Op wijntour door Zuid-Afrika

Al in 1652 werd er wijn gemaakt in Zuid-Afrika, maar pas jaren later verschenen er goede wijnen van de hand van de Franse Hugenoten in Franschhoek en Stellenbosch. De boycot als gevolg van de apartheid zorgde ervoor dat Zuid-Afrikaanse wijnen niet of nauwelijks verkrijgbaar waren over de grens. Inmiddels barst het land van de ambitieuze wijnmakers die de wereld veroveren met hun wijnen.

Bekijk alle Zuid-Afrikaans wijnen

Arjen en René proeven de pure kwaliteit

Zuid-afrikaanse wijn

René Nijkamp, HANOS Apeldoorn

Zuid-afrikaanse wijn

Arjen Pleij, Kasteel Engelenburg

Proe die prag van Suid-Afrika

Twee liefhebbers van Zuid-Afrikaanse wijnen die er samen lustig op los proeven; dat staat garant voor een boeiend gesprek.

Lees hieronder een gesprek tussen René Nijkamp (Afdelingschef Wijn & Gedistilleerd bij HANOS Apeldoorn) en Arjen Pleij (Magister Vini, operationeel manager en sommelier bij Kasteel Engelenburg in Brummen) over verschillende wijnen en wijnhuizen in Zuid-Afrika.


Zuid-afrikaanse wijn

Leidersburg MCC Brut rosé

René: We starten met een mooi aperitief. Het is de Leidersburg MCC Brut rosé. Niet te koud geserveerd om de echte kwaliteit te proeven. Deze Brut rosé komt uit Stellenbosch en bestaat voor 20% uit chardonnay en 80% pinot noir. Ik ben benieuwd wat je van deze vonkelwijn vindt.
Arjen: Ik had deze wijn zoeter verwacht, want dat is toch wel het klassieke beeld dat ik heb van vonkelwijn op basis van chardonnay. Ik proef mooie bosaardbeitjes en frambozen. Het is wel een strak aperitief met mooie zuren en een frisse ondertoon. Ik ben aangenaam verrast.
René: Ik vind dit ook een verrassend leuke wijn. Het is namelijk niet alleen maar zoet, want ook het aardse karakter van pinot noir proef ik duidelijk terug.

"Vonkelwijn met mooie zuren en een frisse ondertoon"
Meer over Leidersburg
In het hart van de beroemde Zuid-Afrikaanse wijnbouw ligt Stellenbosch, waar Jan du Preez in 1994 Leidersburg Wines is gestart. Jan heeft ruim 25 jaar ervaring in de wijnindustrie, zowel lokaal als internationaal. Hij leerde dit vak onder toeziend oog van de bekende Dr. Pieter de Venter. Om de beste wijnen te kunnen maken, deed Jan ervaring op bij een aantal van de meest beroemde wijnbedrijven ter wereld, zoals enkele toonaangevende wijnhuizen in Zuid-Afrika, de Rheingau in Duitsland en in Californië. Inmiddels is ook zijn zoon Marcel betrokken bij het bedrijf. Door de kleinschaligheid van Leidersburg kunnen vader en zoon veel aandacht besteden aan de druiven en ervoor zorgen dat de oogst onder optimale omstandigheden plaatsvindt.


Alle wijnen van Leidersburg

Boschendal Sauvignon blanc Grande Cuvée

Arjen: Deze Sauvignon blanc Grande Cuvée is wijn van het huis Boschendal, dat vind ik leuk. Bij Kasteel Engelenburg is er namelijk een replica van dit huis als gastenverblijf gebouwd, omdat meneer De Lange zo gecharmeerd was van dit wijnhuis.
René: Sauvignon blanc is van nature geen Zuid-Afrikaans druivenras en ik vind het dan ook leuk dat dit soort druivenrassen ook in de warme streken in Zuid-Afrika hun plek hebben gevonden. Inmiddels is het zelfs wel een Zuid-Afrikaanse klassieker geworden.
Arjen: Het mooie aan deze wijn is het sauvignon blanc karakter, en na een jaar op fles de nog steeds prettige jeugdigheid. Ik proef een mooie ondertoon van citrusfruit en merk ook dat er toch wel wat body en structuur is. Dat is het gevolg van het kleine percentage sémillon (10%). Een lekker glas waarmee het goed toeven is op een zonnig terras met een frisse salade, maar ook kan het prima bij zeevruchten geserveerd worden.

“Een lekker glas waarmee het goed toeven is op een zonnig terras.”

Zuid-afrikaanse wijn | Boschendal Sauvignon blanc Grande Cuvé

Meer over Boschendal
Met meer dan 330 jaar geschiedenis en ervaring is Boschendal een iconisch estate in Zuid-Afrika. Dit estate van wereldklasse mixt zijn rijke verleden met nieuwe innovaties. Elke wijn is zorgvuldig gemaakt om te zorgen voor uniek drinkplezier. Boschendal Wine Estate ligt op een uurtje rijden van Kaapstad, in de pittoreske Groot Drakenstein Valley, aan de rand van Franschhoek. Wereldberoemd is de Boschendal picknick en de fameuze lunch in het sfeervolle restaurant. Bij Boschendal is alles duurzaam en wordt er zoveel mogelijk biologisch gewerkt.

Zuid-afrikaanse wijn | Durbanville Hills Winery chenin blanc

Durbanville Hills Winery chenin blanc

René: We zijn alweer aangekomen bij de derde wijn. Een chenin blanc uit Durbanville.
Arjen: Chenin blanc is voor mij dé witte druif in Zuid-Afrika. Hiervan worden kwalitatief hoogstaande wijnen gemaakt die voor relatief gunstige prijzen te verkrijgen zijn. Op deze plek is het wat koeler en dat proef ik ook wel terug. In de geur in ieder geval guave en meloen. Ik vind deze wijn heerlijk fris met tonen van kruisbessen en rijpere tonen. Het is rijper en rijker dan de vorige wijn en heeft goede zuren. Het is niet heel zoet en zuur en dus ook nog steeds goed inzetbaar als aperitief of bij de lunch.
René: Deze wijn is bijvoorbeeld lekker bij een voorgerecht met vis, mango en een niet te dominerende saus. Maar het kan ook wel wat pittigs hebben, bijvoorbeeld een Thais voorgerecht.

“Heerlijke frisse wijn met tonen van kruisbessen en veel rijpheid.”
Meer over Durbanville Hills Winery
Onder leiding van wijnmaker Martin Moore worden bij Durbanville Hills Winery de druiven van de omliggende wijnboerderijen uit het gebied Durbanville gebruikt om wijnen met een uniek karakter te maken. De inspiratie bij de wijnmakers van Durbanville Hills Winery komt van het Zuid-Afrikaanse ‘Ubuntu’. Dit komt neer op ‘universeel gedeeld verbond dat de gehele mensheid verbindt’. Concreet houdt het in dat werknemers een aandeel in de oogst en winst krijgen. Dit wijnhuis staat verder bekend om haar milieuvriendelijke manier van wijn maken. De druiven in Durbanville, zo’n vijftien kilometer van de Atlantische kust, krijgen in dit hete gebied verkoeling door middel van ochtendnevel en een frisse zeebries. Hierdoor rijpen de druiven langzaam en dat is een voorwaarde voor het aanmaken van uitgesproken aroma’s.

Alle wijnen van Durbanville

Leidersburg D’athis unwooded chardonnay

“Ik denk dat veel mensen die niet zo van chardonnay houden, dit toch wel een heel lekkere wijn vinden.” 

Arjen: We gaan de unwooded chardonnay proeven. Chardonnay wordt vaak op hout gelagerd om complexiteit te verkrijgen. Deze wijn is juist ‘unwooded’ en dus heel puur. Ik verwacht dat deze wijn wel een tikje zoet is. Als ik dan ga ruiken, ruikt deze chardonnay niet typisch. Dat is ook wel logisch, omdat het dus niet houtgelagerd is. Ik ruik appel, peer en ook wel meloen.
René: Ik vind deze wijn heel subtiel. Het heeft niet het kolossale en vettige wat veel chardonnay’s wel hebben. Ik denk ook dat veel mensen die niet zo van chardonnay houden, dit toch we een heel lekkere wijn vinden.
Arjen: Daar ben ik het helemaal mee eens. Met bijvoorbeeld kabeljauw en een saus van karnemelk en dille zie ik wel een mooie combinatie met deze wijn ontstaan.

Zuid-afrikaanse wijn | Leidersburg D’athis unwooded chardonnay

Lees hierboven meer over het wijnhuis Leidersborg en de wijnen in ons assortiment ↑

Zuid-afrikaanse wijn | Florence by Aaldering

Florence by Aaldering

René: We gaan naar rood, Florence by Aaldering. Deze wijn is vernoemd naar de kleindochter van Fons en Marianne Aaldering. Het is eigenlijk een heel goede huiswijn. Huiswijn heeft soms een wat negatieve lading, maar dat is helemaal niet nodig. Ik denk dat veel horecaondernemers deze wijn met veel succes op hun kaart kunnen zetten.
Arjen: Ik vind het sowieso erg knap wat ze bij Aaldering hebben gedaan. Ze staan voor hoge kwaliteit en ik denk dat ze ook met deze Cape blend succes hebben. De kwaliteit van deze blend in Zuid-Afrika is de laatste jaren extreem verbeterd. Waar ik vroeger niet zo snel een Cape blend zou schenken, hebben we hier nu meerdere flessen van in de kelder liggen. Tijd om te proeven. Ik proef mooi donker fruit, voldoende tannines, fijne zuren en ook zeker wel structuur. Een beetje hout, maar zeker niet teveel. Deze wijn valt bij veel mensen in de smaak denk ik. Lekker bij bijvoorbeeld eend en garnituren met aardse tonen.

“Mooi donker fruit, voldoende tannines, fijne zuren en veel structuur.”

Zuid-afrikaanse wijn

Meer over Aaldering Vineyards & Wines
De wijnen van Aaldering zijn een lust voor de smaakpapillen van uw gasten. Lees het hele verhaal van Aaldering hier en maak kennis met de wijnen, die misschien wel een plek verdienen op uw wijnkaart.

Lees hier alles over Aaldering

Linton park Café red

“Complexe wijn met veel body, aangename tannines en mooie mokka- en houttonen.”

Arjen: We zijn aangekomen in Wellington, bij de wijn Linton park Café red en over deze wijn las ik iets verrassends. De wijnmaker gebruikt namelijk Frans eiken om koffietonen te verkrijgen. Ik zie dat er 50% cabernet sauvignon en 50% pinotage is gebruikt en ik ben dus benieuwd wat deze wijn gaat brengen. 
René: In de geur merk ik zeker wel mokka- en koffietonen op. In de mond is de wijn complex met body, aangename tannines en mooie mokka- en houttonen door de houtrijping.
Arjen: Ik vind het best lastig om deze wijn met een gerecht te combineren. Het is een wijn met veel textuur en complexiteit. Er is wat mij betreft trouwens ook helemaal niks verkeerds aan om een wijn lekker op zichzelf te drinken. Ik denk namelijk dat deze stevige wijn bij veel mensen in de smaak valt.

Zuid-afrikaanse wijn

Meer over Linton Park
In het jaar 1699 gaf de toenmalige gouverneur van Kaap de Goede Hoop, Willem Adriaan van der Stel, de boerderij Slangrivier aan de Franse hugenoot Louis Fleury. Hij was het die de eerste wijngaarden aanplantte en de eerste wijn maakte, Linton Park was geboren. De boerderij werd Slange River genoemd naar de naam van de kronkelende beek die zijn oorsprong heeft op de Groenberg. Groenberg is zo genoemd vanwege het weelderig groen op de hellingen. De wijngaarden zijn gelegen op die hellingen en hebben een duidelijk ander klimaat dan de omliggende gebieden, wat resulteert in een uniek terroir. Linton Park respecteert de natuurlijke cyclus van de wijnstok en maakt met behulp van moderne technologieën complexe, maar toch elegante, karaktervolle, bekroonde en identificeerbare wijnen.

Zuid-afrikaanse wijn

Aaldering Pinotage

René: In deze proefsessie kan hét authentieke Zuid-Afrikaanse druivenras niet ontbreken, dat is natuurlijk de pinotage. We hebben hier de pinotage van Aaldering .
Arjen: Het is best een lastig druivenras dat wijnmakers wel in de vingers moeten hebben. Zo mag het bijvoorbeeld niet te warm geplukt worden. In deze wijn proef ik direct de structuur en kracht, maar toch komt deze wijn jeugdig over. Het heeft een subtiele rokerige ondertoon.
René: Deze wijn heeft wel zuurstof nodig. Hoe langer de wijn in het glas zit, hoe opener deze wordt. Mooie tannines, goed fruit en inderdaad subtiel rokerig. De afdronk is zwoel met ergens ook een tikje menthol. Deze wijn kan ook prima nog een paar jaar liggen.
Arjen: Door het karakter van deze wijn is er een mooie combinatie te maken met een robuust gerecht. Bijvoorbeeld een stuk Amerikaans rund van de Big Green Egg. Maar ook zeker met een geroosterd stuk vet lamsvlees kan het heel goed. Dat maakt de wijn nog zachter.

“Hoe langer de wijn in het glas zit, hoe opener deze wordt.”

Zuid-afrikaanse wijn

Meer over Aaldering Vineyards & Wines
De wijnen van Aaldering zijn een lust voor de smaakpapillen van uw gasten. Lees het hele verhaal van Aaldering hier en maak kennis met de wijnen, die misschien wel een plek verdienen op uw wijnkaart.

Lees hier alles over Aaldering

Meerlust Rubicon

“De rubicon is een iconische wijn die door alle wijnliefhebbers gewaardeerd wordt.”

René: We zijn aangekomen bij de laatste wijn. Deze staat nu al even in een karaf, want dat heeft deze wijn zeker nodig. De Rubicon is een iconische wijn die door alle wijnliefhebbers wordt gewaardeerd. Een goede Rubicon is vergelijkbaar met klassiekers als Barolo of Bordeaux.
Arjen: Deze Meerlust Rubicon heeft duidelijke tannines, lekker rijp. Aan het begin komt het misschien wat stoffig over, maar dat verandert als deze even staat. Ik proef hele mooie zuren en nog een fijne frisheid. Het is niet heel makkelijk om te benoemen wat voor fruit ik proef, maar wat ik wel kan zeggen is dat ik de balans fantastisch vindt. Bij iedere slok proef ik iets nieuws. Dat maakt deze wijn zo goed en interessant. Het is een fantastische wijn die niet persé makkelijk te combineren is, maar ook vooral op zichzelf gedronken kan worden. Dat is voor iedere gast gegarandeerd genieten. Als we dan toch gaan combineren, zou ik kiezen voor ingrediënten die de tannines nog zachter maken. Denk aan kwartel of rund. Ik ben onder de indruk van deze wijn. Dit is een heerlijke afsluiter van deze proefsessie.

Zuid-afrikaanse wijn

Meer over Meerlust Estate
Meerlust Estate behoort met haar rijke historie en vele prijzen tot de top van Stellenbosch en Zuid-Afrika. Het was de Duitser Henning Huizing die het landhuis in 1693 kocht als woonhuis en het omdoopte tot ‘Meerlust’. De naam refereert aan de locatie van het huis, op slechts vijf kilometer van False Bay. In 1756 werd het huis gekocht door de Myburgh-familie die er wijn ging maken. Deze familie constateerde dat het vulkanische ‘oergraniet’ in de omgeving erg geschikt is voor wijnbouw, wat al snel tot uiting kwam in de onderscheidende resultaten van de Meerlust-wijnen. De wijngaarden zijn aangeplant op bodems met kiezels en drainage én kleihoudende graniet¬composities. De koelste wijngaarden liggen op de hellingen van de Eerste Rivier. Deze worden gebruikt voor chardonnay en pinot noir.

Meer inspiratie

Wijnlanden

Wijn

Wij bieden wijn aan uit alle windstreken. Rood en wit, maar ook mousserend en biologisch. Of alcoholvrij. Hier vindt u de juiste wijn voor elk gerecht.

Lees meer