch beslaat 40 hectare in het Maury gebied van de Agly Vallei, 25 kilometer van Perpignan en de Middellandse Zee. De wijngaarden zijn ingedeeld aan de hand van het bodemtype en de diversiteit in ecosystemen. Ze liggen op heuvels van 120 tot 370 meter, omringd door vijgen- en kersenbomen en velden met tijm en lavendel.

In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk milieuvriendelijk gewerkt. Door te selecteren en te snoeien worden de hoeveelheid, rijpheid en kwaliteit van de druiven gewaarborgd. Er wordt met de hand selectief geoogst en in de wijnkelder wordt nogmaals een kwaliteitsselectie uitgevoerd voordat de druiven door zachte persing en langzame rijping tot elegante en ronde wijnen worden verwerkt.

Alle wijnen van dit château

Domaine Paul Mas

Laurinya (8203000) wat een aparte fles, heel tof. Ik verwacht een rijke wijn die veel indruk gaat maken”, merkt Danny direct op. “Klopt helemaal. Dit is een vrij nieuw project van Paul Mas. En ik moet zeggen, de eerste keer was ik al erg onder de indruk, deze wijn is beestachtig goed.” Danny vervolgt: “In de geur cederhout en tabak. Ik krijg een beetje het idee van een Bordeaux. En zoals ik verwacht had is deze wijn vol en rijk van smaak. Ik merk iets hogere zuren dan bij de vorige wijn en wat hardere tannines. Het is wel verstandig om deze wijn eerst goed te karafferen. Vanwege de aanwezige zuren kan deze wijn wel een vet gerecht gebruiken. Bijvoorbeeld eend met een beetje foie gras. Dan gaan we echt voor een hoog niveau en exclusiviteit.” Jeroen vertelt: “Dit is ook wel een wijn die je nog gerust een paar jaar weg kunt leggen. Daar wordt deze alleen maar beter van.”

Alle wijnen van dit domaine

Wijnhuis Paul Mas

Domaines Paul Mas

Meer over Domaine Paul Mas

Bij de familie Mas stroomt wijn door de aderen. Niet alleen bij Paul Mas, maar ook bij zijn zoon Jean-Claude, die tegenwoordig eigenaar is van Domaines Paul Mas. Jean-Claude wordt vaak omschreven als een pionier uit de nieuwe’ Languedoc, behorend tot de nieuwe golf van Franse wijnen. Jean-Claude werd geboren in Pézenas in de Languedoc. Op driejarige leeftijd, tijdens de oogst, ontsnapte hij aan zijn moeder en rende hij 2,5 km om zijn grootvader in de kelder te ontmoeten. Dit was het moment dat hij nooit zou vergeten, zijn interesse en passie voor wijn werd geboren!

Meer over Domaine Paul Mas

Cave L'Étoile (Banyuls)

“De laatste alweer. Ik heb gekozen voor de Banyuls Grand Cru (8270731). Gemaakt van 75% Grenache noir, 15% Grenache gris en 10% Carignan. Van meer dan 100 jaar oude stokken en maar liefst acht jaar gerijpt onder relatief warme omstandigheden. Dit vind ik echt heel gaaf. De wijn moet wel eerst even ontwaken, want deze lijkt niet direct veel geur te hebben en komt misschien wat stoffig over. Maar wat er dan gebeurt, is heerlijk”, aldus Jeroen. Danny gaat verder: “Ingedroogde krenten en rozijnen en wat oxidatie. Deze wijn heeft wat tannines, maar is toch erg goed verteerbaar. Ik vind dit echt heel erg lekker. Zeker bij een wat zwaarder dessert. Hiermee zou je goed kunnen combineren met chocola, mokka en koffie. Ga op zoek naar dieprode en zwarte smaken en dan heb je hier een heel fijn wijn aan.”

"Perfect om te combineren met chocola, mokka en koffie."

L'Étoile(Banyuls)

Meer over Cave L'Étoile
De wijngaard van Cave l’Etoile strekt zich uit over de vier gemeenten van de Côte Vermeille: Collioure, Banyuls, Port-Vendres en Cerbère. Dit uitzonderlijke landschap, bestaande uit terrassen en heuvels, werd over lange tijd gevormd door de handen en het werk van de wijnboeren en wordt gekenmerkt door ongeveer 6000 km lage muren in leisteen en een kanalisatiesysteem. In het hart van deze formidabele wijngaarden heeft Cave l’Etoile ongeveer 150 hectare waardoor alle appellations’ kunnen worden geproduceerd: Banyuls, Banyuls Grand Cru en Collioure. Op leisteengrond, arm en steil, kunnen de wijnstokken en het uitsluitend handmatige werk van de wijnboeren worden samengevat in drie woorden: trots, liefde en zelfopoffering.

Alle wijnen van dit wijnhuis

Languedoc wijnen

De conclusie: ‘Verrast door spannende combinaties’

“We zijn aan het eind gekomen van deze proeverij. Als we hadden gewild hadden we nog wel 100 proeverijen kunnen organiseren met interessante wijnen uit de Languedoc-Roussillon. Je gaf al meerdere keren aan verrast te zijn, maar wat is nou eigenlijk jouw favoriet uit deze negen wijnen?”, vraagt Jeroen. Danny: “Je hebt het beste voor het laatst bewaard, vind ik. Dus ik kies voor de Banyuls Grand Cru. Deze vond ik het meest spannend. Want je verwacht heel veel van alles, maar uiteindelijk is het toch vrij subtiel. Erg verrassend! En waar gaat jouw voorkeur naar uit?” Jeroen: “Ik twijfel erg, maar kies dan toch voor de Autochtone Cinsault. Het is misschien geen wijn die je zo snel zult pakken, maar ik vind het pittige karakter in combinatie met de subtiliteit erg mooi. Een aangename prikkeling voor je smaakpapillen.”


Benieuwd naar alle wijnen uit de Languedoc-Rousillon?

Bekijk alle Languedoc wijnen


Meer inspiratie

Wijnlanden

Wijn

Wij bieden wijn aan uit alle windstreken. Rood en wit, maar ook mousserend en biologisch. Of alcoholvrij. Hier vindt u de juiste wijn voor elk gerecht.

Lees meer