Wild zwijn

Het assortiment wild zwijn bij HANOS

Wild zwijn

1. Rug - met 10 korte ribben
2. Bout - zonder staartbeen
3. Schouder - zonder been
4 Nekbrood - zonder been
5. Rôti - gebraad uit de bout, zonder been
6. Zadelfilet - rugfilet van het dikke gedeelte
7. Strengfilet - voor ribeye en entrecote
8. Haxe - achterschenkel

9. Rollade- licht gekruid
10. Kotelet - koteletjes van de rib
11. Wangen - per stuk 100-120 gram
12. Sukade - stoofvlees uit de schouder
13. Goulash - gesneden
14. Bout - 4 technische delen, gevliesd
15. Osso bucco - 3 cm gezaagd

Onze poelier vertelt.jpg

Het wilde zwijn komt voor in een groot deel van Europa, Azië en Noord-Amerika. Het wilde zwijn is een imponerend oerwezen, uiterst weerbaar, sterk, spijkerhard, snel en slim, dat zo nodig ogenblikkelijk tot de aanval overgaat. Echter in bijna alle gevallen zal het bij een confrontatie met de mens de aftocht blazen. Uitzonderingen zijn wel: een gewond varken of een zeug met biggen.

Een volwassen mannelijk dier noemen we een ever, beer of keiler. Het vrouwtje wordt een zeug genoemd. Jonge exemplaren kennen we ook onder de naam schram of big. Varkens in hun tweede levensjaar heten overlopers. De keilers wegen in de huid zo’n 50 tot 350 kg. Volwassen zeugen 40 tot 200 kg en de biggen 70 tot 80 kg.

Het verschil met het tamme varken
Qua gestalte lijkt hij op het tamme varken, waarvan het de voorouder is. Echter er zijn toch een aantal duidelijke verschillen:
  • wildzwijn heeft een beduidende kortere lengte
  • de krul in de staart ontbreekt
  • het kan een hoge snelheid ontwikkelen tijdens het vluchten
  • het lichaam is ter hoogte van de voorlopers veel krachtiger
  • de kop is langer en spitser (wig vorm)
  • de oren staan rechtop en de slagtanden zijn spits en langer
  • de stekelige haren zijn op de schoft langer en donkerder
  • het vlees is donkerder van kleur

Bij wilde zwijnen wordt ontraden de organen van de oudere dieren te consumeren. In deze organen kan ophoping van zware metalen plaatsvinden die schadelijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam. Voor de consumptie zijn de jonge exemplaren en de overlopers het meest geschikt. De oudere dieren zijn minder mals en hebben vaak een hele sterke smaak.

Het voedsel van een wild zwijn
"Het voedsel bestaat uit bijna alles wat het gebied biedt, met een voorliefde voor knolhoudende of wortelrijke planten. "

Verder eten zij o.a. wormen, engerlingen, eieren, jonge vogels, hagedissen, slangen, kikkers, muizen, jonge konijnen en reeën, kadavers, wilgenroosje, adelaarsvaren, beukennoten, grassen paddestoelen en vruchten.

Hoewel het vlees van een wildzwijn een hoger vetgehalte heeft dan dat van een hert of een ree, is het minder vet dan het vlees van zijn verre nazaat; het varken. De fijne wildsmaak van een wildzwijn is al helemaal niet vergelijkbaar met die van het varken. Het dier moet wel buiten de paartijd geschoten worden. Wilde zwijnen ontwikkelen in deze tijd namelijk een hele sterke geur, die in de keuken niet te verwijderen is.

Wild zwijn in het kort

Gewicht:
Volwassen: 30 – 120 kilo, ontweid 20 – 80 kilo
Biggen: 7,5- 30 kilo, ontweid 5 – 20 kilo

Geslacht:
Mannelijk: ever / beer / keiler
Vrouwelijk: zeug/ bagge
Jonge dieren: big/ schram/ frisling (tot 7 maanden)
Tweejarige: overlopers

Kleur:
De volwassen zwijnen zijn donkerbruin tot zwart.
De biggen zijn rossig-grauwbruin.

Herkomst:
Het wildzwijn komt voor in heel Europa, Noordwest-
Afrika, delen van Azië, Ierland, Japan tot Java,
maar ook in de VS en Australië.

Leeftijdsbepaling:
Gewicht en met name het gebit.

Jachttijd:
1 juli t/m 31 januari

Opslaan:
Koelen: in de huid
Vriezen: bij voorkeur versneden en vacuüm verpakt

Onderdelen:
Hele rug, rugfilet, rack, bout, roti, biefstukdelen,
nekbrood, goulash, rollade, schouder, sukade,
botten, schenkel en osso bucco.


Recepten met wild zwijn

Wild zwijn leent zich uitstekend voor verschillende culinaire bereidingen. Mede door zijn diverse voeding heeft wild zwijn een stevige wildsmaak. Daarbij geldt hoe ouder het zwijn, hoe krachtiger de smaak van het vlees. Benieuwd wat u allemaal met wild zwijn kunt maken? Onze culinair adviseurs hebben een aantal heerlijke gerechten bereid. Zoals zacht gegaard wild zwijn, terrine van wild zwijn of trio van wildzwijn en creme van lady's blued. U vindt ze op FoodXperience.

Bekijk recepten met wild zwijn op FoodXperience


Meer inspiratie

Lees alles over wild

Wild & gevogelte

Wij zijn toonaangevend als het gaat om wild en gevogelte. Het hele jaar door gaan wij voor u op jacht naar de beste wildspecialiteiten.

Lees meer