Fantinel -

Dit in 1969 opgerichte familiebedrijf is gevestigd in Friuli, Noord-Italië. De wijnen van Fantinel zijn allen afkomstig uit de beste gebieden van Friuli: Colli del Friuli en Grave del Friuli. Colli del Friuli strekt zich uit over de heuvels van Eocene in het noorden van de regio Gorizia tot aan de grens met Slovenië.

Grave del Friuli dankt zijn bekendheid aan een zeer gunstig microklimaat en strekt zich westwaarts uit over de vlakte van Friuli tot aan de grens met Veneto. Naast een mooi standaard assortiment wijnen komen de beste wijnen van Fantinel van de eigen wijngaarden. De Borgo Tesis is met zijn 100 hectare de grootste van de familiewijngaarden. Hij strekt zich uit over de kiezelachtige gronden van de Grave del Friuli in de omgeving van het plaatsje Tauriano. In Scrio del Collio vlakbij de Sloveense grens vinden we de Sant’Helena wijngaarden waar de geschiedenis van Fantinel begon.

Fantinel | rood, wit, rosé - mousserend

Beni di Batasaiolo -

In het midden van Piemonte, niet ver van het truffelcentrum Alba, bevindt zich in het plaatsje La Morra het bedrijf Beni di Batasiolo. Kenners weten dat we hier te maken hebben met de grootste eigenaar van Barolo-wijngaarden. ‘Beni’ is een Piemontese aanduiding voor bezit, grond of wijngaard.

Naast de 60 hectare Barolo bezit Batasiolo elders in de Piemonte nog eens 60 hectare wijngaard. Dit biedt het bedrijf de mogelijkheid om een compleet scala aan hoogwaardige Piemontese wijnen te produceren, variërend van klassiek rood (Barolo, Barbera, Dolcetto), tot delicaat wit (bijvoorbeeld Gavi en een prachtige houtgerijpte chardonnay).

Beni di Batasaiolo | rood, wit, rosé

Gerardo Cesari -

Het bedrijf Cesari werd in 1935 opgericht door Gerardo Cesari. Een jaar later werd de eerste wijn al verkocht. Deze was afkomstig van eigen wijngaarden gelegen aan de oevers van het Gardameer in de buurt van Verona. In 1960 begon Cesari met het exporteren van de wijnen. De eerste exportmarkten waren Duitsland en Engeland.Inmiddels worden de wijnen van Cesari geëxporteerd naar meer dan 40 landen.

Chateaux Canet | rood, wit, rosé

Peter Zemmer -

Het wijngoed van Peter Zemmer, opgericht in 1928, ligt in het kleine plaatsje Cortina in Italië. Het dorp ligt in de regio Alto Adige (Zuid-Tirol) en wordt omringd door boomgaarden en wijnvelden. Door de grote verscheidenheid aan bodemsoorten worden hier veel verschillende druivenrassen verbouwd. Het speciale microklimaat in deze vallei zorgt ervoor dat de druiven onder de beste omstandigheden groeien.

Wijngoed Peter Zemmer voorziet volledig in zijn energiebehoefte met duurzame energie. De energie wordt opgewekt met 400 vierkante meter zonnepanelen op de daken van het wijngoed. Het wijngoed zet zich naast hun natuurlijke manier van wijn maken dus ook middels dit milieubewuste energieconcept in om duurzaam te werken. Reden te meer om te genieten van de heerlijke wijnen van Peter Zemmer.

Peter Zemmer | rood, wit, rosé

Bottega -

Bottega is een succesvol familiebedrijf gelegen in de plaats Treviso zo’n 45 kilometer ten noorden van Venetie. Ze staan bekend om hun innovatieve verpakkingen. De ‘gouden proseccofles’ is inmiddels in veel landen een begrip.

Het bedrijf wordt op het ogenblik geleid door Barbara, Sandro en Stefano Bottega, de derde generatie in dit familiebedrijf. Het hoofdkantoor is gevestigd in een 17e eeuwse gerestaureerde boerderij die omgeven wordt door tien hectare eigen wijngaard.

Bestheim | wit, rosé - mousserend

Azienda Santa Lucia -

Het familiebedrijf van Santa Lucia bevindt zich in het nationale park van Maremma, de laatste grote wildernis in het zuiden van Toscane. Het ligt vlakbij de zee van Talamone, één van de mooiste kuststreken van Italië.

De wijngaarden voor de Morellino di Scansano vormen een rustige enclave in dit wilde gebied. De wijnen zijn het resultaat van eeuwenoude traditie gekoppeld aan moderne wijnbouwtechniek.

Jaffelein | rood, wit

Le Piazze -

De Chiantistreek is één van de mooiste streken van Toscane, misschien ook wel van Italië. De streek lijkt zo weggeplukt uit een schilderij: een opeenvolging van pittoreske dorpjes, hellingen waarop wijngaarden en olijfbomen in terrassen zijn aangelegd, boerenwoningen en landelijke kerkjes in natuursteen.

De wijnen van Le Piazze worden gekenmerkt door intense aroma’s van fruit en bloemen. Een typische wijn uit deze streek heeft redelijk veel tannines maar is toch makkelijk drinkbaar, heeft een zachte afdronk en een intense kleur.

Rhonéa | rood, wit

Tenuta Olianas -

Tenuta Olianas werd in 2002 opgericht door Stefano Casadei en Artemio Olianas. Zij maken op bio-integrale wijze wijn. Dit houdt in dat ze op zeer nauwe wijze betrokken zijn bij het land waarop de inheemse druiven geplant zijn. Het resultaat van deze bio-integrale werkwijze zijn prachtige kwaliteitswijnen.

Een zeer strenge selectie die al begint aan het begin van het proces zorgt ervoor dat de druiven onder perfecte omstandigheden op het vinificatiecentrum aankomen. Daar worden ze opgeslagen in amfora’s (ook de Romeinen gebruikten deze al voor opslag van hun wijnen) om zodoende nog meer authenticiteit aan de wijn te geven. Alle wijnen worden gemaakt van biologisch geteelde druiven. De laatste drie jaar wordt de bio-integrale werkwijze toegepast.

Tenuta Olianas | rood, wit - biologisch

Azienda Vitivinicola Candido -

In het kleine plaatsje San Donaci in de provincie Puglia vinden we in het hart van het Salice Salentino productiegebied de Azienda van Candido, een bedrijf met 140 hectare wijngaard en twee wijnbedrijven.

Zij zijn daarmee de grootste van de regio en hebben een productie van 1,5 miljoen flessen met 15 verschillende herkomstbenamingen die wereldwijd geëxporteerd worden.

Azienda Vitivinicola Candido | rood, rosé

Grigeiro -

Dit is iets nieuws. Een wijn uit het hart van Toscane. De filosofie van wijnmaker Stefano Arborea is dat hij er van overtuigd is dat de druiven net zoveel invloed hebben op de terroir als het terroir op de druiven.

Met een zorgzame selectie heeft hij 2 hectare wijngaard in Montalcino gekocht en een wijn gemaakt van de inheemse sangiovese druif. Samen met de merlot, die samen met de sterke persoonlijkheid van cabernet franc uitstekend balanceert. Hij experimenteert niet alleen met de blend van de diverse druivensoorten maar ook nog met de klonen van deze 3 druivensoorten zodat er een heet interessant smaakpallet ontstaat.

Grigeiro | rood

Cantina Vallebelbo -

In 1956 werd Vallebelbo opgericht door een groep wijnboeren die wilden breken met de traditionele wijze van het benaderen van de markt. Ze begonnen met 15 hectare wijngaard en de coöperatie is inmiddels uitgegroeid tot één van de grotere in Italië. Zeker in Piemonte, met maar liefst 160 leden en een totaal wijnbouwareaal van 450 hectare gelegen rond de stad Santo Stefano Belbo.

Er zijn twee wijnen waar de coöperatie zeer bekend om is: de Asti Spumante en de Moscato d’Asti, wijnen waar talloze medailles mee zijn gewonnen.

Domaine La forge Estate | rood, wit - mousserend

Donelli -

“In elk van onze flessen ontdekt u de passie van een familie. Elk glas zult u waarderen en ervan genieten, een onbetaalbaar genot uit een eeuwenoude traditie.’’

De professionele vinificatietechnieken die gebruikt worden, zijn in feite het unieke resultaat van een historisch lange ervaring door verschillende generaties. Elke generatie streefde dezelfde missie na: ‘het maken van kwaliteitswijnen’.

Donelli | rood, wit, rosé - mousserend
Bekijk hier de wijnen van Donelli

Castellani Ziobaffa -

Onder leiding van wijnboer Castellani wordt ZIOBAFFA ™ -wijn vervaardigd in de biologische wijngaard in het hart van Toscane. Vanuit Californië werkt Baffa nauw samen met Castellani om de operaties te beheren.

‘Onze collectieve focus is om de wereld betaalbare, hoogwaardige Italiaanse wijnen te brengen die biologisch worden geproduceerd. Noem het een Italiaans-Californische samenwerking of misschien gewoon een moderne draai aan een oude traditie’.

Castellani Ziobaffa | rood, wit - biologisch

Serafini & Vidotto -

Francesco Serafini en Antonello Vidotto, oenologen en boeren, richtten hun wijnhuis in 1986 op in Nervesa della Battaglia, in het DOC- en DOCG-gebied “Montello e Colli Asolani”. Hier laten ze hun druiven op ethische wijze groeien, zoeken ze naar smaak, observeren ze de gang van zaken en principes van een intelligente landbouw.

Met toewijding en passie, in harmonie met het landschap en de seizoenen, creëerden de mannen, een wijn die de geschiedenis van de wijnproductie in Italië heeft gemarkeerd. Ze zijn uitgegroeid tot de meest betrouwbare ambasadeur van cabernet in het noordoosten.

Serafini & Vidotto | rood, wit

Tavernello -

De beroemde vestingstad Carcassonne is omringd door wijngaarden waar de druiven rijpen onder de warme mediterrane zon.

Het gamma van de L’Esprit de la Cité wijnen wordt gemaakt onder de hoede van de getalenteerde oenologe Nathalie Sanchez-Leclercq, een jong talent uit de Languedoc bekend om haar frisse en elegante wijnen. Recentelijk werden twee nieuwe houtgerijpte ‘Cité’ wijnen gemaakt: De ‘Réserve de la Cité’. Een romige chardonnay en een kruidige syrah.

L'Esprit de la Tavernello | rood, wit - biologisch

Torracia -

De geschiedenis van Torraccia begint in 1977 wanneer Pierino Piantavigna zijn eerste wijnstokken plant in de wijngaard van Nebbiolo. Deze wijngaard ligt in de heuvels boven Ghemme, vlakbij het voormalige Cavenago Kasteel.

Het bedrijf is wereldwijd bekend om zijn innovatieve wijnen, die tegelijkertijd ook het lokale karakter en tradities reflecteren.

Chateaux Saint Roche | rood, wit

Barone Pizzini -

Barone Pizzini werd opgericht in 1870 en is daarmee één van de oudste wijnbedrijven in Franciacorta. Sinds 2001 is het bedrijf gecertificeerd als biologisch. Ze werken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en hebben daarvoor in 2007 een compleet nieuwe kelder gebouwd, waar volgens de scherpste richtlijnen gewerkt wordt.

Onderdeel van de Barone Pizzini groep is het wijnhuis Pievalte in Maiolati Spontini in de provincie Ascona. Zij zijn in deze streek de voorlopers als het gaat om biodynamische wijnbouw. Wijnmaker Alessandro Fenino heeft inmiddels een zodanige reputatie opgebouwd dat zijn wijnen al meerdere malen zijn geroemd om hun uitzonderlijk hoge kwaliteit. Het domein is 26,5 ha groot en de in de 70-er jaren aangeplante wijnstokken hebben inmiddels hun optimale rijpheid bereikt.

Barone Pizzini | rood, wit - biologisch, mousserend

Castello Vicchiomaggio -

In 1964 kocht de familie Matta dit schitterende kasteel in het midden van Toscane op de weg van Greve naar Florence. Het kasteel staat op een heuvel met daaromheen 150 hectare grond waarvan 32 hectare beplant is met druivenstokken. In 1970 kwam John Matta tot de overtuiging dat zijn wijnen nu goed genoeg waren om aan de wereld te presenteren.

Het op de markt brengen van zijn wijnen resulteerde in een stroom medailles en onderscheidigen, waaronder drie keer de verkiezing tot beste wijnmaker van Italië. Naast het imponerende wijnbedrijf heeft de familie het kasteel inmiddels zodanig gerestaureerd dat er ook hotelaccomodatie aanwezig is. Een fantastische plaats om het mooie Toscane te ontdekken en te genieten van de mooie wijnen van Castello Vicchiomaggio.

Castello Vicchiomaggio | rood, wit - biologisch

(terug naar boven ↑)