Onze telers

Onze AGF-inkopers doen rechtstreeks zaken met telers. Zo weten we dat onze producten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het assortiment wordt regelmatig uitgebreid met bijzondere producten, zoals een fleurige eetbare bloem of smakelijke kiemgroente. De (familie)bedrijven werken in toenemende mate duurzaam en biologisch. Op deze pagina lichten we vier Nederlandse telers uit, elk bedrijf heeft zijn eigen specialiteit.

ban_spc_vega_teler_1609_380x251.jpg

Klootwijk AGF

Telers: broer en zus Janneke en Cees Klootwijk
Gewas: (vergeten) bloemen, kruiden en eetbare bloemen

De familie Klootwijk is al ruim 37 jaar actief in het telen van diverse bladgewassen. In 2006 is het bedrijf zich gaan specialiseren in vergeten groenten. "We telen ongeveer 270 soorten producten en die zijn allemaal even belangrijk voor ons, zo kunnen we een compleet assortiment aanbieden. Ook vernieuwing speelt een grote rol, daarom gaan we elk jaar op zoek naar bijvoorbeeld nieuwe soorten eetbare bloemen. Omdat we zelf telen en verhandelen, is de kwaliteit en duurzaamheid van onze producten gewaarborgd. We telen zonder gerommel en leveren dus eerlijke en verse producten. We vinden dat de plant zijn eigen ritme kan en moet volgen, zonder assimilatiebelichting en steenwol. Gevolg hiervan is wel dat het aanbod in de wintermaanden beperkter is. We oogsten pas als we een bestelling hebben. Dit komt de smaak ten goede en de houdbaarheid bij de uiteindelijke gebruiker.’"

ban_spc_vega_teler_van_der_plas_1609_747x498.jpg

Van der Plas Sprouts

Kweker: familie Van der Plas
Gewas: 23 soorten kiemgroenten

Wat in de jaren 60 begon als een champignonkwekerij is inmiddels uitgegroeid tot de grootste producent van kiemgroenten in Europa. Innovatie, voedselveiligheid en verantwoord ondernemen staan hoog in het vaandel bij Van der Plas. Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes. Ze worden vroeg geoogst en hebben daardoor een hoge concentratie aan vitaminen, mineralen, enzymen en proteïnen. Inmiddels staat de teller bij Van der Plas op 23 soorten. ’’Ons doel is om per jaar twee of drie nieuwe producten op de markt te brengen.’’ Alle kiemgroenten worden gekweekt in een hydrocultuur (water en warmte), zonder toevoegingen en bestrijdingsmiddelen. ’’Dankzij ons specialisme kunnen we elke dag oogsten. Onze producten zijn dus echt vers, hierdoor zijn ze maximaal zes tot acht dagen houdbaar.’’

ban_spc_vega_teler_reukers_1609_747x498.jpg

Reukers

Kweker: Marcel Reukers
Gewas: Oesterzwammen in verschillende formaten

Oesterzwammen worden vaak omschreven als de 'vegetarische biefstuk' vanwege het hoge eiwitgehalte. De zwammen worden sinds de jaren 80 gekweekt in Nederland. De basis, het broed, is het zaad waaruit de oesterzwam ontstaat. Dit broed wordt met gehakseld en vochtig stro in plastic zakken gedaan, waarna de natuur haar gang kan gaan. "Na twaalf tot veertien dagen maak ik openingen in de plastic zakken en door het contact met de buitenlucht komen de zwammen tot wasdom. Ik zie al snel de eerste kopjes verschijnen. Na nog eens vijf tot zes dagen kan ik ze snijden en verpakken." Oesterzwammen zijn in de eerste dagen na de oogst op hun best en liggen daarom zo snel mogelijk in de HANOS-groothandels.

ban_spc_vega_teler_waddengeluk_1609_747x498-copy.jpg

Waddengeluk

Telers: Jurjen en Annechien Bruinsma
Gewas: Aardappelen, wortelen, sjalotten, kool, bieten en gras/klaven (voer voor een collega-boer met geiten), spruiten en broccoli

Gewassen die geteeld zijn onder deze bijzondere naam zijn ook bijzonder. Ze komen uit de Friese klei, gegroeid met de zilte lucht van de waddenwind. De producten vinden hun oorsprong in het Friese dorpje Sexbierum. Hier hebben Jurjen en Annechien Bruinsma een biologisch dynamisch akkerbouwen groentebedrijf. De percelen waar de gewassen op groeien, liggen aan de zeedijk. ’’In 1999 konden we een biologisch bedrijf overnemen en zijn we begonnen met biologisch boeren. Al met al is onze grond al meer dan 25 jaar vrij van chemische middelen en kunstmest. De natuur is heel goed in staat om mooie en gezonde gewassen voort te brengen. Dit betekent wel vaak lagere hoeveelheden en kilo’s én iets duurdere producten. We willen in de toekomst verder gaan met duurzame energie en een eerlijk, gezond en herkenbaar product blijven produceren. Een product waarvan u en wij weten met welke handen het verwerkt is. Dat noemen wij WaddenGELUK!’’