Wilde gans

Het assortiment wilde gans bij HANOS

Het assortiment wilde gans bestaat onder andere uit wilde gansfilet en bouten. Maak kennis met ons assortiment.

Bekijk het assortiment fazant


Gans - Onze poelier vertelt

Ganzen zijn grote watervogels die in het najaar vaak in grote groepen leven. Meestal vliegen de ganzen in V-formatie en je hoort ze op afstand; Tijdens het vliegen ‘praten’ de ganzen met elkaar. In Nederland komen er ca 10 soorten wilde ganzen voor. De 3 bekendste zijn: de Grauwe gans, de Kolgans en de Rietgans.

Gans - In het kort

Gewicht:
• Grauwe gans in de veren: 3000 – 4000 gram | Panklaar: 1500 - 2000 gram
• Kolgans In de veren: 2500 - 3500 gram | Panklaar: 200 - 1750 gram
• Rietgans In de veren: 2000 - 3500 gram | Panklaar: 1000 - 1750 gram

Leeftijdsbepaling:
Goede bevlezing en geen uitwendige beschadigingen door schot en vergroeiingen. Let op bijtschade door de jachthond tijdens het apporteren.

Geslacht:
Mannelijk: ganzerik/gent
Vrouwlijk: gans

Jachttijd:
Hele jaar

Kleur: 
• Grauwe gans: In het geheel is de grauwe gans bruin-grijzig. Hals en kop iets lichter dan het lichaam. De voorvleugel valt op tijdens het vliegen, deze is lichtgrijs. De onderkant is donker met een lichtgrijze voorkant. Hij heeft een stevige snavel, deze is oranje net als de poten.
• Kolgans: De Kolgans is kleiner en donkerder dan de grauwe gans. De volwassen gans heeft zwarte dwarsstrepen op de buik. De snavel is roze. De snavel is witomrand, de kol. De poten zijn oranje.
• Rietgans: De Rietgans is een wat gedrongen gans en maar veel donkerder en bruiner van kleur dan de grauwe gans. Korte, donkere snavel met roze vlek.De poten zijn roze.

Herkomst: 
De gans komt voor in Nederland, Europa en Scandinavië. De gans is een trekvogel. Hij wordt vaak geschoten in de vlucht.

Kwaliteitsbepaling:
Is de jeugklier aanwezig, dan hebben we het over een jonge gans. Na 2 tot 3 jaar spreken we van een volwassen gans.

Opslaan:
Koelen: in de veren
Vriezen: panklaar gemaakt, en vacuüm verpakt.

Onderdelen:
Panklaar, bouten en filets.Laat u inspireren

Recepten met gans

Gans is vrij onbekend vlees en wordt daarom weinig gegeten. Dat is zonde, want het is lekker én eerlijk vlees, dat volledig past in de vraag naar biologisch, lokaal en verantwoord eten. De gans biedt veel culinaire mogelijkheden. Wij maakten een een appetizer met gerookte gansfilet, paddenstoelen en zeekraal. Bekijk het recept op FoodXperience. Bezoek ook de poelier in uw dichtstbijzijnde vestiging voor culinaire toepassingen van wilde eend.

Beijk de recepten met gans

Hollandse haas

Meer inspiratie

Lees alles over wild

Wild & gevogelte

Wij zijn toonaangevend als het gaat om wild en gevogelte. Het hele jaar door gaan wij voor u op jacht naar de beste wildspecialiteiten.

Lees meer