Smaken uit de Noord-Afrikaanse keuken

Als wij denken aan de Noord-Afrikaanse keuken, dan denken we aan warme en geurige kruiden en specerijen, zongerijpte smaken en schalen vol kleurrijke gerechten om te delen. Klassieke ingrediënten zijn couscous, lamsvlees en pompoen, maar natuurlijk ook kikkererwten, linzen en dadels. Stoofschotels worden bereid in een traditionele tajine, waardoor de ingrediënten goed mals en sappig blijven. Maar we zouden deze rijke cultuur natuurlijk tekort doen als we het hierbij zouden laten. Want er zijn eindeloos veel recepten waarin u de diepe, rijke smaak van Noord-Afrika proeft. En elke regio heeft weer zijn eigen specialiteiten. Zelf experimenteren met de Noord-Afrikaanse keuken? Bij uw HANOS groothandel vindt u diverse klassieke producten die u op weg helpen. Bijvoorbeeld parelcouscous, gepekelde citroenen (een absolute favoriet!), gekonfijte dadels, aardewerken tajines én een prachtige lijn kruidenmixen van Verstegen, ontwikkelt door Fatima Marzouki.

Middle East Mixen van Verstegen

Om de Arabische keuken meer toegankelijk te maken voor de horeca, ontwikkelde Fatima Marzouki in samenwerking met Verstegen acht kruidenmelanges. Fatima is –zeker in België- geen onbekende kok. De kookpassie van Fatima ontwikkelde zich al vroeg in haar leven. Ze is de oudste van een gezin met tien kinderen en hielp haar moeder in de keuken. Op haar twaalfde bereidde ze volwaardige maaltijden. In 1997 opende zij in Antwerpen haar Marokkaanse restaurant El Warda en in 2002 kwam daar een buffetrestaurant bij. Inmiddels heeft ze twee kookboeken op haar naam staan. Fatima gelooft in verbinding tussen verschillende culturen en smaken. Ze bereidt traditionele Arabische gerechten, maar dan óók met Belgische ingrediënten. “Arabische families komen er niet graag mee naar buiten,” zegt Fatima, “maar in familiekring gebruiken ze geregeld Belgische producten als spruitjes en witlof. In combinatie met de Arabische keuken zijn die verrassend lekker.”

De Middle East mixen zijn puur, authentiek en bevatten geen zout. Fatima gebruikt zaden, bloemen en kruiden voor de melanges. Elke mix past weer bij een andere keuken. Zo ervaart u een totaalbeleving van de smaken uit het Midden-Oosten. 

Ervaar de smaken

Chark El Awsat

ban_seg_cou02_25003480_747x498.jpg

Soort: specerijenmix uit het Midden-Oosten
Toepassing: Specerijenmix voor de Marokkaanse, Libische, Tunesische, Palestijnse en Libanese keuken. Lekker om te gebruiken in warme bereidingen. De smaak is typerend Arabisch, door de combinatie van nootmuskaat, komijn en kardemom.
Suggesties: Gevulde groenten, courgettes, koolbladen, gamba’s, pastilla’s, falafel, briwat, gehaktbereidingen, kalfs- en rundsvlees, lamsvlees, stoofpotten, tajine en vijgen.
25003480  | bus 300 gram

Lhatria Fasia

ban_seg_cou02_25003490_747x498.jpg

Soort: specerijen uit Fez
Toepassing: De vrouwen uit Fez staan bekend als de absolute topklasse keukenprinsessen van de Marokkaanse keuken. Een must voor de meest verfijnde en feestelijke gerechten, omdat het saffraan bevat. Extra saffraan toevoegen is dus niet nodig, maar voor nét dat beetje extra is het toch lekker om wat draadjes toe te voegen tijdens de bereiding.
Suggesties: Duif, ganzenlever, pastilla’s, eend, kreeft en krab, kruidenboter of kruidenolie, in combinatie met gekonfijte citroen, sardientjes, tarbot en griet, asperges, tuinbonen, zwezerik, niertjes en gebraad.
25003490 | bus 200 gram

Chermoula

ban_seg_cou02_25003510_747x498.jpg

Soort: pittige rode specerijen
Toepassing: Authentieke mengeling voor een klassieke marinade uit het Midden-Oosten. Meng hem met gekonfijte citroen, verse koriander, limoensap, olijfolie, platte peterselie en zeezout. Een echte topper in de Algerijnse, Marokkaanse, Libische én Tunesische keuken. Maar ook puur als specerijenmix een unieke booster voor talloze bereidingen. 
Suggesties: Wildgerechten, schaaldieren, warme salades, wortelen, courgettes, aubergines, schapen- en geitenkaas, feta in de oven, pastilla’s en briwat.
25003510  | bus 320 gram

Likama Hloa

ban_seg_cou02_25003540_747x498.jpg

Soort: zoete specerijen
Toepassing: Vindt zijn oorsprong in Andalusië. Toen veel Arabieren de oversteek maakten naar Marokko. namen ze deze magische combinatie van warme en zoete specerijen met zich mee. Het zoete komt vooral door de kaneel en steranijs en het warme van de peper en de nootmuskaat.
Suggesties: Hartige gerechten met (gedroogd) fruit, tajines, compotes, uienconfituur, pastilla’s, marinades voor BBQ, gevogelte en lamsvlees,  gehaktbereidingen, koffie en gebak, noten, briwat, gebakken rijst en geroosterde groenten.
25003540 | bus 300 gram  

Gamsa Medina

ban_seg_cou02_25003520_747x498.jpg

Soort: Marokkaanse 5-specerijenmengeling
Toepassing: Ultieme mix voor de authentieke Marokkaanse keuken. Breed toepasbaar.
Suggesties: Stoofpotjes, tajines, éénpansgerechten, groenten, vis en viscurry, soepen, linzen, kikkererwten, bonen, marinades, schaal- en schelpdieren, groenten, aardappelen en rijst.
25003520 | bus 280 gram

Ras El Hanout

ban_seg_cou02_25003550_747x498.jpg

Soort: het beste uit de winkel
Toepassing: Waarschijnlijk het meest bekende kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Ras El Hanout is hartverwarmend. Voor een feestelijke en verfijnde keuken. Voor een extra boost kunt u wat saffraandraadjes of rozenblaadjes toevoegen aan het gerecht.
Suggesties: Soepen, tajines, couscous, gamba’s, stevige vissoorten en schaaldieren, hummus, linzen, gekonfijte citroenen en olijven, venkel, artisjokken, wortelen en prei.
25003550 | bus 260 gram  

Lahtor

ban_seg_cou02_25003530_747x498.jpg

Soort: Berberse kruiden
Toepassing: De absolute rode draad door de authentieke Berberse keuken. Met deze magische mix kruiden Berbers haast alle gerechten. Het geheim: het is een basiscombinatie van komijn en gember met kurkuma en peper. Elke familie maakt deze zelf, variatie ontstaat door verschil in verhouding en kwaliteit.
Suggesties: Harira, visgerechten, groenten, linzen, kikkererwten, tabouleh, gevogelte, konijn, gehaktbereidingen, stoofpotten, tajines, kruidenboters. En een echte topmatch met olijven!
25003530 | bus 300 gram

Yedi Baharat

ban_seg_cou02_25003560_747x498.jpg

Soort: Turkse specerijenmengeling
Toepassing: Geeft een klassieke Turkse smaak aan gerechten. Bevat onder meer komijn, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom, piment, munt en oregano.
Suggesties: Köfte, lamsbereidingen, brood en broodbereidingen, gevulde groenten, marinades, sauzen en stoofschotels, wild en gevogelte, chutneys en confituren, pita en kebab, gebakken aardappelen, gestoofde uien, konijn, schenkels, bouillons en kool.
25003560 | bus 300 gram

Klassiek Noord-Afrikaans

ban_nic_cou02_tajine_747x498.jpg

Bereid uw Noord-Afrikaanse stoofschotels in een authentieke tajine. Een tajine heeft een kegelvormige deksel, hierdoor loopt condens terug in de schaal waardoor het gerecht zijn malsheid en sappigheid behoudt. En de stoofpan is natuurlijk ook een echte blikvanger op tafel. Wij hebben diverse soorten tajines in het assortiment. Bijvoorbeeld ook deze mini-variant. Leuk voor éénpersoons stoofgerechtjes.

mini cuero | 10,5 cm | 61134790

Let's share

ban_nic_cou02_lekker_dippen_747x498.jpg

Samen genieten van verschillende hapjes en smaken, óók dat is authentiek Noord-Afrikaans. Brood met dip kan dan zeker niet ontbreken. Bijvoorbeeld authentiek flatbread, Marokkaans gekruid. Combineer met de hoemoes van Maza. Deze is vers bereid en verkrijgbaar in verschillende smaken. Bijvoorbeeld met koriander en limoen of zongedroogde tomaten.

Maza hoemoes

  • naturel | 40901211
  • koriander/limoen | 40901239
  • zongedroogde tomaat | 40902440

Couscous in alle soorten en maten

ban_nic_cou02_coescoes_747x498.jpg

Natuurlijk ontbreekt couscous niet op een Noord-Afrikaanse dinertafel. Couscous wordt gemaakt van grof gemalen gries van durum tarwe. De granen vormen een ideale basis voor een maaltijd, u kunt het met veel combineren. Breng de couscous op smaak met bijvoorbeeld citroen. Wij hebben diverse soorten couscous in het assortiment. Ook parelcouscous, een lekkere grote korrel met een volle maar zachte smaak.

Al'fez parelcouscous 100% durum | pot 2000 gram | 25201229