Tips en inspiratie voor bezorgen en afhalen

Gastvrijheid beperkt zich niet tot de muren van uw restaurant. Hoe kunt u met afhalen en bezorgen uw gasten toch dezelfde service bieden die uw gasten van u gewend zijn? Lees tips en inspiratie in de vorm van onder andere instructievideo's over de stap-voor-stap bereiding, playlist met bijpassende (kerst)muziek, serveertips en praktische tips.


1. Goede instructies voor uw gasten

Uw gast zal bij een thuismenu bestaande uit losse componenten, het gerecht zelf nog moeten afmaken. Goede instructies zijn dus van groot belang om het gerecht nét zo te laten smaken als u bedoeld. Dit kan op verschillende manieren, denk aan instructievideo's over de stap-voor-stap bereiding of een 'informatiesheet'. Om u op weg te helpen een paar tips:

Begeleid uw gast
#1: Plaats uw eigen logo bovenaan de beschrijving van uw thuismenu.
#2: Bedank uw gast voor het vertrouwen middels een persoonlijke boodschap!
#3: Nummer uw gangen met 1,2,3, etc. en de verschillende componenten binnen iedere gang met 1a, 1b, 1c, etc.
#4: Zorg ervoor dat uw gast direct de juiste stappen onderneemt door duidelijk te vermelden waar de bakjes & zakken neergezet moeten worden (de koelkast, vriezer of voorraadkast).

Bereidingswijze van uw gerechten
#1: Maak het uw gast zo makkelijk mogelijk door per gerecht een stap voor stap bereiding mee te geven.
#2: Geef bij deze bereidingswijze van tevoren aan welke componenten zij voor dit gerecht allemaal nodig hebben.
#3: Denk ook aan benodigdheden die wellicht niet zijn inbegrepen in uw thuismenu.
#4: Voeg foto's toe (zie tip 3 voor het maken van goede foto's), zodat een gast naast uw beschrijving ook een voorbeeld heeft hoe het gerecht eruit moet komen te zien.

Serveren en presenteren | HANOS

Bekijk ons voorbeeld voor een thuismenu instructie
Download ons voorbeeld

2. Suggesties voor gerechten

Tips vanuit het culinair team! Om u te inspireren voor de inhoud van uw thuismenu hebben wij een aantal gerechten samengesteld, inclusief alle ingrediënten. 

• Vitello tonnato:
• Bisque van kreeft
• Terrine van fazant en giroles
• Kalkoen met tomaat en dragon
• Javanaise

Deze gerechten zijn ontwikkeld met de gedachte dat u de losse onderdelen van het gerecht portioneert in losse bakjes, uw gast kan het gerecht thuis volgens in een aantal eenvoudige stappen afmaken.

Bekijk onze suggesties

Serveren en presenteren | HANOS

3. Tips uit de HANOS-keuken

Onze culinair adviseurs uit de HANOS-keuken geven u in verschillende video's tips voor interessante producten en gerechten in uw thuismenu. Bekijk de video's hieronder en ontdek welke producten onze chefs gebruikten, zodat u de gerechten in een handomdraai ook zelf toevoegt aan uw thuismenu.

Bekijk de video's

Suggesties voor uw thuismenu

4. De perfecte foto's

Leg uw thuismenu perfect vast! De beste tips voor foto's en video's met uw telefoon. Denk aan bijvoorbeeld oriëntatie, voldoende licht en meer! Download onze factsheet met tips & tricks.

Bekijk tips & tricks

Tips & inspiratie voor uw thuismenu

5. Maak gebruik van social media

Social media leent zich bij uitstek voor het promoten van uw thuismenu én voor interactie met uw gasten. Maak voor de perfecte foto’s of video’s allereerst gebruik van onze tips hierboven. Werk vervolgens een aantal berichten uit, bijvoorbeeld:

• Start met een videoboodschap, spreek uw gasten rechtstreeks aan en vertel kort over het (nieuwe) thuismenu van uw horecazaak. Schrijf er een bondige tekst bij en roep een hashtag in het leven die u aan al uw berichten over het thuismenu toevoegt. Het doel is dat uw gasten deze ook gaan gebruiken, hierover later meer.

• Maak een of meerdere berichten met foto’s van uw thuismenu, waarop uw gasten duidelijk zien wat ze kunnen verwachten. Prijs het menu aan zoals u dit ook met de gerechten van uw kaart in het restaurant zou doen. U bent de expert!

• Koppel een winactie aan uw thuismenu en maak hier een bericht bij. Roep uw gasten op om hun creaties te delen op social media, waarbij ze uw horecazaak taggen en gebruikmaken van de eerder genoemde hashtag. Onder de inzendingen verloot u bijvoorbeeld een dinercheque, die de winnaar kan innen zodra u weer volledig geopend bent.

Tips & inspiratie voor uw thuismenu

Goed om te weten
Zorg er altijd voor dat duidelijk is hoe gasten uw thuismenu kunnen reserveren. Voeg bijvoorbeeld een link naar uw website toe aan een Facebook-bericht of pas de link in het profiel van uw Instagram-account aan. Verwijzen naar een e-mailadres of telefoonnummer kan natuurlijk ook. Koppelt u er een winactie aan? Geef dan duidelijk aan wat de voorwaarden zijn, zodat daar achteraf geen verwarring over ontstaat. Ga ook de interactie aan met gasten die uw hashtag gebruiken of uw horecazaak anderzijds taggen. Daarmee vergroot u het bereik van uw berichten. Maak tot slot gebruik van de statistieken binnen social media als Facebook en Instagram (kies voor een zakelijk account). Hier kunt u onder andere eenvoudig ontdekken op welk moment uw volgers online zijn. Speel hier op in door rond de piektijden uw berichten te plaatsen. Vaak is er bijvoorbeeld zo’n piek waarneembaar rond lunchtijd en na kantooruren. #Succes!

6. Houd contact met uw gast

Zorg ervoor dat u contact met uw gast houdt door het versturen van een persoonlijk bericht ná het ophalen van uw thuismenu. Bijvoorbeeld door hen op een informele manier nogmaals te bedanken, via een Whatsapp bericht. Dit is meteen een goede mogelijkheid om uw gast te stimuleren om hun creaties te delen op social media en eventueel te koppelen aan een win-actie aldaar!

Let op! Het is belangrijk dat u vooraf gegevens van uw gast verzameld en schriftelijk toestemming vraagt of u hen mag benaderen. Doe dit bijvoorbeeld al bij het bestellen van uw thuismenu of tijdens het afhalen/bezorgen.

Tips & inspiratie voor uw thuismenu

7. Muziek als kers op de taart

Wilt u de beleving van u gasten compleet maken? Extra sfeer creëert u met (achtergrond)muziek. Creëer dan samen met uw team een passende playlist in Spotify en deel de link met uw gasten! Een bestaande playlist uitkiezen die de sfeer uitdraagt waar u naar op zoek bent, kan natuurlijk ook. Voor een persoonlijke touch is het leuk om een lijst samen te stellen die past bij uw restaurant, zodat de beleving van uw gasten aansluit op de beleving die men in uw restaurant ook zou hebben. Wanneer u liever kiest voor een kant-en-klare playlist, komt u al een heel eind door te zoeken op ‘Restaurant’. U vindt dan playlists die andere horecaondernemers ook gebruiken. Hierbij een aantal tips wanneer u een playlist kiest: 
• Houd rekening met uw gasten. Welke doelgroep heeft u en welk soort muziek zouden zij willen luisteren? Gasten luisteren tijdens het eten liever naar achergrondmuziek. Kies dus geen al te overheersende muziek.
• Loop de playlist van tevoren na, zodat u zeker weet dat alle liedjes geschikt zijn voor uw gasten.

Tips & inspiratie voor uw thuismenu


Alles voor bezorgen en afhalen

Binnen de huidige maatregelen is het 'thuismenu' een oplossing om toch omzet te draaien. Laat uw gasten thuis genieten van de ervaring van uw restaurant!
Wilt u ook alles uit uw thuismenu's halen? Bekijk ons aanbod en lees onze tips en inspiratie.

Lees meer