De patrijs


Onze poelier vertelt

Samen met kwartels vormen patrijzen de onderfamilie veldhoenders van de Phasianidae. De patrijs (Perdix perdix) is een ongeveer 30 cm lange, gedrongen vogel. Deze kleine gedrongen vogel heeft een gewicht van 300 tot 400 gram.

Het vlees is donker van kleur. De oudervogels hebben een rode kop. De haantjes zijn te herkennen aan een bruine, vaak hoefijzerige vorm in de borstveren. Overjarige patrijzen hebben grijze poten, die van de jongen zijn geel. In oktober/november verdwijnen deze verschillen.

Partijzen eten onkruidzaden en plantenscheuten plus insecten en larven (kuikens). Voor de kuikens zijn insectenaantrekkende gewassen zoals wintertarwe, wintergerst, rode en witte klaver, luzerne, winterkoolzaad en wilde grassoorten van essentieel belang. Voedsel zoeken gebeurt op het gezicht. Dit vindt plaats van zonsopgang tot zonsondergang. De waterbehoeftes worden bijna gedekt vanuit het voedsel.

Roodpootpatrijs
Naast de grijze patrijs met de rode vleeskleur kennen we ook De roodpootpatrijs heeft een witte vleeskleur. Mits een patrijs goed wordt bereid is deze erg fijn van smaak. De rode patrijs is 32 tot 35 cm lang, heeft roestkleurige veren en een rode snavel.

"Hoe ouder de patrijs,n."

Alle Roodpootpatrijzen lijken sterk op elkaar en onderscheiden zich van de andere soorten door een kleine witte keelvlek met een grove zwarte omranding. Verder heeft deze rode patrijs een zwarte oogstreep, een witte wenkbrauwstreep en daarboven een grijze kruin.

Verwilderde populaties, die door uitzetting zijn ontstaan, lopen rond in Groot Brittannië, Ierland, Griekenland, Algerije en o.a. Nieuw Zeeland. De vogel komt voornamelijk voor in laagland zoals akkers, weidegronden, heiden, braakliggende stenige terreinen, kuststroken en soms ook in berggebieden boven de boomgrens

De patrijs in het kort

Gewicht:
In de veren: 350-400 gram Panklaar: 250-350 gram
Rode patrijs: In de veren: 450-500 gram Panklaar: 300-350 gram.

Leeftijdsbepaling:
Jonge patrijs : gele pootjes, buitenste slagpennen puntig, snavel donkerbruin/zwart, jeugdklier.
Oude patrijs : grijze pootjes, buitenste slagpennen afgerond, snavel grijs, jeugdklier ontbreekt.
Jonge rode patrijs : lichtrode pootjes, buitenste slagpennen puntig, jeugdklier.
Oude rode patrijs : Felrode poten, buitenste slagpennen afgerond, snavel verkalkt, jeugdklier ontbreekt.

Geslacht:
Mannelijk: haan, Vrouwelijk: hen

Kleur: 
De patrijs heeft een bruin-grijs gestreept verenkleed. Op de buik zit een donkerbruine vlek, vaak in de vorm van een hoefijzer. Het haantje heeft een lichte schachtstreep en de hen strepen overdwars op de veren.

De roodpootpatrijs heeft een bruine kop en witte hals. Zijn verenkleed is bruin. Zijn borst is zwart/wit met bruin gevlekt. Aan de zijkant is hij roodbruin-wit gestreept. Hij heeft een witte buik. De snavel is rood net zoals zijn poten

Herkomst: 
De patrijs komt voor in het overgrote deel van Europa. Tevens komt de patrijs voor in het zuiden van Canada en het noorden van Amerika.

Kwaliteitsbepaling: 
Goede bevlezing en geen uitwendige beschadigingen door schot en vergroeiingen. Mag zeker niet groenig uitgeslagen zijn door niet tijdige koeling

Opslaan: 
Koelen: In de veren
Vriezen: Geplukt, panklaar/marktklaar gemaakt en vacuüm verpakt.

Onderdelen:
Marktklaar (Panklaar, coffre, suprême en filet met of zonder vel en boutjes)


Het assortiment patrijs bij HANOS

Bij HANOS vindt u naast de roodpootpatrijs ook af en toe een grijze patrijs in het assortiment. Beide soorten worden rechtstreeks vanuit Engeland geïmporteerd. Het assortiment bestaat onder andere uit hele patrijs marktklaar, patrijsbout en patrijfsilet met of zonder vel..

Bekijk het assortiment patrijs


Laat u inspireren

Recept met patrijs

Wanneer de patrijs goed wordt bereid is deze erg fijn van smaak! Wij maakten een najaarsgerecht van patrijs met een cremeux van biet en een sesamkletskop. Meer weten over de juiste bereiding van patrijs of goede combinaties? Bezoek ook de poelier in uw dichtsbijzijnde vestiging.

Beijk de recepten met patrijs

Patrijs

Meer inspiratie

Lees alles over wild

Wild & gevogelte

Wij zijn toonaangevend als het gaat om wild en gevogelte. Het hele jaar door gaan wij voor u op jacht naar de beste wildspecialiteiten.

Lees meer