Lamsvlees bij HANOS

Lamsvlees

Verras met de unieke smaak van lam

Lam verdient een vaste plaats op het menu van elk restaurant. Doordat de lammeren in alle vrijheid en rust opgroeien, is het vlees van uitzonderlijke en constante kwaliteit. Lamsvlees is mager, heeft een mooie eigen smaak en is bij uitstek geschikt om te grillen, te braden of te stoven en heerlijk om te bereiden met verse kruiden zoals tijm, marjolein en oregano. Daarnaast is het rijk aan waardevolle voedingsstoffen en heeft het vlees een fijne structuur.

Onze unieke lamsconcepten uit Nederland en Nieuw-Zeeland vindt u alleen bij HANOS, zodat u een onderscheidend verhaal met unieke smaakbeleving aan uw gasten biedt. Of het nu gaat om lamshaas, bout, filet, dikke lende, schenkel, zadel, haas, schouder, loins of frenched racks; voor alle onderdelen van het lam kunt u bij ons terecht.

Meer over Hollands graslam Meer over Nieuw-Zeelands lam Bekijk lamsvlees masterclass


Hollands graslam

Laat uw gasten kennismaken met lamsvlees van Hollandse bodem

ALT

In de Betuwe en andere natuurgebieden met een voedingsbodem die vruchtbaar is, grazen de Hollandse Graslammeren. De lammeren genieten hier van heerlijk vers gras en kruiden. Hierdoor krijgt het graslam zijn herkenbare smaak. Alleen de dieren met de juiste vet- en vleesverhouding worden geselecteerd. De boeren die de graslammeren houden zijn van nature buitenmensen en gaan voor kwaliteit. Het graslam groeit buiten op bij zijn moeder en krijgt volop de tijd om zich te ontwikkelen.

Het Hollands graslam valt onder de selectie van IK KOOK BEWUST. Alle lammeren van het Hollands Graslam komen uit Nederland, onder andere van de gronden in de Bommelerwaard.

"Het dierenwelzijn vertaalt zich terug in de smaak van het lamsvlees."
De passie van Klaas van Veen voor het Hollands Graslam
Wij spraken met Klaas van Veen, de man achter ons concept ‘Hollands Graslam’. De passie voor het vak is bij Klaas al als kind ontstaan, zijn overgrootvader was schapenhandelaar. Vandaag de dag weet Klaas de mooiste weidegebieden in Nederland te vinden waar schapen lammeren krijgen. Hij laat de lammeren zoveel mogelijk, samen met de moeder, lekker buiten opgroeien. Daar eten de lammeren van heerlijke biodiversiteit en - als het grasseizoen voorbij is - een mix van erwten, bierbostel en wintertarwe, gemixt met mineralen. Zo zorgt Klaas jaarrond voor een constante kwaliteit van lamsvlees én een ‘vier seizoenenlam’.

Klaas van Veen

Het Hollandse 'lamseizoen'
Lamsvlees staat bij veel mensen bekend als een seizoensproduct dat alleen in de lente te verkrijgen is. Eigenlijk best een bijzondere periode, want leeftijd is heel erg bepalend voor de karakteristieke smaak van het lamsvlees. “De kwaliteit van lamsvlees is op zijn best als de lammeren zo’n 100 tot 200 dagen oud zijn en circa 35 kilo wegen. Tijdens Pasen is er zowel een joodse als christelijke traditie waarbij het paaslam een symbolische betekenis heeft en lichter wordt geslacht. Buiten het lamseizoen werd en wordt er nog altijd veel geïmporteerd. Eigenlijk is dat zonde, vanwege de grotere foodprint die ontstaat, omdat we het van ver halen. Dankzij verschillende geboorteperiodes, op de bedrijven van de deelnemende ‘graslamboeren’, is Hollands Graslam het jaarrond verkrijgbaar.”

Oog voor natuur en milieu
Klaas gebruikt ‘saladebuffetten’ voor zijn grond, dat is een natuurlijk mengsel van verschillende soorten grassen, kruiden en klavers. “Dit buffet zorgt voor een goede droogteresistentie, heeft een bodem verbeterende werking en verhoogt het organische stofgehalte in de bodem. Hierdoor kunnen de lammeren gezond weiden. De bodem en de voeding dragen bij aan een sterke natuurlijke weerstand, waardoor de lammeren gezond blijven.” Klaas heeft ook mooie plannen wat betreft duurzaamheid in de toekomst. Hij is bezig met een pilot waarbij op diverse manieren rendement vanuit de natuur wordt gehaald. “In Nederland komen steeds meer zonneparken. Wij werken een pilot uit met zonnepanelen die rechtop staan en met de zon meedraaien. De oorspronkelijke (agrarische) waarde van het land wordt behouden, daarnaast kunnen de lammeren grazen en uit de wind of in de schaduw staan als zij dat willen en dragen we bij aan een natuurlijke energievoorziening.”

Hollands graslam

Texelaars
De meeste schapen die in Nederland worden gehouden, zijn van het ras Texelaar. “De naam zegt het eigenlijk al; het ras is op Texel ontstaan, in het begin van de negentiende eeuw. Een geliefd ras omdat de Texelaar een unieke been/bot-vleesverhouding heeft en goed gespierd is. Hollands Graslam is van het ras Texelaars of kruislingen met de Texelaar, die opgroeien onder eigen beheer op de gronden in de Bommelerwaard of op de geselecteerde bedrijven van de deelnemende graslamboeren.”

Dier en welzijn
“Een schaap heeft vier magen, als je het dier geeft wat het graag wil hebben, de diversiteit in het rantsoen, houd je het dier gezonder. Dat vertaalt zich in een eigen smaak, een eigen karakter en gezondere lammeren.” Naast de lammeren die in de weidegebieden opgroeien, werkt Klaas met graslamboeren die Texelaars of kruislingen houden en de lammeren grootbrengen met passie, zorg en vakmanschap. De schapenhouders krijgen een eigen begeleider, die dierenwelzijn en kwaliteitsnormen bewaakt.

De begeleider bezoekt, controleert en audit de graslamboeren. Daarnaast komen de Graslamboeren een aantal keer per jaar bij elkaar in de schaapskooi van Klaas, zodat ervaringen met elkaar gedeeld worden. Volgens Klaas heeft het lam van alle vleessoorten het beste leven gehad: “Beter Leven XXL met vier sterren! Lammeren groeien op bij de moeder, hebben een goed en mooi leven en volop ruimte. Het dierenwelzijn vertaalt zich terug in de smaak van het lamsvlees.”

Meer over Hollands Graslam

Het Hollands Graslam, dat door HANOS-slager Van der Zee wordt aangeboden, graast op de groene weiden van de Betuwe en andere natuurgebieden met een vruchtbare voedingsbodem. Daar genieten de lammeren van het heerlijke verse gras met de daarin aanwezige kruiden. Deze gezonde en gevarieerde voeding zorgt voor de herkenbare smaak van het vlees: de smaak van weleer.

Lees meer

Klaas van Veen

Producten Hollands graslam

Bekijk hele aanbod Hollands graslam

Nieuw-Zeelands lam

Vlees van uitzonderlijke en constante kwaliteit

Uitgestrekte heuvelachtige vlaktes met grazende lammeren; een typisch beeld van Nieuw-Zeeland. De lammeren worden hier op volledig natuurlijke wijze grootgebracht. Door het zachte klimaat met milde winters en lange warme zomers, de regelmatige regen en een rijke voedingsbodem grazen de lammeren hier het jaar rond. Doordat ze uitsluitend buiten in alle vrijheid en rust opgroeien, is het vlees van uitzonderlijke en constante kwaliteit. Zacht met een bijzondere, intense smaak. Het vlees van het Nieuw-Zeelands lam is mager, rijk aan voedingsstoffen en natuurlijk.

ALT

Behouden van smaak en malsheid
Het voederrantsoen van de lammeren bestaat uitsluitend uit het gras van de weilanden en is gegarandeerd vrij van kunstmatige toevoegingen. Voedselvervangers die elders in de wereld gebruikelijk zijn, zijn in Nieuw-Zeeland niet nodig, omdat gras het hele jaar door beschikbaar is. Om de kwaliteit en de versheid van ons vlees te garanderen, wordt het onder speciale omstandigheden ingevroren, waarbij de smaak en de malsheid van het vlees behouden blijven.

Kwaliteit en betrouwbaarheid
Vanuit Nieuw-Zeeland, de grootste producent van lamsvlees ter wereld, importeren wij een compleet assortiment vers en bevroren lamsvlees van het merk Affco. Affco is één van de meest toonaangevende vleesbedrijven in Nieuw-Zeeland en opereert in de competitieve en innovatieve marktsector sinds de eerste aandeelhoudersvergadering in 1904. Het merk Affco staat bekend op de wereldmarkt voor topkwaliteit en betrouwbaarheid.

"Het vlees van het Nieuw-Zeelands lam is mager, rijk aan voedingsstoffen en bijzonder zacht."

Optimale voedselveiligheid
De vleesproductie in Nieuw-Zeeland wordt verwerkt met behulp van enkele van ‘s werelds meest geavanceerde voedselveiligheidssystemen en ondersteunt internationaal erkende procedures. Nieuw-Zeelands vlees bepaalt de wereldnormen voor voedselveiligheid. Op elke productielocatie houden inspecteurs toezicht op de behandeling van de dieren om ervoor te zorgen dat transport- en slachtprocedures op een humane wijze gebeuren. Daarnaast voldoen de slacht- en verwerkingsmogelijkheden aan culturele vereisten, zoals halalverwerking.

Producten Nieuw-Zeelands graslam

Bekijk hele aanbod Nieuw-Zeelands lam

Masterclass lamsvlees

Aan de slag met lamsvlees? HANOS organiseerde een masterclass lamsvlees met Dennis van den Beld, chef bij Hotel Landgoed Het Roode Kooper*. U bekijkt de masterclass hieronder. De masterclass is powered by Van der Zee, horecaslager en partner van HANOS. Benieuwd naar meer livestreams? Deze bekijkt u op onze livestreampagina.

Klik hier om de recepten te ontvangen
Vraag over de masterclass? Stel hem hier

↑ Lees meer over lam


Zelf aan de slag met lamsvlees?

Laat u inspireren door onze recepten met lamsvlees op ons online inspiratieplatform FoodXperience.

Bekijk recepten met lam


Meer inspiratie

Inspiratie en recepten voor het voorjaar

Inspiratiemagazine Voorjaar 2021

Dit onderwerp is onderdeel van het Inspiratiemagazine Voorjaar 2021. Laat u inspireren door nog veel meer verrassende thema's.

Laat u inspireren